Baklava je mojoj mami vjerojatno jedan od najdražih kolaća pa sam ja kao i svaka dobra kćer mami napravila baklavu.Što se tiće recepta on je kombinacija jednog recepta iz bilježnice i Aninog recepta za baklavu.( koliko puta sam upotrijebila riječ recept u jednoj rečenici?)A evo i receptić;
60 dag tijesta za štrudlu (ja ga kupim kod tete na Dolcu)
Za nadjev;50 dag badema (prethodno oguljenih, lagano tostiranih i krupno mljevenih)
20 dag mljevenih pistacija
10 dag mljevenih oraha
10 dag šećera
malo cimeta
15 dag rastopljenog maslaca za premazivanje kora
Agda;800 g šećera
5 dcl sviježe iscjeđenog soka naranče
2 dcl sviježe iscijeđenog soka limuna
Sve sastojke za nadjev izmješati.Na dno pleha staviti tri kore tijesta međusobno premazanih rastopljenim maslacom i na njih staviti trećinu nadjeva.Ponoviti još dva puta i na vrh staviti kore.Tako sastavljen kolać narezati na rombove prije pećenja. Peći oko 50 minuta na 180 C.
Sve sastojke za agdu staviti u lonac i nakon što zavrije kuhati još 15-ak minuta ili dok ne dobijete sirupastu tekućinu. Mlaku agdu preliti preko toplog kolača i ohladiti.
Baklavu je najbolje jesti idući dan i uz nju obavezno poslužiti čašu ledene vode da izbjegnete hiperaktivnost izazvanu tolikom kolićinom šećera.
Nema komentara:
Objavi komentar