Svim dragim ljudima koji sa vremena na vrijeme svrate na moj blog čitati moje ponekad zbrkane misli i pogledati moje male kućne čarolije, želim sve najbolje u nadolazećoj 2012.
Puno zdravlja, sreće i ostvarenje svega što ste si zamislili za iduću godinu. Još puno recepata, komentara i druženja u ovom našem malom idealnom blogerskom svijetu.
Za kraj ostavljam Vas uz moj najdraži recept iz ove godine na izmaku.
Tipkamo se uskoro.
RECEPT:
ZA TIJESTO;
125 g maslaca
150 g šećera
3 žumanjka
225 g brašna
85 g kukuruzne krupice
3/4 žličice soli
naribana korica limuna
NADJEV;
1 žlica kukuruzne krupice
4 breskve kalanke
250 g kupina
3 žlice šećera
ZA PREMAZ I POSIPANJE;
1 žumanjak
2 žlice mlijeka
malo smeđeg šećera za posip
ZA POSLUŽIVANJE:
sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje
Miksati
maslac sa šećerom dok ne postane pjenast, zatim dodavati jedan po jedan
žumanjak. U tu smjesu prosijte brašno i kukuruznu krupicu. Dodajte
naribanu limunovu koricu i sol. Dobro izmiješajte i skupite u tijesto.
Tijesto podijelite na dva djela, Jedan veći a drugi malo manji. Umotajte
u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata. Kalup za pite
namastite i pobrašnite. Veći dio tijesta razvaljajte i utisnite u kalup.
Višak tijesta koji viri iz kalupa odstranite i njime pokrpajte
eventualne napukline u tijestu. Tijesto u kalupu stavite u zamrzivač na
10 minuta, kako biste spriječili njegovo skupljanje tijekom pečenja.
Tijesto direktno iz zamrzivača stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na
180 C i pecite 15-20 minuta dok lagano ne požuti. Ukoliko se tijesto
napuhne tijekom pečenja lagano ga probušite drvenim štapićem. Ohladite
ga prije punjenja voćem. Povisite temperaturu pećnice na 200 C. Pečeno
tijesto posipajte kukuruznom krupicom. Breskve operite, očistite od
koštica i narežite na osmine, pa ih rasporedite po pečenom tijestu.
Kupine poslažite po breskvama i posipajte šećerom. Manji dio tijesta
razvaljajte i položite na voćni nadjev. Razmutite žumanjak sa mlijekom i
premažite gornje tijesto. Posipajte smeđim šećerom i pecite 45-50
minuta dok pita ne dobije lijepu boju. Ohladite i poslužite sa
sladoledom ili tučenim slatkim vrhnjem.
Verzija za ispis
Puno sreće i uspjeha u 2012. i tebi i tvojoj familiji!
OdgovoriIzbrišiSretna ti, zdrava, vesela i uspješna godina koja nam slijedi! Pitanjce: kakve su to breskve?
OdgovoriIzbrišiI tebi draga moja, kao i tvojoj obitelji, svako dobro u Novoj gosdini!
OdgovoriIzbrišiHvala svima na dobrim željama.
OdgovoriIzbriši@Sani-breskve kalnake se kod nas odnosi na breskve koje se lagano odvajaju od koštice.
Sve najbolje u Novoj godini!
OdgovoriIzbrišipalo mi je na um da bi mogla biti riječ o nečem takvom, ali morala sam provjeriti! hvala!
OdgovoriIzbrišiSrećna i tebi, draga Petra. Sve najbolje!
OdgovoriIzbrišiPredivmo!Draga Petra, tebi i tvojoj familiji Sretna Nova2012.g!!!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje tebi i tvojoj obitelji u Novoj godini!
OdgovoriIzbrišiHej, krasan recept! Želim i tebi sve najbolje, uživaj!
OdgovoriIzbrišiDraga Petra, sve najbolje tebi i tvojim najmilijima u novoj godini! :)
OdgovoriIzbrišiDraga Petra, sve najbolje u Novoj godini, tebi i tvojoj porodici želim od ♥
OdgovoriIzbrišimoram ovo probati, savrsen recept! Uzivaj u praznicima!
OdgovoriIzbrišii tebi sve najbolje u 2012.! :)
OdgovoriIzbrišiDraga Petra, želim tebi i tvojoj obitelji sve najljepše u Novoj 2012!
OdgovoriIzbrišiDraga Petra, i tebi sve najbolje u Novoj! :kiss
OdgovoriIzbrišiFino i mirisno u Novoj 2012 godini kod tebe a tako neka i ostane.
OdgovoriIzbrišiSad si me receptom izmjestila u rano ljeto, tko će ga dočekati! :)
OdgovoriIzbrišiDraga Petra, sve najbolje u novoj 2012. godini, tebi i obitelji!
Odlična mirisna pita, ...., čekam breskve pa na isprobavanje !
OdgovoriIzbrišiTebi i tvojima želim svako dobro i Sretnu Novu 2012.-tu Godinu !
Petra, bas lep blog... slucajno naleteh na njega.
OdgovoriIzbrišiPozdrav, Ivana