petak, 13. travnja 2012.

Kukuruzni kruh koji se ne mijesi


Ako volite kompaktnije, čvršće kruhove onda je ovo recept za vas. Recept je u originalu Tanjin, jedino što sam ja još dodatno pojednostavila proces izrade. Tanju nisam nikada osobno upoznala ali sam o njoj čula samo dobre stvari. Ona je moja "virtualna" poznanica putem zajedničke prijateljice iz stvarnog života kod koje sam i prvi puta probala ovaj kruh i koja mi je dala recept. 
Kako sam zapetljala uvod, čudo jedno. Zanemarite petljanac u gornjem odlomku i isprobajte ovaj kruh ukoliko ste ljubitelj kukuruznog kruha. Zahtjeva minimalno truda a stvarno je ukusan.

RECEPT:

150 g kukuruznog brašna
300 g bijelog brašna
350 ml mlake vode
1/4 žličice suhog kvasca
1 žličica soli

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, dodajte vodu, promiješati, pokriti i ostaviti da stoji 12 do 16 sati. Pripremiti i izmiješati sve navečer a peći sljedeći dan. Tijesto će malo narasti i postati ljepljivo. Radno plohu pobrašniti , na nju istresti tijesto, pobrašniti ga odozgo pa lagano rukom istanjiti pa preklapati sa svih strana prema sredini na veličinu kalupa.Prekriti sa čistom krpom i ostaviti ga da se diže 2 sata. Pećnicu zagrijati na 250. Kruh peći 40 minuta. Pečeni kruh izvaditi iz posude i na kratko zamotati u čistu krpu.

Verzija za ispis 


Broj komentara: 16:

  1. Volim kukuruzni kruh, a detalj sa strane je isto mljac!

    OdgovoriIzbriši
  2. super ti je ova posljednja "konkretna" slika :D
    meni je taj kruh koji se ne mijesi prije dvije god. bio totalno otkriće. odličan je i ovakav u kukuruznoj verziji!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šta ćeš kad volim nešto konkretno uz kukuruzni kruh.

      Izbriši
  3. Ja ovaj hleb pravim u svim varijacijama brasna i uvek je odlican... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti na ovom divnom receptu, kruh izgleda prefino!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasan ti je kruh :)
    A i uvod je dobar, tnx :lol ja sam sve pokopčala ;) nakon godina virtualnog druženja mogle bismo organizirati družionicu uživo, nas dvije i ona naša zajednička :))
    Inače, recept nije moj hehe, možda sam vremenom nešto svoje dodala ali našla sam ga davno na netu i oduševio me.

    OdgovoriIzbriši
  6. ...prekrasan kruh!!...ja inače volim mijesiti krušćiće, to me nekako opušta, mijesim ih svake nedjelje...ali mislim da ću sad kad krenu vrućine i ja se okrenuti prema ovom receptu...divota!!!..
    ...ova mesnata slanina ili panceta kao dodatak je divna ;)))...
    ...lijep pozdrav Tebi i Tanji...:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super kruh, mislim da je odlicna ova kombinacija kukuruznog i bijelog brasna. Slike su ti super, onaj koladic na zadnjoj slici isto tako :)

    OdgovoriIzbriši
  8. morala bih i ja konačno isprobati taj kruh koji se ne mijesi, slike su ti jako lijepe

    OdgovoriIzbriši
  9. Jaaako mi se dopadaju ove varijante kruha koje se ne mijese. Divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako mi se sviđa tvoj blog,više puta sam zavirila na njega i evo me sada tu.Ovaj recept za kruh je super.Moram prepisati.Volimo takve kruhove.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo definitivno bilježim jer ne zahtijeva da se ustanem u 5 u jutro, kao pekari, kako bih umijesila domaći kruh! Super.

    OdgovoriIzbriši