ponedjeljak, 2. travnja 2012.
Rum kocke
Ovo i nije baš neki senzacionalni recept, pretpostavljam da svatko ima recept za ovakav nekakav jednostavan kolač. Meni je jako drag jer me uz ovaj kolač veže najviše sjećanja. Dok sam bila mala, premala za samostalno igranje u kuhinji pečenje rum kocki je značilo pola sata skrivača. Dok se kolač pekao mi smo sa tetom igrale skrivača u pekari. To je bio i prvi kolač koji sam sama napravila. Mama ga je najčešće radila nedjeljom da imamo nešto slatko za poslije ručka. Nikada ga nije rezala, svatko si je sam odrezao komad koji želi pojesti. I danas mi je najfiniji tako, direktno iz lima u kojem se pekao uz šalicu mlijeka.
RECEPT:
Za biskvit:
5 jaja (odvojiti bjelanjke od žumanjaka)
250 g šećera
250 g margarina
200 g brašna
50 g kakaa
1 prašak za pecivo
Za glazuru:
200 g šećera u prahu
malo ruma
Kalup veličine 20 x 30 cm namastiti i pobrašniti. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka staviti u hladnjak dok ne završite drugi dio biskvita. Mikserom pjenasto izmiješati žumanjke, šećer i margarin. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu žumanjaka umiješati prosijanu smjesu sa brašnom pa izmiješati. Dobiti ćete dosta čvrstu smjesu u koju onda umiješajte još i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izliti u prethodno pripremljen kalup i zagladiti vrh. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 30-ak minuta. Kada izvadite kolač iz pećnice početi pripremati glazuru. Prosijati šećer u prahu pa u njega pomalo dodavati rum uz stalno miješanje. Smjesa bi trebala biti relativno gusta. Trebala bi curiti sa žlice u neprekinutom mlazu. Takvu glazuru premazati po toplom kolaču. Ostaviti da se kolač ohladi a glazura stisne. Narezati prije posluživanja.
Verzija za ispis
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
kad moja baka radi rum-kocke, rum ne ide samo u glazuru. nakon kolača svi teturamo po kući :)))
OdgovoriIzbrišiJa sam mušterija za tvoju baku. Obožavam rum.
IzbrišiČesto imamo drage uspomene na jednostavne kolače iz djetinjstva. Baš mi je super što se kod vas kolač nije rezao na jednake komadiće, nego si je svatko odrezao onoliko koliko će pojesti.
OdgovoriIzbrišii ja imam slična sjećanja s kakao kockama :) krasne su ti ove kockice
OdgovoriIzbrišiDivne kocke i divna prica uz njih. Svako ima neki svoj omiljeni kolac za koji se obicno veze neka prica i ma koliko bio poznat ili jednostavan recept ipak je najbolji.
OdgovoriIzbrišiGlazura ti je divna.
Ovo moram probati :D
OdgovoriIzbrišislatka pričica :)
OdgovoriIzbrišikolač izgleda odlično, glazura baš posebno dobro.
Baš su fora i sigurna sam da bi uživala u njima!
OdgovoriIzbriši:) mozda i jeste skroz obican kolac, ali ga glazura cini tako posebnim :)
OdgovoriIzbriširum volim i stvarno ga mnogo koristim u kolačima, tvoj kolač je divan kao i sjećanja koja ga čine posebnim
OdgovoriIzbrišiOva glazura je laka za napraviti i uvijek dobro ispadne, a ovo na slicu je izbor kockica sa najljepšom glazurom. Iapk su za slikanje ;)
OdgovoriIzbrišiDivni su, obožavam kakao i rum, čokoladu i rum i rum i rum kombinaciju. I posle mojih kolača se teturaju . :) Ja sa glazurama od šećera nemama sreće. Baš ću da probam ovu tvoju.
OdgovoriIzbriši...divno...nešto slično i ja radim od "malih nogu" (nijanse razlike)...samo obavezno zalijem sa vrućim mlijekom, tako da je na kraju onako skoro raspadajuće sočan... ;):)))..jedino što nisam nikad ne njega stavljala ovakvu glazuru...to se mora probati slijedeći put...;)
OdgovoriIzbrišiDivne su kocke, čokolada i rum su moja omiljena kommbinacija :) Glazura izgleda savršeno!
OdgovoriIzbrišiTakvi su starinski kolaci, uvek bili najjednostavniji i veoma ukusni. Ali za ovaj nisam cula do sada, a inace sam fan recepata nasih baka :)
OdgovoriIzbrišiNije baš da je ovo bakin kolač,ipak je malo moderniji mamin.
IzbrišiMožda kolač nije senzacionalan ali prva slikica me oduševila.A i sviđa mi se i kolač.
OdgovoriIzbrišiKako lepa glazura :)! Savršeno izgledaju!
OdgovoriIzbriši