Nisam baš neki ljubitelj šljiva, mislim sirovih šljiva. Ukoliko su ukomponirane u neki kolač, pekmez ili slično onda prolaze. Ali nema baš nešto puno recepata sa šljivama. Kada sam vidjela recept za Čokošljivopitu odmah sam je morala isprobati. Malo sam prilagodila recept i svi su bili oduševljeni rezultatom.
Recept:
220 g brašna
prstohvat soli
80 g maslaca
1 jaje
50 g šećera u prahu
750 g zrelih šljiva
100 g šećera
40 g gustina
100 g čokolade
2 žlice ulja
Šljive oprati, odstraniti koštice i sitno nasjeckati. Isjeckane šljive pomiješati sa 100 g šećera, promješatii i ostaviti ih da stoje na sobnoj temperaturi što duže , a najmanje 3-4 sata, pa umiješati gustin.( ja sam dodala i još malo cimeta u prahu i dvije žlice limoncella ).
Jaje lagano razmutiti te dodati šećer u prahu.Brašno prosijati na radnu površinu, dodati sol pa hladan na komadiće izrezan maslac. Promiješati, pa rukama natrljavati brašno na maslac dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Umiješati jaje , pa kratko mijesite dok dobijete kompaktno masno tijesto. Umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
Ohlađeno tijesto razvaljati i prebaciti u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za pite.Višak tijesta odstraniti te uliti pripremljene šljive. Pitu staviti u pećnicu zagrijanu na 180 C i peći 40-ak minuta.
Čokoladu otopiti na pari i u nju dodati 2 žlice ulja. Preliti čokoladu preko još tople pite. Ostaviti pitu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a kasnije je još ohladiti u hladnjaku. Poslužiti.
Molto golosa questa torta con il cioccolato e le prugne ciao
OdgovoriIzbrišiI meni je zapao ovaj recept za oko. Tu kombinaciju nisam videla ranije! Odlično je ispalo!
OdgovoriIzbrišiIzgleda odlično!!!
OdgovoriIzbrišiu posljednje vrijeme viđam mnogo recepata s šljivama, a ja baš volim šljive, zabijležit ću i ovaj divno izgleda
OdgovoriIzbrišiWhat scrumptious temptation! :-)
OdgovoriIzbrišiJa tek sad ovo vidim! Hvala sto si probala, i jako mi je drago da ti se dopada. Pozdrav!
OdgovoriIzbriši