KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. U ožujku tema je bila " Čokoladna pašteta"
Kada sam tamo negdje prije mjesec dana vidjela koji je recept bio odabran za ovomjesečne KuVarijacije baš sam bila zadovoljna jer domaću paštetu nisam radila već stvarno neko vrijeme. I krenem ja čitati recept ali mi ništa nije bilo jasno. Čokolada u paštetu!? Pa dobro tko je ovdje lud, pa pašteta se radi od jetrica.. Ja i moje selektivno čitanje.
Čokoladna pašteta je stvarno fina i izgleda kao prava pašteta. U originalnom receptu mjere su navedene u šalicama a ja sam recept pretvorila u decilitre.
RECEPT:
Bijeli sloj:
1 dl slatkog vrhnja
3 žlice šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žlice hladne vode
1 žličica želatine
Duguljasti kalup lagano premažite maslacem.Od papira za pečenje izrežite traku širine kalupa i stavite je u kalup.
Želatinu izmiješajte sa 2 žlice hladne vode i ostavite je da nabubri. Zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri. Dodajte šećer i ekstrakt vanilije te kuhajte dok se šećer ne rastopi. Maknite sa vatre.Otopite želatinu na laganoj vatri ili u mikrovalnoj. Pomiješajte obadvije smjese i izlite u kalup. Kalup stavite u hladnjak na 15 minuta ili dok se smjesa ne stisne.
Čokoladni sloj:
1 žličice želatine
2 žlice hladne vode
3 žumanjka
50 g šećera
1 dl vrućeg mlijeka
240 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
4 dl slatkog vrhnja
Želatinu izmiješati sa dvije žlice hladne vode i ostavite je da nabubri.Čokoladu otopite na pari i ostavite je da se malo ohladi. Pjenasto izmiješajte žumanjke i šećer. Umiješajte vruće mlijeko u laganom mlazu. Preselite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa lagano ne zgusne. To će trajati nekih 5 minuta. Umiješajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte. Ohladite.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Šlag nježno izmiješajte u čokoladnu kremu. Izlite kremu u kalup i izravnajte. Stavite u hladnjak i ostavite kremu da se dobro ohladi i stisne.
Prije posluživanja prođite nožem uz rub kalupa u kojem je pašteta. Istresite kremu na tanjur na kojem ćete je poslužiti.
Verzija za ispis
mmmmm kako sočno izgledaaa :)))
OdgovoriIzbrišija nisam još sudjelovala u kuvarijacijama, ali ova pašteta me baš privlači :)
OdgovoriIzbrišisuper je ispala :)
Odlicno ti je ispala i tako socno, za razliku od moje.
OdgovoriIzbrišiLijepa ali po meni nepotreban bijeli krem.
OdgovoriIzbrišijao ja zaboravila da danas treba objaviti, moram hitno obraditi... odlično ti je ispala
OdgovoriIzbrišiHvala
OdgovoriIzbrišiUglavnom se slažemo u tome da je beli deo višak :P
OdgovoriIzbrišiAli mousse je odličan :))
Da baš je previše nekako je plastičan
OdgovoriIzbrišiTvoja super izgleda, a i drago mi je vidjeti da je netko napisao cijeli naziv recepta na hrvatskom. ;) :D
OdgovoriIzbrišiTvoja pašteta mi se najvise svidja po teksturi, lepo bih prstom ušla u taj kremasti čokoladni deo, liči na neki sladoled koji je taman počeo da se topi...
OdgovoriIzbrišiNego, vidim da si napisala 2 žlice želatina i za beli i za crni deo, a ne žličice - pretpostavljam da je greška u kucanju i da nisi zaista stavila dve kašike želatina?
Izgleda mi predobro!
OdgovoriIzbrišiMamajac greška je ispravljam. Hvala na upozorenju.
OdgovoriIzbrišisavrseno izvedeno!! Tako j ekremasto, odlicno!
OdgovoriIzbrišiKaj je je, super ti je ispao! :)
OdgovoriIzbrišiKada se u tamnom filu umesa zelatin sa ostalim delovima, citala sam na brzinu, ali cini mi se da ne pise?
OdgovoriIzbriši