KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovan ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istoga dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi recepta. U travnju smo radili Uskršnji vijenac.
I da znam da kasnim ali nije da nisam stigla nego sam jednostavno zaboravila da sam radila i zadatak iz ovomjesečnih kuVarijacija. Vijenac je bio odličan, znam da će zvučati čudno ali mene malo podsjeća na štrudlu od jabuka. Jako finu štrudlu od jabuka. Što i nije neobičan komentar jer je frendica kojoj sam donijela komadić vijenca kada sam došla k njoj na kavu mislila da sam joj donijela pečenog odojka. Zaključila je to po lijepoj rumenoj boji korice.
RECEPT:
Za tijesto:
500 g brašna
7 g suhog kvasca
100 g šećera
2.5 dcl toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca
1 žumanjak
Za punjenje:
500 g jabuka (3 kom.)
ribana korica jednog limuna
100 g mljevenih lješnjaka
80 g šećera
1 bjelanjak
Za premaz:
100 g marmelade od marelice
Rastopiti maslac u mlijeku. Smjesa ne mora biti vruća nego topla.Pomiješati
brašno, kvasac i šećer te dodati jaje i mješavinu mlijeka i maslaca.
Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplom da se diže oko pola sata. Jabuke oguliti i očistiti a polovicu jabuka naribati na sitno a ostale izrezati na sitnije kockice.. Pomiješati ih s limunovom koricom, lješnjacima i šećerom te dodati lagano umućen bjelanjak. Dignuto tijesto podijeliti na dva dijela, i razvaljati ga na četverokute dimenzija 45x20 cm. Na svaki staviti po polovicu nadjeva te zamotati u roladu, a kraj rolade okrenuti prema dolje. Rolade
zarezati odozgo 2 cm duboko po dužini, smotati oko sebe (kao da cijedite
ručnik) pa međusobno u čvrst vijenac. Staviti ga na lim za
pečenje obložen papirom za pečenjem. Pokriti ga folijom, peći oko 20 minuta na 200°C,
zatim skinuti foliju pa peći još 20 minuta. Ostaviti još 15 minuta u
isključenoj pećnici.Premazati ga zagrijanom marmeladom od marelica i ukrasiti po želji.
Verzija za ispis
Verzija za ispis
Dobra ti je ova prijateljica!!!
OdgovoriIzbrišiPa da, naravno da je to neka vrst štrudle s jabukom i lješnjacima!
Da baš mi je dobra, odojak ne. Vrištala sam od smijeha kad mi je rekla.
IzbrišiDa pečeni odojak, baš sam se nasmijala. Kod tebe je vijenac bogato nadjeven jabukama pa možda zato i podsjeća na štrudlu. Kod mene je bio samo prošaran pa je nadjev bio nadopuna slatkom kruhu.
OdgovoriIzbrišiDa ja sam malo bogatije filala jabukama jer sam imala doma nešto smežuranih jabuka koje nitko neće ni pipnuti pa sam ih sve ubacila u vijenac.
IzbrišiPrekrasno izgleda, vrijedilo bi ga probati! Sastojci mi se jakoo sviđaju!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav :)
Jako mi se sviđa.
OdgovoriIzbrišiI meni sliči na jako bogatu i finu štrudlu a fora mi je i tvoja frendica i njena usporedba.
OdgovoriIzbrišiZao mi je sto nisam stigla napraviti ovaj venac, mada recept imam odstampan... Doci ce na red.
OdgovoriIzbrišiSvakako nađi vremena, baš je fina.
IzbrišiI meni je žao što nisam stigla. Ovaj tvoj baš deluje fino. Volim što je punjenje bogato. :)
OdgovoriIzbrišida pečeni odojak!!!!ha ha haaaaaaaa
OdgovoriIzbrišibaš bogati vijenac, odlično izgleda! imaš malu nagradu na mom blogu ;)
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbrišiaaaaa, da pečeni odojak :lol
OdgovoriIzbrišifino izgleda :)