srijeda, 9. studenoga 2011.

Ajme koliko nas je!-šafran

"Ajme koliko nas je!" je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca studenog je šafran a domaćica je Dilajla.
Šafran nije prečesto gost u mojoj kuhinji. Najčešće ga koristim za rižoto, da riža dobije onu krasnu zlatnožutu boju karakterističnu za šafran.
Šafran koji sam koristila sam donijela iz Istambula. Slaba sam na začine i kada sam vidjela šafran pakiran u super zgodnu bočicu nisam mu mogla odoljeti. I tako ja uzmem tu bočicu ali me prodavač odgovorio od kupovine te ljepše bočice i usmjerio me prema jednoj neuglednijoj, uz objašnjenje da se u njoj nalazi iranski šafran koji ima puno intenzivniju boju i okus nego turski šafran na kojeg sam se napiknula. Kako nisam imala nikakvih informacija o šafranu, a kamoli o iranskom šafranu uposlila sam svemogući google i evo što sam pronašla;
 -šafran je najskuplji začin na svijetu
-da bi se proizveo jedan kilogram šafrana , potrebno je ubrati od 80 do 150 tisuća cvijetova i to ručno
-šafran cvate jednom godišnje i to u periodu od dva do tri tjedna
-smatra se da je porijeklom iz istočne Grčke ili sa Krete
-koristi se za bojanje hrane i u medicinske svrhe
-u kulinarstvu se koristi od 10 stoljeća prije Krista
-stari Grci i Rimljani koristili su ga za parfimiranje kupki
- najviše šafrana se uzgaja u Iranu
-godišnja proizvodnja na svjetskoj razini iznosi oko 200 tona, Iran proizvede približno 170   tona godišnje
-kod određivanja kvalitete šafrana najvažnija je njegova moć bojenje jela
Bilo mi je malo preobično napraviti rižoto pa sam se odlučila za ovu finu juhicu. Vrlo je brzo gotova a izuzetno je hranjiva pa je poslužena uz tostirani kruh idealan lagani ručak.

RECEPT:

 maslinovo ulje

600 g krumpira
100 g poriluka
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca ( ja sam koristila povrtni)
prstohvat šafrana 
sol
sušeni peperoncino po želji

naribani sir (ja sam koristila fetu) 

Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Poriluk operite i narežite na sitne kolutiće. Poriluk i krumpir pirjajte na maslinovom ulju par minuta. Po želji dodajte namrvljeni peperoncino. Dodajte temeljac i šafran. kuhajte na umjerenoj vatri dok povrće ne omekša. Štapnim mikserom izmiksajte juhu. Po želji dodajte soli. Budite oprezni ukoliko ćete koristiti fetu jer dosta slana. Poslužite juhu u zdjelicama posipanu sa malo namrvljene fete.


Verzija za ispis

Broj komentara: 13:

  1. Divna juhica punog okusa ,bilježim i tvoju slikicu i hvala što si se odazvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako mi se svidja ova tvoja juha, a safran obozavam, pogotovo u rizotima, super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim ovakve juhe, a dodatak šafrana baš je osvježenje!

    OdgovoriIzbriši
  4. baš mamite s tim šafranom, krasna juhica!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh bice dobrih ideja sa ovimSafran i ja volim.Sreca pa nisu potrebne velike kolicine jer je(bar ovde)jako skup;)
    Odlicna supa,odlicna;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasna juhica, volim ovakve juhe u jesen, za doručak, ručak i večeru...

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala curke. Jako sam zadovljnja juhicom baš me ugodno iznenadila.

    OdgovoriIzbriši
  8. Koja divna juhica! Krijepi dušu i tijelo! :)
    Ugodan ti vikend!

    OdgovoriIzbriši
  9. volim guste juhice, ova tvoja mi se sviđa, posebno ova namrvljena feta

    OdgovoriIzbriši
  10. Juhica je taman po mom ukusu. Izvrstan odabir recepta!

    OdgovoriIzbriši