Berba mi je od svih radova u vinogradu kroz cijelu godinu najdraža. ne prati je nikakva užurbanost i sve je nekako ležerno i opušteno. Još ako je lijepo vrijeme kao što je bilo u petak... ma tko to može platiti.
Još sam prije par mjeseci pronašla ovaj recept na internetu i odlučila sam da ću ga napraviti za berbu.Naime radila sam schiaccciatu od grožđa ( schiacciata con l uva). Schiacciata je toskanski kruh a u prijevodu znači spljošten ili zgnječen. Može biti obična ili punjene sa voćem, povrćem mesom ili sirom. Schiaccata od grožđa se tradicionalno radi povodom berbe grožđa.
Recept:
340 g brašna
100 g pšenićne krupice (griza)
260 g vode
1 žličica instant kvasca
1 žličica soli
2 žlice šećera
1/3 šalice maslinovog ulja
listići 5 grančica ružmarina
1/2 žličice anisa
400 g grožđa
malo anisa za posipanje
Lagano zgnječite listiće ružmarina rukom i dodajte ih maslinovom ulju.Ostavite sa strane 1 h pa procjedite ulje te sačuvajte listiće ružmarina za kasnije. Izmiješajte brašno, pšenićnu krupicu, kvasac, sol, lagano issjeckane sjemenke anisa, 1 žlicu šećera, 2 žlice maslinovog ulja ( ostatak ostavite za kasnije) i vodu.Zamijesite. Nakon što se svi sastojci povežu nastavite mijesiti tijesto dok ne postane jednolično i glatko.Tijesto razvaljajte u pravokutnik veličine cca. 40 x 20 cm.Tijesto stavite prethodno nauljenu u posudu za pečenje i to tako da polovica tijesta visi preko ruba kalupa .Na polovicu razvaljanog tijesta (koja je u kalupu) stavite oko 300 g grožđa te poklopite ostatkom tijesta.Rubove lagano premažite vodom te ih dobro pritisnite kako bi se zalijepili.Prekrite čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 90 minuta na sobnoj temperaturi.Utisnite ostatak od 100 g grožđa u tijesto. Dobro premažite ostatkom maslinovog ulja i posipajte sa preostalom žlicom šećera, nekoliko sjemenki anisa i listićima ružmarina koji su bili namočeni u ulju.Pecite u pečnici prethodno zagrijanoj na 220 C 20-ak minuta.
Jel ima netko pametan da mi objasni zašto ne mogu komentirati? Jel možda nešto krivo radim? Može instrukcije korak po korak kak se to radi?
Ne mogu ni zamisliti kako je to kad se nešto takvo radi bez žurbe, u opuštenoj atmosferi. Kod nas se svi "outdoors" poslovi (vrtlarsko-vinogradarski), a i "indoors" aktivnosti (kućanski poslovi) rade užurbano, grozničavo, svatko se dere na koga stigne, svi svima prigovaraju (onaj drugi uvijek sve zna bolje napraviti!)... Nema tu govora o opuštenoj atmosferi!
OdgovoriIzbrišiKolačić/kruhić je zanimljiv. Ja ne volim grožđe pa sam jedne godine višak grožđa utrpala u takvo nekakvo tijesto; ljubiteljima grožđa se svidjelo:)