utorak, 20. ožujka 2012.

Peciva sa grizom

Imala sam za danas u vidu napisati neki dulji uvod u post ali smotalo me ovo proljeće. Umorna sam kao pas i jedva držim oči otvorene pa ću zato biti vrlo kratka.
Ova peciva su relativno jednostavna za napraviti jedino što zahtijevaju malo više vremena za izradu kao i svako drugo dizano tijesto. Ja sam radila tijesto sa maslinovim uljem i izvrsno se složilo sa pršutom jer sam u pecivima radila sendviče od pršuta. Ukoliko niste ljubitelj maslinovog ulja zamijesite tijesto sa nekim biljnim uljem , peciva će imati blaži okus.

RECEPT:

KVAS:

90 g brašna
90 ml vode
1/4 žličice instant kvasca

TIJESTO:

270 ml mlake vode
2 žlice maslinovog ulja
130 g pšenične krupice (griza)
pola žličice instant kvasca
1 žličica soli
300-350 g brašna
pšenična krupica (griz) za rad i posipanje

Večer prije nego što ćete raditi ova peciva pomiješajte brašno, vodu i kvasac pa sve pomiješajte. Pokrijte sa rastezljivom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. 
Drugog dana u velikoj zdjeli pomiješajte vodu, maslinovo ulje i pšeničnu krupicu. Mješajte dok se svi sastojci ne pomiješajte pa dodajte kvas koji ste pripremili večer prije. Umiješajte sol i instant kvasac. Umiješajte malo po malo brašno cijelo vrijeme miješajući drvenom kuhačom. Kada postane teško miješati tijesto kuhačom, istresite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu i počnite mijesiti. Tijesto bi trebalo biti lagano ljepljivo pa oprezno dodajte brašno. Ja sam upotrijebila 320 g brašna da dobijem tijesto željene teksture. 
Zdjelu lagano nauljite maslinovim uljem pa u nju stavite tijesto . pokrite zdjelu rastezljivom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže 2,5- 3 sata dok se ne udvostruči.
Radnu površinu lagano posipajte pšeničnom krupicom pa na nju istresite tijesto. Razvaljajte ga na otprilike 1 cm debljine. Tijesto je vrlo elastično pa sam ga ja istanjila rukama, nisam morala koristiti valjak za tijesto. Tijesto izrežite na željenu veličinu i složite na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite peciva na toplom mjestu da se još jednom dignu nekih 15-ak minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 230 C. Dignuta peciva stavite u pećnicu i pecite ih 20 minuta.

 Verzija za ispis


Broj komentara: 15:

  1. Za slasni doručak itekako izgledaju jako fino a i ovaj dodatak griza mi je odličan.

    OdgovoriIzbriši
  2. i meni se svidja dodatak griza, a sigurna sam da maslinovo ulje daje baš onaj pravi okus. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Da maslinovo ulje daje onaj fini šmek, naravno ako ga volite.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš zanimljivo tijesto, djeluje odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim tijesta s maslinovim uljem, ali još nisam koristila griz za izradu peciva.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgledaju baš, baš lepo, taman za neke lepe sendviče.
    Nikad nisam koristila griz i baš ću da probam.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako zanimljiv recept, a puno lijepo i izgledaju. I ja volim maslinovo ulje u pecivima.

    OdgovoriIzbriši
  8. Griz još nisam stavljala u peciva i mislim da je krajnje vreme :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Gris volim, zanimljiv mi je u ovim pecivima :) Lipo se naspavaj i uživaj u proljeću :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasno izgledaju Petra! Moram ih što prije isprobati. :)

    Lijep pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala svima. Malo sam jučer išla rdije u krpe pa mi se vraća energija. Biti će bolje.

    OdgovoriIzbriši
  12. zanimljiv dodatak griza u tijesto, probat ću

    OdgovoriIzbriši
  13. fino izgledaju a jako mi je fora dodatak griza, nisam to još isprobala. volim maslinovo i sigurno ću ih uskoro napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sviđa mi se ovo sa grizom , a volim i da je maslinovo ulje tu. Odlična peciva !

    OdgovoriIzbriši