nedjelja, 27. veljače 2011.

FBI rukavice-La casa de vainilla

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Ovu igru je osmislila food blogerica Mamajac. Ideja je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. U tijeku je igra za siječanj i veljaču a po istragom je blog La casa de vainilla.
Nakon dosta premišljanja, jer ima hrpa stvari na Mihaelinom blogu koje bih rado isprobala odabrala sam sljedeće;

HOMEMADE KINDER MILCH SCHNITTE


Milch schnitte su apsolutno savršene i mislim da nikada više neću kupiti gotove.

Biskvit:

5 jaja
5 žlica smeđeg šećera
1 žlica vanilin šećera
5žlica brašna
2 žlice kakaa
na vrh noža praška za pecivo

Krema:

250 ml slatkog vrhnja
10 g želatine
5 žlica vode
2 žlice meda
srž mahune vanilije

Bjelanjke mikserom umutiti  čvrsti snijeg. Posebno izraditi žumanjke sa šećerom, dodati brašno, kakao i pecilni prašak. Sve dobro izmiješati. Dodati u smjesu  snijeg od bjelanjaka i lagano izmiješati da se dobije glatka smjesa. Dobivenu smjesu izliti u plitki lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peči u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 10 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi pa ga prerezati na polovicu da dobijemo dva jednaka komada.
Želatinu preliti sa 5 žlica hladne vode i ostaviti je da nabubri 10 minuta.Za to vrijeme izmiksati slatko vrhnje u šlag. Nabubrenu želatinu otopiti na laganoj vatri pa joj dodati 2-3 žlice šlaga i energično izmiješati. Dodati med i vanilin šećer te ostatak šlaga i sve dobro izmiješati. Staviti u hladnjak na par minuta (samo da se smjesa počne lagano želirati) pa još jednom sve dobro izmiješati. Staviti kremu na polovicu kore te je jednolično razmazati. Poklopiti drugom korom pa vratiti u hladnjak na 2-3 sata da se sve dobro stisne. Narezati na kocke i poslužiti.


SVE BOJE ČOKOLADE
Kod Mihaele je predloženo da se ovo napravi samo kao  krema u kalupu ali ja sam odlučila da od toga napravim tortu i nisam požalila. Napravila sam joconde biskvit za koji recept možete pronaći ovdje kao i sva uputstva oko izrade i onda ga punila sa tri boje čokolade.


Sastojci:

100 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
60 ml hladne vode
1 žlica želatine
5 žumanjka
1/2 dl šećera
240 ml mlijeka + 1,5 žlica rastopljenog margarina ( to je zamjena 240 ml half and half)
1,2 l slatkog vrhnja

Sve tri vrste čokolade izmljeti i svaku staviti u posebnu zdjelu. Pripremiti zamjenu za half and half. Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri. Žumanjke sa šećerom pjenasto umutiti mikserom. Half and half ili zamjenski half and half staviti u lonac i na vatru da prokuha. Kada provri maknuti sa vatre i ulijevati smjesu žumanjaka sa šećerom u tankom mlazu uz stalno miješanje. Vratiti na laganu vatru i kuhati još otprilike 3 minute dok se smjesa ne počne lagano zgušnjavati. Skinuti sa vatre i umiješati nabubrenu želatinu i dobro izmiješati da se želatina otopi. Kuhanu kremu uliti u posudu za mjerenje tekućine pa po trećinu kreme preliti preko svake vrste čokolade. Brzo izmiješati svaku kremu kako bi se čokolada otopila od topline kreme. Ostaviti čokoladne smjese da se hladne na sobnoj temperaturi uz povremeno miješanje.
Nakon hlađenja umutiti 4 dl slatkog vrhnja u čvrsti šlag pa dodati kremu od čokolade sa visokim udjelom kakaa. Dobro izmiješati pa dobivenu kremu izlite u kalup. Poravnati i staviti u zamrzivač na 15 minuta. U međuvremenu ponovno umutiti 4 dl slatkog vrhnja, dodati mliječnu čokoladu i izmiješati. Smjesu izliti na ohlađenu tamnu kremu, poravnati pa opet staviti u zamrzivač na 15 minuta. Postupak ponoviti sa preostalih 4 dl slatkog vrhnja i bijelom čokoladom, pa vratiti u zamrzivač na još 15 minuta. Nakon toga sve prebaciti u hladnjak te ostaviti par sati da se dobro ohladi i stisne. Poslužiti.



KESTEN TORTA

 Moja preporuka za ovu tortu je da dobro pročitate recept a ne kao ja. Ja sam bila uvjerena da sam ga dobro proučila ali sam se prevarila. Moja poslovična brzopletost ponovno u akciji. U moju obranu taj dan sam imala apsolutno grozan dan na poslu i u jednom trenutku sam čak mislila  odustati od izrade torte. Ali meni pečenje kolača smiruje pa sam je ipak napravila. Dakle uspjela sam zamijeniti količine šlaga u kremama, količina koja je potrebna za kremu broj 1 sam stavila u kremu broj 2 i obratno. Preljev koji ide na vrh je u početku izgledao obećavajuće ali se onda počeo skupljati u nekakve grudice. Kreme su na kraju dobro ispale i nisu se razlijevale a grudice na torti sam maskirala mljevenim lješnjacima. Aha i pored svih vrsta pekmeza koje sam skuhala prošlu godinu ostalo mi je samo još pola staklenke pekmeza od maline tako da sam umjesto pekmeza od marelice koristila ovaj od maline.Podloga je vukla malo na neprirodno rozu boju ali torta se pojela. Nećete vjerovati ali čak su me tražili i recept. Uglavnom dobro pročitajte recept.


Podloga:

115 g maslaca
1,5 žlica marmelade od marelica
150 g tostiranih, sjeckanih lješnjaka
190 g tostiranih, mljevenih lješnjaka
2 žlice marmelade od marelica


Krema 1:

250 g bijele čokolade
80 ml slatkog vrhnja
300 g kesten pirea

Krema 2:

500 ml slatkog vrhnja
25 g želatine
12 žlica vode
5 žlica šećera
300 g kesten pirea
3 žlice Bailey s-a

"Spužvasti sloj":

150 g piškota
1,5 dl mlijeka
1 žlica Bailey s-a
1 žličica instant kave
2 žličice vruće vode

Glazura:

270 ml vode
90 ml meda
1,5 žličica instant kave
14 g želatine

Dekoracija:

2 dl slatkog vrhnja

Maslac i marmeladu rastopiti na laganoj vatri. Dodati sjeckane i mljevene lješnjake i dobro izmiješati. Tanjur na kojem ćete poslužiti tortu premažite maslacem i staviti na njega obruč za torte 26-28 cm, te na dno utisnuti smjesu od lješnjaka pa sve staviti u hladnjak.
Zagrijati slatko vrhnje, preliti je preko krupno nasjeckane čokolade i miješati dok se sva čokolade ne rastopi.ostaviti da se malo prohladi. Izmiksati  kesten pire, dodati smjesu čokolade i dobro izmiješati i staviti sve u hladnjak. Nakon hlađenja dobro izmiješati smjesu još jednom.
Za drugu kremu izmiksati Bailey s-om. U drugoj posudi slatko vrhnje sa šećerom istući u čvrsti šlag.
U malu zdjelicu staviti vodu i želatinu, dobro izmiješati i ostaviti sa strane da nabubri otprilike 10-ak minuta.Želatinu rastopiti na laganoj vatri. Maknuti sa vatre i uliti u smjesu kestena, a zatim sve izmiješati sa šlagom.
Rastopiti  kavu u vrućoj vodi pa dodati mlijeko i Bailys. Svaku piškotu prelomiti na pola pa, jednu po jednu, umakati u ovu mješavinu.
Izvaditi tanjur iz frižidera, premazati sa 2 žlice marmelade od marelice, nanijeti kremu 1. Preko složiti polovinu piškota pa premažite polovinom kreme 2. Opet složiti red piškota, pa ostatak kreme2. Ostaviti tortu u hladnjaku par sati ili još bolje preko noći.
Za glazuru natopiti želatinu u vodi i ostaviti je da nabubri 10-ak minuta. Nabubrenu želatinu otopiti na laganoj vatri.. Dodati instant kavu, 90 ml vruće vode i med i sve dobro izmiješati. Žlicom pokupiti pjenu sa površine, pa lagano, žlicom, izliti tanki sloj glazure preko torte. Ostaviti par minuta u hladnjaku da se stegne, pa izliti sljedeći sloj, opet par žlica, pa rashladiti i tako redom dok ne potrošite svu glazuru. Po želji tortu ukrasiti lješnjacima. Tortu ostaviti još malo u hladnjaku da se sve zajedno stegne a zatim odvojiti kalup. Rub torte premazati tučenim slatkim vrhnjem.
PERECI

I nešto slano za kraj.Ovi pereci su super uz njih vam samo treba dobar film i malo samokontrole da ih ne pojedete sve sami.

Potrebno:

250 g margarina
1 žlica masti (ja sam preskočila mast a stavila sam žlicu margarina)
20 g kvasca
200 g mlijeka
1 žličica šećera
3 žličice soli
2 jaja
600 g brašna

Za posip:

sezam

kim
krupna sol
ili neke druge sjemenke za posip po želji

Izmrviti kvasac u mlijeko sa 1 žličicom šećera, 1 žličicom soli i malo brašna. Ostaviti 5 minuta da se zapjeni.
Pjenasto umutiti margarin i mast ukoliko je koristite. Dodati 1 cijelo jaje i 1 žumanjak, još 2 žličice soli, aktiviranu smjesu kvasca i brašno. Umijesiti mekanije tijesto.
Pećnicu zagrijati na 200 C.Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje.
Tijesto razvaljati na prethodno pobrašnjenoj radnoj površini. Izrezivati oblike modlicom za perece (može je se kupiti ovdje). Složiti perece na pripremljen lim, premazati lagano umućenim bjelanjkom, posipati posipom po želji i peći dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Broj komentara: 6:

  1. Bas lep izbor recepata, meni je sad krivo sto nisam isprobala neku od poslastica koje si ti pravila :)

    OdgovoriIzbriši
  2. fantastičan izbor, sve tako lijepo i ukusno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Opa, neko je bio vrijedan! Fantastičmo odrađeno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam kako do sada nisam otkrila tvoj blog... tek veceras sam ga skontala u okviru igrice i drago mi je zbog toga :)

    Drago mi je da si zadovoljna receptima i da ste uzivali :)
    Zao mi je sto je kesten tortica omanula, ja sam je otkrila tek nedavno i odusevila me... mislim da je raj za sve kestenoljupce! Taj preliv ili to ogledalo glazura je novost i za mene i ne znam zasto je doslo do stvaranja tih grudvica, ali ako otkrijem javljam ;) Jedino sto mi u ovom trenutku pada na pamet da ti je glazura mozda bila na malo jacoj vatri pa da je pocela kuvati?

    Hvala ti puno na ovako detaljnoj istrazi mog bloga!
    Citamo se :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na komplimentima. A što se tiće kesten torte nije greška u receptu nego u meni jer sam imala totalno užasan dan. Sljedeći puta ću se bolje skoncentrirati.

    OdgovoriIzbriši
  6. odličan izbor recepata, perece sam i ja isprobala

    OdgovoriIzbriši