utorak, 31. siječnja 2012.
Kuvarijacije-Bačka pita
KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istog dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi recepta. U siječnju smo radili Bačku pitu.
U originalnom receptu za nadjev za Bačku pitu koriste se grožđice. Kako mojima doma grožđice malo teže klize niz grlo ja sam koristila ananas. Tako da bi ova moja mogla zvati egzotična Bačka pita. Nadjev mi se razdvojio i postao relativno tekući kada sam u njega umiješala limunov sok. Naravno da mi je bilo teško tijesto sa takvim tekućim nadjevom svinuti u spiralu. Bojala sam se da će od uvijanja sav nadjev iscuriti van. Ja sam svoju "pitu" sasvim lagano uvinula. Kako u originalnom receptu nigdje nije navedeno da li se kolač peče u kalupu ili ne, kada sam vidjela svoj tekući nadjev odlučila sam se za kalup. To je bila dobra odluka jer je sav nadjev koji je iscurio van ostao na dnu kalupa pa je donja strana kolača nakon pečenja bila nevjerojatno hrskava. Kolač je ukusan ukoliko volite taj tip "kruhastih" slastica. Morati ću malo poraditi na nadjevu prilikom sljedeće izrade.
RECEPT:
ZA TIJESTO;
600 g brašna
30 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
1 žlica soli
1 jaje
1 žumanjak
2 dl mlijeka
2 dl vode
ZA NADJEV:
4 žlice masti
4 žlice šećera
3 žumanjka
sok 1 limuna
200 g grožđica (ja sam koristila ananas)
ZA POSIP:
šećer u prahu
U 1 dl mlijeka otopiti šećer i kvasac i ostaviti da se napravi pjenica. Sve ostale sastojke staviti u zdjelu, dodati zapjenjenu smjesu mlijeka i kvasca pa umijesiti elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke ali ne smije biti ni tvrdo.Tijesto staviti na toplo da se digne. Dignuto tijesto premijesiti pa ga opet stavite na toplo da se ponovno digne.
4 žlice masti i 4 žlice šećera izraditi mikserom u pjenastu smjesu pa umiješati 3 žumanjka i sok jednog limuna.
Kada se tijesto drugi puta diglo, razvaljati ga i premazati nadjevom, posipati sa grožđicama, umotati u roladu pa je prerezati na dva jednaka tijesta. Jedan kraj savijače uzeti u ruku pa sa druge strane početi savijati u spiralu. Peći na temperaturi od 200 C 30-ak minuta. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi a prije posluživanja posipati šećerom u prahu i narezati na šnite.
Verzija za ispis
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
kako žut nadjev, mislila sam da su marelice!!divno!
OdgovoriIzbrišiDa ovaj ušećereni ananas iz Konzuma je malo nabrijano žut.
IzbrišiPrekrasno mi izgleda! Recept je jako zanimljiv, sve pohvale Petra!
OdgovoriIzbrišiPozdrav:)
wowwww che meraviglia!
OdgovoriIzbrišiOdlična!Sve pohvale!
OdgovoriIzbrišiNa prvi pogled i ja sam mislila da su suve kajsije. Lepo izgleda!
OdgovoriIzbrišiSuper recept, dobra ideja sa ananasom, a slika je fantasticna. Pozdrav
OdgovoriIzbrišiSpoj ovog tijesta i ananasa je sigurno bio pun pogodak.
OdgovoriIzbrišiFenomenalna ideja da stavis ananas! Sjajno!!! :) Eto, koliko varijacija moze biti...
OdgovoriIzbrišiI ja sam imala problema sa motanjem i kolicinom fila...
Ananas pun pogodak, bravo!
OdgovoriIzbrišiKako je samo dobra sa ananasom, verujem da ukucani nisu imali nista protiv "zamene" i odlicno si se setila da je ispeces u kalupu, bas je nekako dobila pravu formu.;))
OdgovoriIzbrišiVrlo zanimljiva i originalna zamena. Svaka čast na kalupu, dobila je odličan oblik.
OdgovoriIzbrišiBaš zanimljiva kombinacije ,sviđa mi se.
OdgovoriIzbrišiHvala cure. Ananas je stvarno odličan u ovoj kombinaciji, boja je malo intenzivna ali ništa ne smeta.
OdgovoriIzbrišiSuper je gledati raznolike izvedbe, meni se sviđa ova ideja s ananasom jer ga obožavam. super izgleda
OdgovoriIzbrišiJa sam mislila da su naranče u nadjevu (mada bi se i one mogle dodati s malo cimeta). Jako lijepo! Volim gledati raznolike izvedbe, svaka je predivna na svoj način :)
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda fantasticno, hvala....
OdgovoriIzbriši