petak, 30. prosinca 2011.

Sretna Vam Nova 2012

Svim dragim ljudima koji sa vremena na vrijeme svrate na moj blog čitati moje ponekad zbrkane misli i pogledati moje male kućne čarolije, želim sve najbolje u nadolazećoj 2012.
Puno zdravlja, sreće i ostvarenje svega što ste si zamislili za iduću godinu. Još puno recepata, komentara i druženja u ovom našem malom idealnom blogerskom svijetu.
Za kraj ostavljam Vas uz moj najdraži recept iz ove godine na izmaku.
Tipkamo se uskoro.





RECEPT:

ZA TIJESTO;

125 g maslaca
150 g šećera
3 žumanjka
225 g brašna
85 g kukuruzne krupice
3/4 žličice soli
naribana korica limuna


NADJEV;

1 žlica kukuruzne krupice
4 breskve kalanke
250 g kupina
3 žlice šećera


ZA PREMAZ I POSIPANJE;


1 žumanjak 
2 žlice mlijeka
malo smeđeg šećera za posip

ZA POSLUŽIVANJE:


sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje


Miksati maslac sa šećerom dok ne postane pjenast, zatim dodavati jedan po jedan žumanjak. U tu smjesu prosijte brašno i kukuruznu krupicu. Dodajte naribanu limunovu koricu i sol. Dobro izmiješajte i skupite u tijesto. Tijesto podijelite na dva djela, Jedan veći a drugi malo manji. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata. Kalup za pite namastite i pobrašnite. Veći dio tijesta razvaljajte i utisnite u kalup. Višak tijesta koji viri iz kalupa odstranite i njime pokrpajte eventualne napukline u tijestu. Tijesto u kalupu stavite u zamrzivač na 10 minuta, kako biste spriječili njegovo skupljanje tijekom pečenja. Tijesto direktno iz zamrzivača stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 C i pecite 15-20 minuta dok lagano ne požuti. Ukoliko se tijesto napuhne tijekom pečenja lagano ga probušite drvenim štapićem. Ohladite ga prije punjenja voćem. Povisite temperaturu pećnice na 200 C. Pečeno tijesto posipajte kukuruznom krupicom. Breskve operite, očistite od koštica i narežite na osmine, pa ih rasporedite po pečenom tijestu. Kupine poslažite po breskvama i posipajte šećerom. Manji dio tijesta razvaljajte i položite na voćni nadjev. Razmutite žumanjak sa mlijekom i premažite gornje tijesto. Posipajte smeđim šećerom i pecite 45-50 minuta dok pita ne dobije lijepu boju. Ohladite i poslužite sa sladoledom ili tučenim slatkim vrhnjem.

 Verzija za ispis

Broj komentara: 20:

  1. Puno sreće i uspjeha u 2012. i tebi i tvojoj familiji!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretna ti, zdrava, vesela i uspješna godina koja nam slijedi! Pitanjce: kakve su to breskve?

    OdgovoriIzbriši
  3. I tebi draga moja, kao i tvojoj obitelji, svako dobro u Novoj gosdini!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala svima na dobrim željama.
    @Sani-breskve kalnake se kod nas odnosi na breskve koje se lagano odvajaju od koštice.

    OdgovoriIzbriši
  5. palo mi je na um da bi mogla biti riječ o nečem takvom, ali morala sam provjeriti! hvala!

    OdgovoriIzbriši
  6. Srećna i tebi, draga Petra. Sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivmo!Draga Petra, tebi i tvojoj familiji Sretna Nova2012.g!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve najbolje tebi i tvojoj obitelji u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hej, krasan recept! Želim i tebi sve najbolje, uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Petra, sve najbolje tebi i tvojim najmilijima u novoj godini! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Petra, sve najbolje u Novoj godini, tebi i tvojoj porodici želim od ♥

    OdgovoriIzbriši
  12. moram ovo probati, savrsen recept! Uzivaj u praznicima!

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Petra, želim tebi i tvojoj obitelji sve najljepše u Novoj 2012!

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Petra, i tebi sve najbolje u Novoj! :kiss

    OdgovoriIzbriši
  15. Fino i mirisno u Novoj 2012 godini kod tebe a tako neka i ostane.

    OdgovoriIzbriši
  16. Sad si me receptom izmjestila u rano ljeto, tko će ga dočekati! :)
    Draga Petra, sve najbolje u novoj 2012. godini, tebi i obitelji!

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlična mirisna pita, ...., čekam breskve pa na isprobavanje !
    Tebi i tvojima želim svako dobro i Sretnu Novu 2012.-tu Godinu !

    OdgovoriIzbriši
  18. Petra, bas lep blog... slucajno naleteh na njega.
    Pozdrav, Ivana

    OdgovoriIzbriši