srijeda, 30. ožujka 2011.

Čokoladna pašteta-KuVarijacije

KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. U ožujku tema je bila " Čokoladna pašteta"
Kada sam tamo negdje prije mjesec dana vidjela koji je recept bio odabran za ovomjesečne KuVarijacije baš sam bila zadovoljna jer domaću paštetu nisam radila već stvarno neko vrijeme. I krenem ja čitati recept ali mi ništa nije bilo jasno. Čokolada u paštetu!? Pa dobro tko je ovdje lud, pa pašteta se radi od jetrica.. Ja i moje selektivno čitanje.
Čokoladna pašteta je stvarno fina i izgleda kao prava pašteta. U originalnom receptu mjere su navedene u šalicama a ja sam recept pretvorila u decilitre.

RECEPT:

Bijeli sloj:

1 dl slatkog vrhnja
3 žlice šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žlice hladne vode
1 žličica želatine

Duguljasti kalup lagano premažite maslacem.Od papira za pečenje izrežite traku širine kalupa i stavite je u kalup.
Želatinu izmiješajte sa 2 žlice hladne vode i ostavite je da nabubri. Zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri. Dodajte šećer i ekstrakt vanilije te kuhajte dok se šećer ne rastopi. Maknite sa vatre.Otopite želatinu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj. Pomiješajte obadvije smjese i izlite u kalup. Kalup stavite u hladnjak na 15 minuta ili dok se smjesa ne stisne.

Čokoladni sloj:

1 žličice želatine
2 žlice hladne vode
3 žumanjka
50 g šećera
1 dl vrućeg mlijeka
240 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
4 dl slatkog vrhnja

Želatinu izmiješati sa dvije žlice hladne vode i ostavite je da nabubri.Čokoladu otopite na pari i ostavite je da se malo ohladi. Pjenasto izmiješajte žumanjke i šećer. Umiješajte vruće mlijeko u laganom mlazu. Preselite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa lagano ne zgusne. To će trajati nekih 5 minuta. Umiješajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte. Ohladite.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Šlag nježno izmiješajte u čokoladnu kremu. Izlite kremu u kalup i izravnajte. Stavite u hladnjak i ostavite kremu da se dobro ohladi i stisne.
Prije posluživanja prođite nožem uz rub kalupa u kojem je pašteta. Istresite kremu na tanjur na kojem ćete je poslužiti.

Verzija za ispis

Broj komentara: 15:

  1. ja nisam još sudjelovala u kuvarijacijama, ali ova pašteta me baš privlači :)
    super je ispala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicno ti je ispala i tako socno, za razliku od moje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepa ali po meni nepotreban bijeli krem.

    OdgovoriIzbriši
  4. jao ja zaboravila da danas treba objaviti, moram hitno obraditi... odlično ti je ispala

    OdgovoriIzbriši
  5. Uglavnom se slažemo u tome da je beli deo višak :P
    Ali mousse je odličan :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Da baš je previše nekako je plastičan

    OdgovoriIzbriši
  7. Tvoja super izgleda, a i drago mi je vidjeti da je netko napisao cijeli naziv recepta na hrvatskom. ;) :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Tvoja pašteta mi se najvise svidja po teksturi, lepo bih prstom ušla u taj kremasti čokoladni deo, liči na neki sladoled koji je taman počeo da se topi...
    Nego, vidim da si napisala 2 žlice želatina i za beli i za crni deo, a ne žličice - pretpostavljam da je greška u kucanju i da nisi zaista stavila dve kašike želatina?

    OdgovoriIzbriši
  9. Mamajac greška je ispravljam. Hvala na upozorenju.

    OdgovoriIzbriši
  10. savrseno izvedeno!! Tako j ekremasto, odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Kaj je je, super ti je ispao! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Kada se u tamnom filu umesa zelatin sa ostalim delovima, citala sam na brzinu, ali cini mi se da ne pise?

    OdgovoriIzbriši