"Ajme koliko nas je!"
je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije.
Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane.
Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika,
reakcijom osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca studenog je šafran a domaćica je Dilajla.
Šafran nije prečesto gost u mojoj kuhinji. Najčešće ga koristim za rižoto, da riža dobije onu krasnu zlatnožutu boju karakterističnu za šafran.
Šafran koji sam koristila sam donijela iz Istambula. Slaba sam na začine i kada sam vidjela šafran pakiran u super zgodnu bočicu nisam mu mogla odoljeti. I tako ja uzmem tu bočicu ali me prodavač odgovorio od kupovine te ljepše bočice i usmjerio me prema jednoj neuglednijoj, uz objašnjenje da se u njoj nalazi iranski šafran koji ima puno intenzivniju boju i okus nego turski šafran na kojeg sam se napiknula. Kako nisam imala nikakvih informacija o šafranu, a kamoli o iranskom šafranu uposlila sam svemogući google i evo što sam pronašla;
-šafran je najskuplji začin na svijetu
-da bi se proizveo jedan kilogram šafrana , potrebno je ubrati od 80 do 150 tisuća cvijetova i to ručno
-šafran cvate jednom godišnje i to u periodu od dva do tri tjedna
-smatra se da je porijeklom iz istočne Grčke ili sa Krete
-koristi se za bojanje hrane i u medicinske svrhe
-u kulinarstvu se koristi od 10 stoljeća prije Krista
-stari Grci i Rimljani koristili su ga za parfimiranje kupki
- najviše šafrana se uzgaja u Iranu
-godišnja proizvodnja na svjetskoj razini iznosi oko 200 tona, Iran proizvede približno 170 tona godišnje
-kod određivanja kvalitete šafrana najvažnija je njegova moć bojenje jela
Bilo mi je malo preobično napraviti rižoto pa sam se odlučila za ovu finu juhicu. Vrlo je brzo gotova a izuzetno je hranjiva pa je poslužena uz tostirani kruh idealan lagani ručak.
RECEPT:
Šafran nije prečesto gost u mojoj kuhinji. Najčešće ga koristim za rižoto, da riža dobije onu krasnu zlatnožutu boju karakterističnu za šafran.
Šafran koji sam koristila sam donijela iz Istambula. Slaba sam na začine i kada sam vidjela šafran pakiran u super zgodnu bočicu nisam mu mogla odoljeti. I tako ja uzmem tu bočicu ali me prodavač odgovorio od kupovine te ljepše bočice i usmjerio me prema jednoj neuglednijoj, uz objašnjenje da se u njoj nalazi iranski šafran koji ima puno intenzivniju boju i okus nego turski šafran na kojeg sam se napiknula. Kako nisam imala nikakvih informacija o šafranu, a kamoli o iranskom šafranu uposlila sam svemogući google i evo što sam pronašla;
-šafran je najskuplji začin na svijetu
-da bi se proizveo jedan kilogram šafrana , potrebno je ubrati od 80 do 150 tisuća cvijetova i to ručno
-šafran cvate jednom godišnje i to u periodu od dva do tri tjedna
-smatra se da je porijeklom iz istočne Grčke ili sa Krete
-koristi se za bojanje hrane i u medicinske svrhe
-u kulinarstvu se koristi od 10 stoljeća prije Krista
-stari Grci i Rimljani koristili su ga za parfimiranje kupki
- najviše šafrana se uzgaja u Iranu
-godišnja proizvodnja na svjetskoj razini iznosi oko 200 tona, Iran proizvede približno 170 tona godišnje
-kod određivanja kvalitete šafrana najvažnija je njegova moć bojenje jela
Bilo mi je malo preobično napraviti rižoto pa sam se odlučila za ovu finu juhicu. Vrlo je brzo gotova a izuzetno je hranjiva pa je poslužena uz tostirani kruh idealan lagani ručak.
RECEPT:
maslinovo ulje
600 g krumpira
100 g poriluka
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca ( ja sam koristila povrtni)
prstohvat šafrana
sol
sušeni peperoncino po želji
naribani sir (ja sam koristila fetu)
Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Poriluk operite i narežite na sitne kolutiće. Poriluk i krumpir pirjajte na maslinovom ulju par minuta. Po želji dodajte namrvljeni peperoncino. Dodajte temeljac i šafran. kuhajte na umjerenoj vatri dok povrće ne omekša. Štapnim mikserom izmiksajte juhu. Po želji dodajte soli. Budite oprezni ukoliko ćete koristiti fetu jer dosta slana. Poslužite juhu u zdjelicama posipanu sa malo namrvljene fete.
Verzija za ispis
Divna juhica punog okusa ,bilježim i tvoju slikicu i hvala što si se odazvala.
OdgovoriIzbrišiOdlična juha, pravi comfort food!
OdgovoriIzbrišiJako mi se svidja ova tvoja juha, a safran obozavam, pogotovo u rizotima, super!
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve juhe, a dodatak šafrana baš je osvježenje!
OdgovoriIzbrišibaš mamite s tim šafranom, krasna juhica!
OdgovoriIzbrišiUh bice dobrih ideja sa ovimSafran i ja volim.Sreca pa nisu potrebne velike kolicine jer je(bar ovde)jako skup;)
OdgovoriIzbrišiOdlicna supa,odlicna;)
Krasna juhica, volim ovakve juhe u jesen, za doručak, ručak i večeru...
OdgovoriIzbrišiHvala curke. Jako sam zadovljnja juhicom baš me ugodno iznenadila.
OdgovoriIzbrišiDivna juha, predivna boja!
OdgovoriIzbrišiOdlična juhica!
OdgovoriIzbrišiKoja divna juhica! Krijepi dušu i tijelo! :)
OdgovoriIzbrišiUgodan ti vikend!
volim guste juhice, ova tvoja mi se sviđa, posebno ova namrvljena feta
OdgovoriIzbrišiJuhica je taman po mom ukusu. Izvrstan odabir recepta!
OdgovoriIzbriši