"Ajme koliko nas je!" je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca listopada je timijan a domaćica je Katarina.
Od svih začina mislim da mi je timijan najdraži. Kako mi raste u tegli volim otkinuti listić, dva i malo ga protrljati među prstima. Jako volim njegov miris. Prošlo ljeto sam se navukla na pitu od breskva sa timjanom tako da sam ovo ljeto odlučila pitu uliti u staklenke napraviti džem od bresaka sa timijana, da mi u hladnim zimskim jutrima izmami smiješak.
RECEPT:
2 kg breskva
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limuna
srž i kora mahune vanilije
5 grančica timijana
0,5 dl ruma
Breskve oprati i očistiti te ih narezati na manje komadiće. U breskve umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije . Timijan staviti u vrećicu za začine ( ja koristim DM-ove vrećice za čaj)
a limun koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limunove korice. Sve pomiješati sa breskvama. Posudu sa breskvama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Breskve staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Pomiješati rum sa iscijeđenim sokom limuna te umiješati u smjesu breskva. Kratko prokuhati. Iz ukuhanog džema izvaditi timijan, koru limuna i mahunu vanilije. Džem ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje.
Ah ovo ce et sigurno obradovati ukusom i mirisom.Odlicna ideja;)
OdgovoriIzbrišiJoj, što je ovo krasno! I baš si dala lijepi uvod. Čuvam recept za iduću godinu i sezonu bresaka.
OdgovoriIzbrišiNajprije hvala za savjet za vrećice za začine, stavljam ih na DM šoping spisak.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si napisala povijest nastanka ove igrice, a mirisne breskve i mirisni timijan su baš dobra kombinacija
Odličan spoj okusa i mirisa.
OdgovoriIzbrišidivna!
OdgovoriIzbrišiOdlican izbor, timijan obozavam i bas mi se svidja da si ga ovako upotrijebila!
OdgovoriIzbrišiPrefino izgleda!
OdgovoriIzbrišiDa, nije baš vrhunac sezone za breskve znam, ali kada sam vidjela da je timijan ovomjesečni zadatak ovaj džem mi je prvi pao na pamet.
OdgovoriIzbrišiOdlicna ideja da se dzem od bresaka obogati majcinom dusicom! Svidja mi se... :)
OdgovoriIzbrišiFino, mirisno,ukusno i jako interesantno!:)
OdgovoriIzbrišisjajna kombinacija! volim aromatične džemove :)
OdgovoriIzbrišisad se još više veselim poklonu za ove koji ne vjeruju u djeda mraza :D
OdgovoriIzbriši