utorak, 21. veljače 2012.

Kandirani đumbir

Jako volim đumbir i često ga koristim u kuhinji. Češće ga koristim u slanim nego u slatkim jelima ali nakon ovog recepta to bi se moglo promijeniti. Ušećereni đumbir nije teško pripremiti; postupak pripreme identičan je pripremi arancina. Ovakav ušećereni đumbir u sirupu još nazivaju i đumbirova šljiva.
Sjećam se jednom prilikom prije par godina kada sam prvi puta donijela korijen đumbira doma u kuhinju u je ušla moja sestra. Ona nije osoba baš jako sklona eksperimentiranju i novim okusima u kuhinji. Pitala me što to imam, ja joj odgovaram đumbir, probaj jako je fino. Baš me iznenadila jer je probala. Nije baš bila oduševljena ljutim okusom đumbira i koliko me sjećanje služi ljutila se na mene nekih tjedan dana. Ruku na srce čak ni meni, koja volim đumbir njegov okus dok je sirov nije baš senzacionalan.
Evo nekoliko činjenica o đumbiru :
-đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana
-aromatičan, jakog ljutkastog okusa i ugodnog mirisa
-koristi se kao hrana i lijek već tisućljećima
-medicinska istraživanja pokazuju da je učinkovit u suzbijanju mučnine i povraćanja, tako da ga trudnice jedu kako bi spriječile jutarnje mučnine
-dokazano je njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave na način da pospješuje proizvodnju sline i probavnih sokova 
-ako se redovito konzumira suzbija kronični umor i poboljšava pamćenje
-zbog stimulativnog djelovanja nije ga preporućljivo konzumirati navečer jer može prouzročiti nesanicu
-potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka


RECEPT:

50 g svježeg đumbira (oguljenog)
80 g šećera
1 dl vode
malo soli

Đumbir ogulite i narežite na tanke šnitice. Stavite ga u lonac i prelite ga vodom. stavite na umjerenu vatru i pustite da zakipi pa smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta. Ponovite ovaj postupak još dva puta. Pomiješajte 1 dl vode sa šećerom, soli i đumbirom. Kuhajte na umjerenoj vatri dok sirup ne dosegne temperaturu od 105 C ili dok se na površini sirupa ne počnu stvarati veliki mjehuri. Maknite sa vatre i ostavite da se ohladi 1 sat. Čuvajte đumbir u čvrsto zatvorenoj bočici u hladnjaku ili ga kao arancine uvaljajte u šećer i osušite na zraku.

Verzija za ispis 

Broj komentara: 19:

  1. Mene sram reći da nikad, baš nikad nisam upotrijebila, ali ni probala đumbir.. Ups :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma ne vjerujem!? Stvarno. Probaj sigurno će ti se svidjeti, makar kao začin u nekom kao kineskom jelu.

      Izbriši
  2. Hvala ti na ovom receptu, baš sam razmišljala neki dan o tome. Kupila sam 100 g kandiranog đumbira i nisam bila zadovoljna. Miris i okus bi je bio po svemu i svačemu. Baš ću probat ovaj tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ovaj kupovni ušećereni đumbir i nije baš nešto.

      Izbriši
  3. Bas interesantan recept...ja takodje vise djumbir pecem, onako kao krompir!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma da. Samo đumbir ili pomiješan sa nekim drugim povrćem?

      Izbriši
  4. Obožavam kandirani đumbir! Spremam recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Đumbir sam počela os skoro da koristim a razlog su što sam pročitala da je dobar lek za skidanje masnoće i sl. (a ja je imam iznad granice). Koristim ga kao čaj, dodajem u jogurt, musli, u nekim jelima itd. Možda probam i ovaj tvoj recept, sigurno će koristiti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni su isto rekli da ga je dobro dodati u čaj kod prehlade.

      Izbriši
  6. Odlično, spremam i recept i đumbir po njemu!

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam ga, kandirani kupujem, a rekla sam već stop puta da ću praviti domaći :D Krasno!

    OdgovoriIzbriši
  8. odlično, a zapravo tako jednostavno...super!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja ga obožavam. Sama ga doma kandiram i radim ovakvog u sirupu. Svježeg ga korstim na dnevnoj bazi, stavljam ga u jogurt, voćne salate, slatkiše, slana jela... Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  10. Nema veze s đumbirom, ali imaš nagradu na mom blogu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala na receptu, uvijek nailazim na recepte s ovakvim đumbirom, a ne mogu ga naći, za razliku od svježeg. Sada ću si ga sama napraviti!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divan recept, nisam nikad sama pravila, ali sam probala kupovni

    OdgovoriIzbriši
  13. Može li pojašnjenje? Ponoviti dva puta znači još dva puta dovesti do vrenja pa zatim lagano kuhati 10 minuta? I onda izvaditi đumbir iz te vode ili ona ide zajedno s njim u 1 dcl, sol i šećer? Nisam nikad ovako nešto radila pa mi je malo nejasno. Hvala!

    OdgovoriIzbriši