Ovaj recept je još jedan od onih za koji namirnice nisu trenutno u sezoni.
Ja naime živim između dvije adrese. Preko tjedna sam u Zagrebu a vikendom u Samoboru. Zašto je to značajno za ovaj recept? E pa ljetos sam htjela napraviti ovu pitu dok sam bila u Samoboru a nisam imala recept sa sobom. Većina mojih kuharica je u Zagrebu a u Samobor samo nosim recepte za ono što sam planirala napraviti.
Kada sam shvatila da nemam recept sa sobom, naravno da sam prvo krenula upaliti lap i potražiti recept na blogu. Tražila sam i tražila ali nikako pronaći. Naravno da nisam objavila taj recept. Imala sam fotke ali recept ne. Sada ispravljam grešku i nadopunjujem moju on-line kuharicu.
Recept sam pronašla u kuharici Ane Ugarković "Nešto slatko".
RECEPT:
ZA TIJESTO;
125 g maslaca
150 g šećera
3 žumanjka
225 g brašna
85 g kukuruzne krupice
3/4 žličice soli
naribana korica limuna
NADJEV;
1 žlica kukuruzne krupice
4 breskve kalanke
250 g kupina
3 žlice šećera
ZA PREMAZ I POSIPANJE;
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
malo smeđeg šećera za posip
ZA POSLUŽIVANJE:
sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje
Miksati maslac sa šećerom dok ne postane pjenast, zatim dodavati jedan po jedan žumanjak. U tu smjesu prosijte brašno i kukuruznu krupicu. Dodajte naribanu limunovu koricu i sol. Dobro izmiješajte i skupite u tijesto. Tijesto podijelite na dva djela, Jedan veći a drugi malo manji. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata. Kalup za pite namastite i pobrašnite. Veći dio tijesta razvaljajte i utisnite u kalup. Višak tijesta koji viri iz kalupa odstranite i njime pokrpajte eventualne napukline u tijestu. Tijesto u kalupu stavite u zamrzivač na 10 minuta, kako biste spriječili njegovo skupljanje tijekom pečenja. Tijesto direktno iz zamrzivača stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 C i pecite 15-20 minuta dok lagano ne požuti. Ukoliko se tijesto napuhne tijekom pečenja lagano ga probušite drvenim štapićem. Ohladite ga prije punjenja voćem. Povisite temperaturu pećnice na 200 C. Pečeno tijesto posipajte kukuruznom krupicom. Breskve operite, očistite od koštica i narežite na osmine, pa ih rasporedite po pečenom tijestu. Kupine poslažite po breskvama i posipajte šećerom. Manji dio tijesta razvaljajte i položite na voćni nadjev. Razmutite žumanjak sa mlijekom i premažite gornje tijesto. Posipajte smeđim šećerom i pecite 45-50 minuta dok pita ne dobije lijepu boju. Ohladite i poslužite sa sladoledom ili tučenim slatkim vrhnjem.
Verzija za ispis
Jako dobra kombinacija, recept je vrijedan čuvanja dok ne dođe sezona ovog voća.
OdgovoriIzbrišiOvo mora biti jako fino.
OdgovoriIzbrišiUf ovo zvuči i izgleda dobro! Moj tip kolača. Čim se dočepam namirnica bacam se na pripremu!
OdgovoriIzbrišikolač djeluje predivno!
OdgovoriIzbrišiPrekrasan kolač! Jako volim breskve i ovo je nešto šta bih svakako volila probati!
OdgovoriIzbrišiSuper receptić!
Lijep pozdrav!:)
Odlična kombinacija!
OdgovoriIzbrišiNikad nije kasno za dobar recept!
OdgovoriIzbrišiZanimljivo, pita s kukuruzom :). Izgleda jako dobro!
OdgovoriIzbrišiJako mi se dopada... Moram ga se setiti kad dodje sezona bresaka i kupina. :)
OdgovoriIzbrišiHvala, hvala.
OdgovoriIzbrišiobožavam raditi pite. kukuruznu podlogu sam radila u slanoj varijanti i sad me ovo opako mami.
OdgovoriIzbriši