petak, 24. veljače 2012.
Pita od krušaka
Ajme koliko nas je! je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime. Tema mjeseca veljače su kruške a domaćica je Ana sa bloga Steamy, creamy.
Volim kruške i često ih jedem ali moram priznati da ih rijetko koristim u jelima, najčešće ih jedem u njihovom osnovnom obliku, sirove. Najdraža vrsta krušaka su mi one sitne, hrskave koje dozrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja a kod nas su poznate pod imenom petrovke. Kao što je Dunja već napisala kruške su izrazito fotogenično voće. Jedina stvar koja mi nije jasna zašto moje tijelo, koje je također kruškolikog oblika, ne izgleda baš savršeno iz svih kutova?!
Originala recepta možete pronaći ovdje, ja sam ga ipak malo prilagodila svom ukusu.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
60 g tostiranih i mljevenih oraha
140 g brašna
60 g margarina
50 g šećera
ZA NADJEV:
2 žličice nasjeckanog ušećerenog đumbira
2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
140 g šećera
6 krušaka
Zagrijte pećnicu na 210 C. U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto. Prvo sve lagano umijesite rukama pa onda još utrljajte maslac pomoću vilice. Dobiti ćete vrlo rastresite mrvičasto tijesto. namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite. Mrvičasto tijesto rukama utisnite u kalup. Pažljivo utisnite i uz rubove i po dnu kalupa.
Kruške operite i ogulite. Prerežite ih, odstranite jezgru sa košticama pa svaku krušku narežite na osmine. Narezane kruške stavite u zdjelu pa im dodajte šećer, kukuruzni škrob i sitno nasjeckani ušećereni đumbir. Vrlo nježno pomiješajte tako da se kruške oblože šećerom, kukuruznim škrobom i đumbirom. Kruške slažite u krug počevši uz rub kalupa, slažući ih što gušće možete. Nastavite sa drugim redom koji se malo preklapa sa prijašnjim. Nastavite dok cijeli kalup nije pun krušaka.
Pecite u pećnici otprilike 1 sat dok krajevi krušake ne dobiju lijepu boju.
Verzija za ispis
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Ovo je baš po mom ukusu. Jednosavno, sočno, topi se ustima... Predivna pita!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda! Volim ovakve voćne kolače, oni s hrpama šlaga i biskvitom su mi nešto najgore što postoji. Ovo je prava stvar, a opet tako jednostavno za napraviti!
OdgovoriIzbrišiHvala. Sad dad gledam ove kruške malo mi liće na krumpir.Nadam se da samo meni ;)
OdgovoriIzbrišiBaš lijepo izgleda ova tvoj apita. Ja ih kao i ti najviše pojedem sirove :) Super mi je što u nadjev ide ušećereni đumbir, baš ga volim :)
OdgovoriIzbrišiBas lepo izgleda, malo liči na krompir dok se ne skonta sta je..:)Inače imam ja jednu tortu, zove se Lažna Kesten torta i pravi se od krompitra...
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, ovako nesto slicno ima i u Danskoj
OdgovoriIzbrišiDivna s puno krušaka.
OdgovoriIzbrišiOoo, svidja mi se, ovo je jedan od onih finih deserata koje je lepo posluziti uz popodnevnu soljicu caja u basti.. dobro, moze i negde na toplom dok ne prodje zima.:))
OdgovoriIzbrišiFamozno izgleda, vrijedilo bi probati, hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiPozdrav:)
divno, moram iskušati recept!
OdgovoriIzbrišiNasmijala si me s pričom o kruškolikom obliku. Mene također krasi taj oblik i s godinama sam ga čak i zavoljela. Pita izgleda prekrasno. Obožavam kruške!
OdgovoriIzbrišiVolim i ja svoj oblik ali je ironično to sa fotografijama, kaj ne?
IzbrišiNjami, izgleda jako sočno! :)
OdgovoriIzbrišibas je lijepa pita :)
OdgovoriIzbrišiJako volim ovakve jednostavne vocne kolace. Tako voce najvise dodje do izrazaja... Odlicno! :)
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda, baš, baš!
OdgovoriIzbrišiDa, i kod mene se najviše troše svježe/sirovve kruške.
pite isto najčešće jedem sirove, ali nebi odbila ni ovakvu pitu, odlična je
OdgovoriIzbrišipišem gluposti, mislila sam na sirove kruške :D
OdgovoriIzbriši