Uopće nemam ideju Što da Vam napišem u ovom postu. O ovoj godini koja samo što nije prošla? Pa i nije bila loša, pokrenula sam blog, prati ga više ljudi nego što sam mogla i zamisliti i baš se lijepo družimo. Pročitala sam puno dobrih knjiga. Nisam baš nešto putovala ove godine i to mi je žao ali nadam se da ću to nadoknaditi u 2011. Nisam bila bolesna samo jedna ili dvije prolazne hunjavice tako da sam i time zadovoljna. Imam posao i redovita primanja što je u ovom trenutku u ovom djelu zemaljske kugle svojevrstan luksuz. Jedina mrlja u "prošloj" godini je smrt moga djeda ali to tako valjda mora biti. Neki ljudi dolaze na ovaj svijet a neki odlaze...
I za kraj moj najdraži recept iz prošle godine Torta od banane sa bloga Just good food. Malo sam dekonstruirala originalan recept ali torta je totalno otkriće.
Recept:
Za biskvit:
3 jaja
100 g šećera
50 g brašna
50 g finog jestivog škroba
1 žličica praška za pecivo
Pećnicu zagrijete na 180 C.Za to vrijeme u zdjelu stavite jaja i šećer, pa ih pjenasto istucite mikserom, dodajte prosijano brašno sa škrobom i praškom za pecivo, te sve dobro izmješajte. Smijesi izlite u okrugli kalup za torte. Sve stavite u pećnicu i pecite 15-ak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.
Za kremu i ukrašavanje:
10 listića želatine
360 g jogurta ( 2 čašice)
150 g šećera
srž 1 mahune vanilije
sok 1 limuna
5 žlica mlijeka
4 banane
150 g čokolade
750 ml slatkog vrhnja
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje, pa oko njega zatvorite okvir kalupa za torte.
Želatinu namočite u hladnu vodu da omekša. Za to vrijeme izmiksajte jogurt sa šećerom i srži vanilije. Nabubrenu želatinu ocijedite, pa je rastopite u zagrijanom mlijeku te je umiješajte u kremu od jogurta. Ogulite banane te ih izgnječite vilicom u kašicu i izmiješajte sa limunovim sokom. Banane umiješajte u kremu sa jogurtom. Čokoladu rastopite na pari , pa je ostavite da se malo prohladi te je onda umiješajte u kremu sa jogurtom i bananama. Kada se krema počne želirati, umiješajte u nju 650 ml tučenog slatkog vrhnja. Kremom premažite biskvit te izravnajte i zagladite površinu. Tortu ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Prije posluživanja maknite okvir kalupa za tortu. Od preostalih 100 ml slatkog vrhnja napravite šlag pa ga u obliku ružica naštrcajte uz rub torte.
Verzija za ispis
Sretna vam nova 2011 i želim vam da vam bude uspješna i da budete zadovoljni ponajprije sami sobom. I da vam više ljudi dođe nego ode. Pusa!
I posebno veliko hvala mojoj informatički potkovanoj prijateljici na pomoći mogu komentirati!!! Draga obožavam te!!
ljubav je uzajamna. :* krasan ti je post za kraj godine, uživala sam čitati te.
OdgovoriIzbrišiSretna Nova, neka ova bude uspješna i radosna i neka donese još puno novih recepata i virtualnih druženja. :)
OdgovoriIzbrišiI tebi, draga moja, svako dobro u Novoj godini!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj godini želim! Puno ljubavi, veselja i zdravlja!!!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u novoj godini!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje, najviše zdravlja, od srca želim tebi i tvojima!
OdgovoriIzbrišiTorta divna!
OdgovoriIzbrišiŽelim ti još puno lijepih recepata, da te blog i komentari slušaju, ali prije svega puno zdravlja, sreće i ljubavi tebi i tvojim milima. TT kuhinja! :)
Božanstvena torta!Sve najbolje u Novoj 2011!
OdgovoriIzbriši