ponedjeljak, 12. prosinca 2011.

Rođendanska torta

Danas sam malo umorna od sastanka sa zubarom pa zato neću puno duljiti. Rođendanska torta spada u one legendarne recepte iz mamine flejkave bilježnice sa receptima. Priča otprilike ide ovako; mamina prijateljica je kod svoje prijateljice jela neku super tortu. Ali nije prijteljičina prijateljica napravila tortu nago otprilike susjeda Štefica(karikiram). Znam da su mama i njena prijateljica ganjale recept za ovu tortu otprilike mjesec dana po pola države. Bilo kako bilo dobile su recept i od onda on ima počasno mjesto u arhivi recepata.

RECEPT:

ŽUTI BISKVIT:

4 jaja
5 žlica šećera
4 žlice brašna
2 žličice pecilnog praška
naribana kora 1 naranče


CRNI BRISKVIT:

5 jaja
6 žlica šećera
10 žlica tostiranih i mljevenih oraha
2 žličice pecilnog praška
2 žlice kakaa
2 žlice brašna
naribana kora 1 naranče


BIJELI BISKVIT:

6 bjelanjaka
6 žlica šećera
6 žlica blanširanih i mljevenih badema
2 žlice ulja
3 žlice brašna


KREMA:


6 žumanjaka
14 žlica šećera
5 žlica brašna
srž mahune vanilije
6 dl mlijeka
250 g maslaca


ZA NATOPITI BISKVIT:


iscijeđen sok 2 naranče


ZA UKRAS:

naribana čokolada



Za žuti biskvit; pijenasto izmiksati jaja sa šećerom. Oprezno umiješati brašno prosijano sa pecilnim praškom. Dodati naribanu koricu naranče. Smjesu izliti u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup veličine 30 x 20 cm. Peči u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C 20-ak minuta.. Ispečeni biskvit ohladiti.
Za crni biskvit; pijenasto izmiksati jaja sa šećerom. Oprezno umiješati brašno prosijano sa pecilnim praškom i kakaom. Dodati orahe i naribanu koricu naranče. Smjesu izliti u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup veličine 30 x 20 cm. Peči u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C 20-ak minuta. Ispečeni biskvit ohladiti.
Za bijeli biskvit; pijenasto izmiksati bjelanjke sa šećerom. Oprezno umiješati  prosijano brašno i bademe. Dodati ulje. Smjesu izliti u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup veličine 30 x 20 cm. Peči u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C 20-ak minuta. Ispečeni biskvit ohladiti.
Za kremu; 4 dl mlijeka staviti u lonac i staviti kuhati na vatru dok ne zavrije. U posudi izmiješati žumanjke, šećer, brašno, srž mahune vanilije i preostalih 2 dl mlijeka. Smjesu žumanjaka preliti kipućim mlijekom i izmiješati. Smjesu vratiti u lonac pa kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti. Pjenasto izmiksati maslac. Pomiješati izmiksani maslac sa ohlađenom kremom od žumanjaka.
Žuti i crni biskvit prerezati tako da dobijete dva lista. Biskvite natopiti sokom od naranče. 
Slaganje torte: žuti biskvit, krema, crni biskvit, krema, bijeli biskvit, krema, crni biskvit, krema, žuti biskvit, krema.
Tortu ukrasiti ribanom čokoladom i dobro ohladiti prije posluživanja.

Verzija za ispis

Broj komentara: 17:

  1. Volim torte bogate okusima s više različitih katova. Jedini problem je što mi nema tko za rođendan napraviti takvu krasotu.

    OdgovoriIzbriši
  2. ma genijalni su ti recepti za koje moraš moliti pol susjedstva!! najbolji!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vjerujem da je torta divna i da nije tako zahtjevna za raditi (vremenski) kako se čini na prvi pogled. Ovo je zaista klasika dobre, ma šta dobre, odlične torte koju nije moguće kupiti ni u jednoj slastičarnici. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična priča s prijateljicama i počasnom tortom. Torta stvarno izgleda vrhunski, s puno kreme i jako bogato..

    OdgovoriIzbriši
  5. Presek je fantastican i verujem da ima divnu aromu narandze, hvala ne lepom receptu, ne znam kome bi trebali da cestitamo i rodjendan ali tebi zelim brz oporavak posle zubarske posete.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Ništa bez maminih recepata!Ova me torta podsjeća na djetinjstvo i rodjendanske torte koje je mama nama pravila, to su uvjek bile neki specijalni recepti za specijalne prilike:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prava bogata, rođendanska torta. Sretan rođendan onome tko je dobio ovu tortu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Da znaš da obožavam ovakve recepte, one za koje preokreneš brda i doline da ih nađeš, a to onda znači da valjaju! Torta izgleda savršeno, a ovakvi recepti ostaju vječni!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala.
    @ Whats for dessert? javi se pa možemo dogovoriti nekakvu kompenzacijau ;)
    @Κάθαρσις torta nije prezahtjevna vremenski.
    @ mignonne nitko nije imao rođendan, samo je torat upisana pod tim naslovom.

    OdgovoriIzbriši
  10. ovo definitivno radim za božić! izgleda super...

    OdgovoriIzbriši
  11. Joj, nemoj mi spominjati zubara, moram ić a imam tolku fobiju od tog da je to preloše... ):
    Uglavnom, svaka ti čast, ova torta izgleda kao remek djelo! Prepisujem si i ja recept, da ga ne izgubim :)

    OdgovoriIzbriši
  12. @Tamara pa ti si promjenila fotku profila. A ja sam išla vidjeti tko mi je to komentirao.

    OdgovoriIzbriši
  13. Volim ove porodicne recepte, kod nas su se dve torte izdvojile iz gomile i godinama vrtele u krug. I dan danas ih rado jedem :)

    Presek ove torte je bozanstven!

    OdgovoriIzbriši
  14. Divna torta, a posebno lepo izgleda zbog tri boje biskvita... Ima dosta posla, ali verujem da se isplati! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. isplatilo se ganjati ovaj recept, djeluje preukusno

    OdgovoriIzbriši
  16. @ casa de vainilla- i kod nas su se iz gomile izdvojila dva recepta za torte. Druga slijedi uskoro.

    OdgovoriIzbriši