Dukkah je egipatska mješavina začina. Najčešće je bio sirotinjska hrana. Koristili su ga tako da bi kruh posipali dukkahom, kako bi mu pojačali okus, a zatim ga „točali“ u maslinovo ulje.Danas se u ovom obliku poslužuje najčešće kao predjelo.
Dukkah je mješavina tostiranih lješnjaka i začina, prožet korijanderom i kimom. Mješavina sastojaka u dukkahu razlikuje se od obitelji do obitelji, svaka obitelj ima neku svoju specifičnu mješavinu raznih sastojaka.
Sastojci:
Tijesto:
20 g sviježeg kvasca
1,25 dl toplog mlijeka
1 žlica šećera
1 jaje
1 jogurt
1 žličica soli
1 žlica ulja
½ pecilnog praška
500 g brašna
Dukkah:
¾ šalice sjemenki sezama prethodno tostiranih u pečnici na 200 C do zlatno žute boje
2 žlice tostiranih krupno sjeckanih lješnjaka
2 žlice tostiranih sjemenki korijandera (ja sam ih tostirala „na suho“ u maloj tavici)
5 zrna papra
2 žličice mljevenog kima
2 žličice soli
1 žličica chilija u prahu
1 žlica sjemenki komorača
maslinovo ulje
Kvasac razmutite u toplom mlijeku, dodajte šećer i malo brašna i ostavite na toplom mjestu da se napravi pjenica. U većoj zdjeli pomiješati jaje, jogurt, sol, ulje, prašak za pevivo i aktivirani kvasac. Sve to zamijesiti sa brašnom da dobijete glatko i elastićno tijesto.
Izmiješajte sjemenke korijandera, papra i komorača i dobro ih istucite u mužaru. Sve prebacite u drugu zdjelicu te dodajte sezam, lješnjake, kim, sol i chili i sve dobro izmiješajte.
Tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine cca. ½ cm. Premažite maslinovim uljem i posipajte dukkah-om. Izrezujte prutićr debljine 1 cm a dužine 10 cm. Spiralno ih omotajte te ih slažite na lim prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite ih 15-ak minuta do zlatno žute boje na 200 C. Poslužite mlake uz maslinovo ulje.
Za Dukkah sam prvi put čula na blogovima. Veoma lepo i hranljivo i nije ni čudo što svaka porodica ima svoju mešavinu.
OdgovoriIzbrišiDopada mi se,mogla bih probati,čula sam i mislim da bi mi se dopao!
OdgovoriIzbrišimmmmmmmmmmm...che buoni!!!!!!!!!!!
OdgovoriIzbrišiVeoma interesantano a i za mene neobična mešavina začina, ali bi ih svakako probala...
OdgovoriIzbrišiWOW! Moj broj! Radim čim prije i javim!
OdgovoriIzbrišiNikad prije čula, ali mi se jako sviđa! :)
Da i ja nisam prije čula a kažeš sirotinjska hrana a ono sve fini začini koji se koriste za dukkah.
OdgovoriIzbrišiDa i mene je to zbunilo.Ali nekako si mislim možda je to kod nas skupo zbog transporta a njima su to svakodnevne namirbžnice time ujedno i pristupačne.
OdgovoriIzbrišiOvo je baš po mom ukusu i uopće ne sumnjam da je predobro. :)
OdgovoriIzbrišipokušavam vam poslati mail na ovu adresu petra@skz.t-com.hr. ali ne mogu :/
OdgovoriIzbrišiovi štapići su prefini ;)