Pin It
Ajme koliko nas je! je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca siječnja su višnje a domaćica je Tamara sa bloga Bite my cake.
Višnje jako volim u kolačima i to one iz kompota koje su malo zaslađene, one svježe mi baš i ne odgovaraju.Prije koju godinu sam radila pekmez od višanja sa čokoladom. Pekmez je bio ukusan ali kada se sjetim koliko dugo mi je trebalo da očistim višnje od koštica i da je kuhinja nakon tog mog eksperimenta skoro pa bila zrela za krečenje, tu avanturu ne želim uskoro ponoviti. generalni zaključak je da volim višnje ali očišćene.
Recept za ovu mrvljivi kolač sa trešnjam ili višnjama pronašla sam u Repetama broj 5 a pripremila ga je Ivana. Nisam uspjela pronaći Ivanin blog ako ga ima. Tražila sam u Repetama u popisu suradnika ali tamo nije naveden. Ukoliko netko ima informaciju o Ivaninom blogu molim da mi to napiše u komentaru tako da mogu staviti link.
Recept nisam ništa mijenjala; u originalnom receptu navedeno je da se može upotrijebiti 1 kg trešanja očišćenih od koštica ili staklenka kompota od višanja, ja sam naravno koristila višnje. Kolač je jednostavan i vrlo brzo gotov. Obzirom da se u tijesto dodaje sok od višanja ono ima zanimljivu roskastu boju. Tokom pečenja malo izblijedi a i komadići čokolade se rastope pa se ta lijepa boja nažalost izgubi. Čini mi se da bi se ovaj kolač mogao napraviti i sa drugim vrstama voća, jagodama, breskvama ili možda čak i narančama Svakako ću isprobati pa javim rezultate.
RECEPT:
ZA BISKVIT:
200 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
4 jaja
250 g šećera
2 dl soka od naranče ili ako koristite višnje iz kompota 2 dl soka od višanja iz kompota
1 prašak za pecivo
300 g brašna
ZA NADJEV:
1 kg trešanja očišćenih od koštica ili 1 staklenka kompota od višanja
ZA POSIP:
150 g maslaca
50 g šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna
Višnje ocijedite a sok od kompota sačuvajte. Grubo nasjeckajte čokoladu. Margarin rastopite pa ga ostavite da se malo prohladi. Jaja i šećer miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. U smjesu jaja dodajte rastopljeni margarin, sok od višanja i nasjeckanu čokoladu. na kraju umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo. Tijesto izlite u prethodno namašćen i pobrašnjen veliki lim od pećnice. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 12 minuta na najdonjoj prečki. Za posip hladan maslac utrljajte u brašno pomiješano sa šećerom i vanilin šećerom tako da dobijete mrvičastu smjesu. Izvadite biskvit iz pećnice pa po njemu rasporedite ocijeđene višnje. Posipajte pripremljenim posipom i vratite u pećnicu na još 15 do 20 minuta pečenja pritom pazeći da posip ne promijeni boju. Prije posluživanja kolač narežite.
Verzija za ispis
Mrvljivi kolači s voćem su uvijek odlični.
OdgovoriIzbrišiVišnje i čokolada, gde ćeš lepše, verujem da je kolač divan :)
OdgovoriIzbrišiNeobicno... nikad ih nisam probala... nista od moje dijete. Kladim se da je najbolji posip.
OdgovoriIzbrišiJe posip je i meni najbolji. Atek miris maslaca dok se kolač peće mmm...
Izbrišisviđa mi se sve a veliki mu je plus i što je brzo gotov i nije kompliciran.
OdgovoriIzbrišiJako fin s dodatkom čokolade a i lijepog izgleda.Fina i mirisna ulaznica.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda, stvarno super!
OdgovoriIzbrišiSuper kolac. Odlicna kombinacija! :)
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se! Nisam bas luda za kolacima sa visnjama ali ovo mi zvuci interesantno :)
OdgovoriIzbrišiKrasan kolačić.
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da Vam se sviđa. Nitko nema nikakav info o Ivani iz Repeta?
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve kolače, divota!
OdgovoriIzbrišips. slažem se: i ja volim višnje-očišćene :)
OdgovoriIzbrišiSjajno, moram da probam, havala.
OdgovoriIzbriši