Ljeto stvarno ove godine ne želi otići. trenutačne temperature su stvarno svršene, uvijek kažem da bi takve trebale biti cijele godine. Jutra hladnjikava a danju ugodno toplo. Savršeno, niti je hladno niti se znojiš. Milina. Bez obzira što je temperatura baš onakva kakva mi odgovara malo mi nedostaje ona prava jesen. Miris u zraku, tepih od lišća koji šuška pod nogama, kiša.. Kestenjari peku kestene ali nije isti gušt jesti kestene u kratkim rukavima i japankama. Nekako nešto nedostaje. Jedini što je jesensko je moja prehlada. Kašljem i šmrcam i uopće ne razumijem gdje sam je pokupila.
Ostavljam Vas sa ovom pravom jesenskom tortom čiji recept sam posudila od Ane-Marije i izuzetno sam zadovoljna istom. Tortu prvi puta nisam podijelila sa kolegicama na poslu nego smo je sami smazali nas dvoje doma.
Sastojci:
Za podlogu:
250 g mljevenih keksa
50 g mljevenih lješnjaka
50 g mljevenog maka
50 g smeđeg šećera
60 g rastopljenog maslaca
1 žlica ulja
5 žlica vode
Za nadjev:
300 g svježeg sira
220 g šećera
srž 1 mahune vanilije
400 g pirea od bundeve
5 jaja
3 žlice brašna
1 žličica cimeta
½ žličice mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat soli
Umak od karamela:
250 g šećera
5 dcl slatkog vrhnja
Prvo uputstva za
izradu pirea od bundeve;
Ugrijte pećnicu na 200 C i obložite kalup aluminijskom
folijom. Bundevu prepolovite ili izrežite na komade pa joj odstranite
sjemenke.Pecite je otprilike sat i 20 minuta dok ne postane mekana. Dok je još
vruća, žlicom odvojite omekšalo meso od kore. Štapnim mikserom usitnite bundevu
u kašu. Pustite je da se ohladi prije korištenja.
Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
Pećnicu ugrijte na 180 C.Sve sastojke za podlogu dobro pomiješajte. Smjesa će
biti relativno suha ali ne brinite zbog toga. Smjesom obložite dno kalupa
pritišćući smjesu prstima tako da bude što ujednačenije debljine. Stavite je
peći 10-ak minuta pa je izvadite da se ohladi.
Mikserom izmiksajte sir, šećer i srž vanilije. Dodajte
pire od bundeve a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Zatim primješajte brašno,
začine i sol. Prelijte smjesu preko pečene i ohlađene podloge pa sve zajedno
pecite na 180 C 1 sat i 20 minuta. Tortu ostavite sat vremena na sobnoj
temperaturi da se prohladi pa je stavite u hladnjak. Poslužite sa umakom od
karamela.
Za umak od karamela; šećer stavite u tavicu sa debelim
dnom i rastopite šećer u karamel zlatno žute boje. Oprezno ulijte slatko vrhnje
u vrući karamel. Budite jako oprezni jer će karamel početi špricati. Nastavite
kuhati dok se karamel ne rastopi i ne dobijete srednje gusti umak.
Nisam ja ni od slatkog sira, ni od bundeve, ali izgleda sjajno, a začini obećavaju aromatičnost, gricnula bih svejedno! :)
OdgovoriIzbrišiNe brini jesen ce stici ..uzivaj jos malo u toplim danima.Kolac i kombinacija sa buundevom mi se cini izazov:)
OdgovoriIzbrišiuh, cheesecake i to još sa bundevom-prodano :) Ovo ide u bookmarks pa na probu ;) Meni se sviđa ova jesen jer nije prehladno, ali kod nas nije ni toliko toplo za japanke, trenutno niti za kratke rukave. Ali još nema kestenjara na ulicama, niti vrganja po šumama, za to nam treba jedna poštena kiša
OdgovoriIzbrišiNeobična i zanimljiva kombinacija za podlogu:mak i lješnik! Na slici tortica baš lijepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiNema ni u Zagrebu baš puno kestenjara. Vidjela sam samo jednog na Britanci. A jesenski vrganji mmm... Jedva čekam.
OdgovoriIzbrišiUh, predivno, baš sjajno.
OdgovoriIzbrišiVjerujem da je ova torta savršenog okusa!Sir, bundeva, odlično!
OdgovoriIzbrišiOvo bih rado probala, samo bez karamel umaka.
OdgovoriIzbrišiStvarno prava jesenja!
OdgovoriIzbrišiOva torta me definitivno privlači, i po sastojcima a posebno izgledaom. Prekrasno si je napravila, posuditi ću i ja recept ! :)
OdgovoriIzbrišiizgleda sjajno iako nisam baš neki tip koji voli bundeve, a što se tiče vremena, eto najavljuju dolazak prave jeseni za koji dan...
OdgovoriIzbriši