Pospremajući
nered u mojim folderima sa fotkama shvatila sam da nisam objavila post o
FBI rukavicama za svibanj i lipanj pa sada ispravljam vlastiti propust.
Za one koji još nisu upoznati sa pravilima: FBI rukavice
su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora
bivše Jugoslavije. Igru je osmiislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan blog. U igri za svibanj i lipanj pod istragom je bio blog Cooking by Mirjana.
Tijesto:
400
g brašna
80
g šećera u prahu
2
žumanjka
Narančin
sok-po potrebi koliko treba da se umijesi tijesto
125
g maslaca
Nadjev:
120
g šećera
1
jaje
naribana
korica 1 naranče
60
g brašna
240
g oguljenih i mljevenih badema
300
g trešanja
Posip:
Šećer
u prahu
Na
radnu površinu prosijati šećer u prahu i brašno. Dodati žumanjke i maslac.
Dodati malo soka od naranče i umijesiti glatko tijesto. Ukoliko je smjesa
mrvičasta dodati još narančinog soka dok se sve ne poveže u kompaktno tijesto.
Tijesto
razvaljati te njime obložiti prethodno namazan veliki kalup za pite ili 6 malih
kalupića. Sve zajedno staviti u zamrzivač na 5 minuta. Tijesto se ne smije
zamrznuti nego samo fino stvrdnuti.
Tijesto
izvaditi iz zamrzivača, prekriti papirom za pečenje i na njega staviti suhi
grah pa sve zajedno staviti u pećnicu i peći 10 minuta na 200 C. Malo ohladiti.
Za
nadjev pjenasto izmiksati maslac i šećer. Dodati jaje, ribanu koricu naranče,
bademe i brašno.
Nadjev
rasporediti po polupečenom tijestu. Na vrh nadjeva posložiti trešnje. Ako kolač
poslužujete kao hranu koja se jede s nogu očistite ih od koštica. Ukoliko
planirate poslužiti kolač na tanjuru uz jedaći pribor ostavite koštice jer daju
trešnjama jedan fini bademasti okus.
Verzija za ispis
Verzija za ispis
2,5 dl slatkog vrhnja
0,5 dl mlijeka
60 g čokolade sa većim udjelom kakaa
1 žličica želatine u prahu
1 žlica vruće vode
Na laganoj vatri otopiti šećer, čokoladu, mlijeko i slatko vrhnje. Kada je otopljeno (NE SMIJE prokuhati) dodati želatinu koju ste prethodno otopili u žlici vruće vode, pa tek onda dodali u čokoladnu smjesu. Lagano izmiješati i uliti u prethodno pripremljene kalupe. Staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Prije posluživanja panna cottu izvaditi iz kalupa i ukrasiti po želji (voćem, čokoladnim umakom...).
Verzija za ispis
Kako su medene korpice!
OdgovoriIzbrišioće to tako s godinama :lol
OdgovoriIzbrišiove košarice su me još davno osvojile! a panna cotta? fala, može :))
krasno, panna cotta savršeno izgleda!
OdgovoriIzbrišiNaša sreća što si pronašla zaostale fotke i recepte i objavila ih, jer sve izgleda prekrasno.
OdgovoriIzbrišiDa, bolje ikad nego nikad.
OdgovoriIzbrišisve je odlično, panna cotta mi se posebno dopada
OdgovoriIzbrišiza ovakav post nikad nije kasno...ova pana cotta izgleda senzacionalno!
OdgovoriIzbriši