Ovo je torta koja je obilježila moje djetinjstvo. Za svaki rođendan na stolu je bila baš ova torta. Ja se nisam nikada previše bunila ali moje sestre su već imale nešto za reći. Ja se nikada nisam bunila na nikakvu hranu, bila sam pravi mali bumbar. Sestra još uvijek tvrdi da ima traume od te torte. Moja mama još i dan danas kada sjednemo i dogovaramo što ćemo kuhati za neko obiteljsko događanje, kada dođemo do deserta druka da napravimo baš Panama tortu. Mama je tip osobe koja za goste ne priprema neprovjerene recepte. Na pitanje zašto opet Panama torta njen odgovor glasi: "Zato što je fina i uostalom to je legendarni Vučetićkin recept." Za one neupoznate sa opusom Mire Vučetić, ona je u našoj kući bila isto što i Dika Marjanović Radica za dalmatinske mame. Kada sam nakon dosta godina kupila kuharicu Mire Vučetić imala sam što i vidjeti.Panama torta zaista postoji i među receptima ali je original recepta vrlo malo sličan receptu moje mame. Vjerojatno je recept kroz godine doživio mnoge promjene kao što je i ovaj moj malo izmjenjen u odnosu na mamin recept. Recept za Panama tortu toliko mi je urezan u pamćenje da je to jedini recept koji znam napamet i mogu ga izdiktirati u bilo koje doba dana i noći.
RECEPT:
SVIJETLI BISKVIT:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
pola praška za pecivo
TAMNI BISKVIT:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
3 žlice brašna
pola praška za pecivo
KREMA:
250 g šećera
250 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
5 jaja
250 g maslaca
ZA OVLAŽIVANJE BISKVITA:
2,5 dl gustog soka od breskve
3 žlice ruma
ZA UKRAS:
50 g čokolade
10 g maslaca
100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
Za svijetli biskvit: mikserom pjenasto izmiksati jaja sa šećerom. Miksati tako dugo dok smjesa ne posvjetli i postane pjenasti. Brašno presijati sa praškom za pecivo. Smjesu brašna oprezno umiješati u smjesu jaja kako ona ne bi splasnula. Tijesto izliti u okrugli kalup za torte promjera 28 cm koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C 15-ak minuta. Ohladiti.
Za tamni biskvit:
mikserom pjenasto izmiksati jaja sa šećerom. Miksati tako dugo dok
smjesa ne posvjetli i postane pjenasti. Brašno presijati sa kakaom i praškom za
pecivo. Smjesu brašna oprezno umiješati u smjesu jaja kako ona ne bi
splasnula. Tijesto izliti u okrugli kalup za torte promjera 28 cm koji
ste prethodno namastili i pobrašnili. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C
15-ak minuta. Ohladiti.
Za kremu: na pari kuhati jaja, šećer i čokoladu uz stalno miješanje. Ja kremu miješam sa onom plastičnom kuhačom koja u sredini ima rupu. Kada se svi sastojci prožmu i čokolada otopim kremu je potrebno još dobro izlupati, točnije žustro miješati od dna prema gore tako da u kremu ulupamo što više zraka. Krema je gotova kada umočite kuhaču sa rupom u kremu a na rupi ostane tanki film kreme koji se kao i balon od sapunice neko kratko vrijeme zadrži unutar rupe.Nakon što se čokolada rastopi kremu je potrebno kuhati još 5-7 minuta. Ohladiti. Pjenasto izmiješati maslac pa ga pomiješati sa ohlađenom kremom.
Sastavljanje torte: svaki biskvit prerezati na pola tako da dobijete dva lista. Pomiješati sok od breskve sa rumom pa njime navlažiti listove biskvita. Ukoliko radite tortu za dječji rođendan izostavite rum. Na tanjur za posluživanje položite list svijetlog biskvita pa ga premažite četvrtinu kreme, zatim list tamnog biskvita pa četvrtinu kremu, list svijetlog biskvita pa četvrtinu kreme, list tamnog biskvita pa posljednju četvrtinu kreme od koje odvojite malo pa njome premažite rub torte. Uz rub torte utisnite mljevene pržene lješnjake. Na pari rastopite čokoladu sa maslacem. Dresir vrećicom ili ukoliko ste vještiji žlicom na torti čokoladom napravite koncentrične krugove. Tupom stranom noža ili štapićem za ražnjiće izvucite čokoladu u paukovu mrežu.
Verzija za ispis
Ja sam za ovu tortu čula, ali nikad je nisam probala. Jako lijepo izgleda, a posebno me zaintrigirao ovo preljev od breskvinog soka i ruma. Zvuči odlično!
OdgovoriIzbrišiI moja mama radi provjerene recepte, zato i ja imam neke traume. Možda baš zbog toga rijetko ponavljam recepte u svojoj kuhinji ;) Nikad čula za ovu tortu, zanimljivo izgleda!
OdgovoriIzbrišiVolim Panamu, al ove tvoje izmjene, posebice sok za vlaženje, mi se čine odličnima. Bravo!
OdgovoriIzbrišiHahahahahaha, mislim da sve mame imaju iste ideje- za goste nikad neprovjerene recepte! Ni za posebne prilike.
OdgovoriIzbrišiI ja sam radila tortu pod nazivom Panama, ali sada na pamet ne znam da li je to ovaj recept. Naime, moj recept je iz knjige "Domaći kolači" i "Hrvatske slastice". Nisam imala pojma da bi mogao biti i od Mire Vučetić. Baš ću pogledati, mama ima njezinu kuharicu i usporediti sve recepte. Kako god bilo, to je odlična torta i divno ti je uspjela.
OdgovoriIzbrišiNisam probala ovu tortu, ali okus breskvice u kombinaciji s čokoladom i prženim lješnjacima zvuči jaaaako fino.
OdgovoriIzbrišiNisam je nikada probala ali sam je videla na blogovima. Ovaj rum i sok kojim se vlaži biskvit mi je super. I moja mama tako uzme pa radi jednu te istu tortu godinama. Mi volimo neke torte i onda pošto ih ne spremam tako često uvak kad dođe red na pravljenje ponovo se vratim starim proverenim receptima i nikako da se odmaknem od onih koje stalno jedem.
OdgovoriIzbrišiZnam za ovu kuharicu i tortu, ali nisam nikada probala. Svaka čast, prekrasna je!
OdgovoriIzbrišiIzgleda da su sve mame na svijetu iste. :)
OdgovoriIzbrišiPrekrasno si je ukrasila a po sastavu se vidi da je to pravo dobra torta!
OdgovoriIzbrišiau, divno izgleda.
OdgovoriIzbrišiinače, panamu obožavam i meni je obilježila neke godine :)
recepti su nam nešto drukčiji, u ovome mi je posebno zanimljiv sok od bresaka.
Nikada nisma jela ovu tortu. Zvuci odlicno! Bas mi je zanimljivo sto se biskvit vlazi sokom od breskve...
OdgovoriIzbrišiMoja mama je nama za rodjendane stalno pravila tortu od ananasa, ali nismo se bunile... :)
Divna torta moram priznati puna divnih i bogatih sastojaka .
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se.
Fantasticna torta!
OdgovoriIzbrišiOvo mi je predobra i prekrasna torta , baš si je super napravila !
OdgovoriIzbrišiimam maminu kuharicu od Mire Vučetić, ali nisam zapazila ovu tortu, mama iz te knjige nikad nije ništa skuhala, baš ću provjeriti koje su razlike, ovaj tvoj recept mi zvuči jako fino, a dekoracija je prekrasna
OdgovoriIzbrišiDivno, nikada jela, ali sam cula! A gdje je poprecni presjek???
OdgovoriIzbrišiZnam, znam ali nosila sam je kao poklon za imendan pa mi je bilo malo bed izrezati šnitu za fotkanje.
IzbrišiIMA LI KOD VAS VRUČINE ? ! ?
OdgovoriIzbrišiMeni se to čini kratko pečenje biskvita?
OdgovoriIzbriši