ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Torta od čokolade i naranče


Ovo je prava zimska torta. Znam da vrijeme vani baš ne liči na zimu već više na proljeće. U subotu sam na placu kupila prve ovogodišnje tulipane; mislim jer trebam išta dodati. 
Torta je izvrsna i moj prijedlog je da je obavezno isprobate jer ćete biti oduševljeni. Recept sam prilagodila svom ukusu a original sam pronašla na blogu Tea time by Studena.

RECEPT:

Biskvit:


3 jaja
prstohvat soli
80 g šećera
30 g brašna
40 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
30 g kakaa


Čokoladna krema:

225 g čokolade ( sa većim udjelom kakaa)
20 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka 
prstohvat soli
40 g masnijeg kiselog vrhnja

Krema od naranče:

2 jaja
2 žumanjka
150 g šećera
1 žlica limoncella
375 ml svježe ocijeđenog soka naranče
naribana korica 1 naranče
7 listova želatine
300 ml slatkog vrhnja


Za ukras:

200 ml slatkog vrhnja
komadići naranče


Za biskvit; Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke, dvije žlice vode i sol pjenasto izmiješati. Bjelanjke i šećer posebno istući u čvrsti snijeg, pa ga lagano umiješati u smjesu sa žumanjcima. Pomiješati brašno, lješnjake i kakao, pa se zajedno umiješati u smjesu žumanjaka i bjelanjaka. Kalup promjera 26 cm lagano namastiti i pobrašniti. Smjesu uliti u kalup i dobro zagladiti. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 C 20-ak minuta. Malo ohladiti, izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetki da se potpuno ohladi. Uzdužno prepoloviti i jedan list biskvita stavite na pladanj za serviranje a oko biskvita stavite prsten za torte.
Za čokoladnu kremu: čokoladnu sitno nasjeckati. U posudi debelog dna karamelizirajte šećer. U karamelizirani šećer oprezno uliti 150 g slatkog vrhnja, pa nastavite miješati na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. maknuti sa vatre pa umiješati žumanjke i sol. Umiješati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ukoliko je potrebno još malo zagrijati smjesu da se čokoladu otopi. Umiješati i kiselo vrhnje pa ostaviti da se smjesa malo ohladi. 350 ml slatkog vrhnja istući u čvrsti šlag i umiješati u čokoladnu smjesu. Smjesu uliti u kalup na list biskvita i poravnati, pa prekriti drugim listom biskvit. Staviti u hladnjak na 2 sata da se ohladi.

Za kremu od naranče: u zdjeli pomiješati jaja, žumanjak i šećer. Kuhati na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Umiješajte limincello, svježe ocijeđeni sok naranče i naribanu koricu naranče, dobro promiješati pa maknuti sa pare. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro ocijediti i otopiti na niskoj temperaturi, zatim dodati par žlica smjese, izmiješati, pa sve vratiti u smjesu i dobro izmiješati. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa pomiješati sa kremom od žumanjaka i naranče. Kremu uliti u kalup na biskvit spojen čokoladnom kremom, pa ostaviti u hladnjaku par sati da se krema dobro ohladi i stisne.
Za ukras: slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa ga dekorativno naštrcati na tortu. Ukrasiti komadićima naranče.


 Verzija za ispis

23 komentara:

  1. Torta od čokolade i naranče mi je jedna od najdražih poslastica, obožavam je! Tvoja mi izgleda prekrasno, sve pohvale!

    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova je torta za sva godišnja doba, prekrasno ti je ispala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čokolada i naranča su nepogrešiva kombinacija. Torta lijepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja sam brala tratinčice, ne treba ništa više dodati. Baš mi danas M. kaže da od ove zime nije osjetia niti Z.
    Šta se tiče tortice, mislim da je jesensko-zimska, mada bi kod nas prošla čak i u proljeće. Ma i u ljeto! Obožavam ove creamy tortice. Recept već pospremljen.
    Jako mi se dopada! Ližem ekran!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Cokolada i narandza, neprocenjivo :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme, koja dobra torta! Jako mi se sviđa, evo printam recept, bit će isprobana :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Uf... Taman sam se bila odlučila koju ću tortu ispeći za nadolazeći rođendan i onda mi ti pomrsiš račune. Čokolada i naranča me uvijek mame. Sjajna torta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš mi je drago da vam se sviđa torta.
    @ Monika-to se i meni zna dogoditi, ali se ne zabrinjavam previše biti će još rođendana ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Mislim da nema osobe koja ne voli ovu kombinaciju. Moja prva asocijacija na čokoladu i narandžu je Medeno srce.

    OdgovoriIzbriši
  10. @Jelena-možda zvučim neupučeno ali što je Medeno srce?

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdrav, dear... ovu fantasticnu torticu sam videla jos sinoc, ali ne uspevam da ostavim komentar, nadam se da me danas nece zablokirati.:) Ako mogu da odgovrim umesto Jelene, Medeno srce su fini mekani srcasti kolacici, poput medenjaka, punjeni vocnim filom i preliveni cokoladom... nadam se da je i Jelena mislisla na njih.;)))

    OdgovoriIzbriši
  12. @Mignonne- tako sam nekako i mislila.Jel imaš neki provjereni recept za medena srca da mi zalijepiš link u komentar.

    OdgovoriIzbriši
  13. Fantasticna!!! Odlicna kombinacija, a taman je pao i sneg da stvori ambijent za ovu zimsku tortu... :)

    OdgovoriIzbriši
  14. kad su čokolada i naranča u pitanju, ja nemam komentara, samo vičem "joššššššššš!!"

    OdgovoriIzbriši
  15. Uvijek mi je drago kad vidim da netko uradi neki recept s mog bloga i k tomu uspješno :)
    Drago mi je da ti se torta svidjela, i nadam se da mi nećeš zamjeriti jednu ili dvije (dobronamjerne)primjedbe:
    vidim da si unijela promjene, iako male svejedno bi ih trebala napomenuti jer njima odstupaš od originala.
    Druga primjedbica: link na originalni recept (u ovom slučaju na moju stranicu) bi ipak trebao biti nešto veći/čitljiviji.
    Nadam se da ne zamjeraš :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Predivna torta, volim spoj čokolade i naranče

    OdgovoriIzbriši
  17. Divna torta, prepuna okusa koje volim zajedno!

    OdgovoriIzbriši
  18. It looks very indulging. I hope you shared this yummy looking cake.

    OdgovoriIzbriši
  19. Sjajna torta, bravo Petra!
    Već sam je ranije vidjela al nisam odmah komentirala. Opet ću ostatak dana mantrati - nemoj misliti na torticu, nemoj misliti na torticu.....
    :lol

    OdgovoriIzbriši