petak, 23. ožujka 2012.
Kolač od bjelanjaka iliti angel food cake
Nisam baš ljubitelj kolača u kojima se koriste samo bjelanjci ili samo žumanjci. Skoro bi se moglo reći da ih izbjegavam. Ponekad je neizbježno da nešto ostane neiskorišteno, kod mene su to najčešće bjelanjci. Onda treba nešto smisliti, kako iskoristiti da se ne baca a i nisam neki fan smrzavanja više ih volim odmah potrošiti. Nisam baš uvijek raspoložena za neki tip puslica, jer to je najčešći prijedlog za potrošiti iste. Meni su od boem kocka ostali bjelanjci i baš sam razmišljala što sa njima kad je Maja objavila recept za kolač od bjelanjaka. Kako se nekad stvari svršeno poslože, zar ne? Ja sam bila baš vesela jer sam pronašla novi način za potrošiti bjelanjke ali moji doma baš i nisu bili nešto preoduševljeni. Bilo im je nekako neobično, razmaženci obični. Prije koji dan naišla sam i na ovaj čokoladni kolač od bjelanjaka i nekako mi se čini da bi ovakvi bjelanjci maskirani čokoladom nešto bolje prošli kod mojih degustatora. Ako imate kakvu dobru ideju kako utrošiti bjelanjke ili žumanjke molim linkove na sunce da ih zabilježim za ubuduće.
RECEPT:
ZA KOLAČ:
140 g brašna
100 g šećera u prahu
8 bjelanjaka
100 g kristal šećera
100 ml svježe iscijeđenog soka od limuna
1 žličica naribane korice od limuna
1 žličica limoncella
prstohvat soli
ZA GLAZURU:
120 g šećera u prahu
malo svježe iscijeđenog soka od limuna
1 žličica ribane korice limuna
Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite duguljasti kalup ili neki drugi oblik kalupa po želji. Pomiješajte brašno sa šećerom u prahu pa stavite sa strane. Bjelanjke izmiksajte mikserom dok ne postanu pjenasti. Žlicu po žlicu umiješajte kristal šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte sok limuna, naribanu koricu limuna, limoncello i sol. Na kraju u bjelanjke oprezno umiješajte brašno sa šećerom u prahu kako se snijeg ne bi spustio. smjesu ulite u pripremljeni kalup. Pecite u pećnici 35 minuta dok kolač ne dobije lijepu zlatno-žutu boju. Kolač ostavite da se malo prohladi u kalupu.
Za glazuru pomiješajte šećer u prahu sa naribanom limunovom koricom pa pomalo dodajte limunov sok uz stalno mješanje. Trebali bi dobiti smjesu koezistencije vrlo gustog tijesta za palačinke. Kolač izvadite iz kalupa. Još mlaki kolač prelite glazurom od limuna. Ostavite kolač da se u potpunosti ohladi a glazura stegne. Prije posluživanja narežite na šnite.
Verzija za ispis
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pravila sam ga, prvo sam mislila da mi se nece dopasti, a onda se iznenadila kako je lep!
OdgovoriIzbrišiMeni je isto fino ali moji su malo razmaženi pa nije prošao baš najbolje.
OdgovoriIzbriši...čim ima limuna, soka od limuna,naribane korice, pa čak i limoncella ja sam odmah oduševljena...prekrasno!...:)
OdgovoriIzbriši...lijep pozdrav ostavljem...:)
Ja i kolači od bjelanjaka muku mučimo, ali mislim da bi mi se varijanta biskvita svidjela. Zavidim ti na tulipanima, moji još nisu ni propupali.
OdgovoriIzbrišiNisu ovo moji tulipani nažalost. Kupljeni su na placu vjerojatno iz uvoza.
OdgovoriIzbrišiprelijepi su tulipani, a kolač ti je krasan. A ti i ja se lijepo nadopunjujemo ovih dana :lol
OdgovoriIzbrišiDa jesi vidjela. Telepatija;)
IzbrišiDivno izgleda! Kod mene i M. je prošao dobro, ja sam ga svakako htjela probati i jako mi se dopada. Moji, međutim, nisu bili oduševljeni - nazvali su ga kruhom. Sto ljudi, sto ćudi :)
OdgovoriIzbrišiSlike su prelijepe!
Kolač je divan, nikada po izgledu ne bih rekla da je samo od belanaca. :) Ja višak belanaca potrošim ili za pavlovu ili ga zamaskiram u omlet ili fritatu.
OdgovoriIzbrišiA žumanca (mada retko budu višak) trošim za njoke sa rikotom ,fil za krempite, portugalski tart, onaj lepi klasični sladoled od vanile...
Predivan kolac, obozavam sve s limunom. Divne slike i tulipani, svjeze, proljetno :)
OdgovoriIzbrišiMeni su ovakvi kolači odlični, slično radim i ponekad dodam u kolač kandirane korice limuna i naranče, nasjeckanu čokoladu ili orašaste plodove. Tvoj kolač mi prekrasno izgleda !
OdgovoriIzbrišiNikako da probam ovaj kolač,ne znam zašto.Baš izgleda super u tvojoj režiji :)
OdgovoriIzbrišiDugo ovo vec zelim isprobati pa nikako - ako tvoji degustatori ne budu raspolozeni sljedeci put, eto mene :)
OdgovoriIzbrišimeni najdrazi nacin za iskoristiti bjelanje u proljece jest rolada ane ugarkovic (mislim da je originalno iz kuharica mary berry pa da je a. ugarkovic odande uzela):
http://damijenestoslatko.com/slatko/zasto-volim-proljece-rolada-s-jagodama
ako volis jagode, svakako probaj, ovo se stvarno rijetko kome ne svidja.
Dogovoreno , ja se javim sljedeći puta.
IzbrišiZnam tu roladu jako je fina ali još ću malo pričekati da dođu fine jagode.
Divan kolač.
OdgovoriIzbrišidobra ideja, ja to još nisam pravila.
OdgovoriIzbrišiinače, ne odbijaju me kolači u kojima se ne koriste i žumanjci i bjelanjci.
ipak, češće mi ostaju bjelanjci koji pak najčešće završe u beze korama ili napravim puslice ( kako kada, bude ih većih, manjih, čokoladnih, s dodatkom oraha, lješnjaka ili badema.... :)
ja si redovito bilježim recepte sa bjelanjcima jer mi često ostaju, neke sam objavila i na blogu pa možeš pogledati, od ovakvih biskvitnih verzija najviše mi se dopala sa dodatkom kakao ali vjerujem da bi i sa čokoladom bilo još bolje
OdgovoriIzbrišitvoj kolačić mi se dopada pogotovo zbog ove glazure koju sam već koristila na sličnim kolačima i jako mi se dopala
Je,ovo je osnova kolaca od bjelanjaka..moze da prode ovako ali i uz dodatak po zelji,kandirano voce,komadici cokolade iako ga mi volimo bas ovako kao sto si ga i ti napravila..!!!!!
OdgovoriIzbrišiEvo recepta na sunce :)
OdgovoriIzbrišihttp://mypansandpots.blogspot.com/2012/04/friands-sa-jabukama-apple-friands-apple.html