petak, 19. ožujka 2010.

Baklava

Baklava je  mojoj  mami  vjerojatno jedan od najdražih kolaća pa sam ja kao i svaka dobra kćer mami napravila baklavu.Što se tiće recepta on je kombinacija jednog recepta iz bilježnice i Aninog recepta za baklavu.( koliko puta sam upotrijebila riječ recept u jednoj rečenici?)A evo i receptić;

60 dag tijesta za štrudlu (ja ga kupim kod tete na Dolcu)
Za nadjev;50 dag badema (prethodno oguljenih, lagano tostiranih i krupno mljevenih)
                20 dag mljevenih pistacija
                10 dag mljevenih oraha
                10 dag šećera
                malo cimeta
                15 dag rastopljenog maslaca za premazivanje kora
Agda;800 g šećera
         5 dcl sviježe iscjeđenog soka naranče
         2 dcl sviježe iscijeđenog soka limuna

Sve sastojke za nadjev izmješati.Na dno pleha staviti tri kore tijesta međusobno premazanih rastopljenim maslacom i na njih staviti trećinu nadjeva.Ponoviti još dva puta i na vrh staviti kore.Tako sastavljen kolać narezati na rombove prije pećenja. Peći oko 50 minuta na 180 C.
Sve sastojke za agdu staviti u lonac i nakon što zavrije kuhati još 15-ak minuta ili dok ne dobijete sirupastu tekućinu. Mlaku agdu preliti preko toplog kolača i ohladiti.
Baklavu je najbolje jesti idući dan i uz nju obavezno poslužiti čašu ledene vode da izbjegnete hiperaktivnost izazvanu tolikom kolićinom šećera.

Nema komentara:

Objavi komentar