ponedjeljak, 4. lipnja 2012.

Ajme, koliko nas je! -tema za lipanj 2012

Hvala Zoki sa bloga Pans and pots  što me predložila za domaćicu ovomjesečne igre. Jako sam se razveselila kad me kontaktirala i pitala bih li željela biti nova domaćica. Oduševljeno sam pristala. Ali onda je uslijedila panika, koju namirnicu odabrati? 
Kako sam ja manijak po pitanju sezonskih namirnica odlučila sam da ovomjesečna tema budu TREŠNJE.

Malo informacija o trešnjama koje prenosim sa Coolinarike.
Energetska vrijednost trešnje iznosi samo 32 kalorije na 100 g.
Zanimljivo je da je taj plod na trećem mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL kolesterola u krvi, koji je inače faktor koji uvelike pridonosi razvijanju ateroskleroze te uzrokuje srčani i moždani udar.
U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti. Kisele trešnje brzo djeluju protiv lošeg raspoloženja. Trešnje ne treba jesti prije objeda jer njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Peteljka ploda bogata je taninom, gorkim tvarima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima. Zahvaljujući svome sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.
Trešnja raste i samoniklo – kao divlja trešnja, koja je zdravo voće čiji se plod i peteljka koriste. Sjemenke su se dugo upotrebljavale za proizvodnju ulja koje je sprječavalo pojavu srčane kapi, a peteljka se koristila kao diuretik.
Bogate su antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (osobito antocijanidi i proantocijanidi). Flavonoidi su boje, a nalazimo ih i kod drugog tamnog voća, a imaju ulogu vezivanja slobodnih radikala. Mnoge degenerativne bolesti (mrena na oku, Parkinsonova bolest, ateroskleroza) povezuju se s oštećenjem tkiva koje uzrokuju slobodni radikali.
Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevni element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.
 Ukoliko jedete svježe trešnje, operite ih neposredno prije posluživanja. Možete ih umočiti u rastopljenu čokoladu i koristiti za dekoraciju slastica. Bez peteljki i koštica možete ih upotrijebiti za pripremu slanih i slatkih jela.
Čine dio voćnih salata, nadjeva za savijače, biskvitne kolače, krostate i torte. Pire od trešanja može se upotrijebiti za pripremu sorbeta, sladoleda, pjenica (mousse) i umaka, same ili u kombinaciji s drugim voćem, čokoladom ili vanilin kremama.
U nekim zemljama trešnje se upotrebljavaju za pripremu voćne juhe ili umaka koji se poslužuju uz pečenu patku, puretinu ili svinjetinu.

Objavljene recepte sa slikom, Vašim imenom i linkom na vaš blog šaljite na mail: 

petra@skz.t-com.hr

Veselim se vašim receptima.

Sretno u kuhinji!

21 komentar:

  1. Super si temu odabrala, upravo voćku koja nam je skoro svima dostupna, u ovom mesecu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan odabir teme! Moram priznati da sam priželjkivala trešnje za namirnicu i baš me razveselilo kad sam ugledala trešnje! Čestitam na domaćinstvu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Trešnje, super odabir.
    Nadam se da ću ovaj mjesec moći i sudjelovati.
    A do kad je potrebno prijaviti se? Do kraja mjeseca ili kako?

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. :))) Divnu temu si nam odabrala ,baš se radujem. Želim ti uspešan krug i puno prijava :)
    Ajme, odoh da smislim šta da spremam sa trešnjicama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prije svega čestitam ti na ulozi domaćice ! Super temu si odabrala, veseli me da i dalje uživamo u sezonskom voću, a trešnje i volim !

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitam domaćice,tema je odlična :)))

    OdgovoriIzbriši
  7. cestitam! I jako mi se sviđa tema :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Cestitke na izboru za domacicu, a tema je super, ne moze bolje od divne sezonske namirnice, kao sto su tresnje.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tema je zaista zahvalna.. super! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. domaćice, čestitam! :))
    odličnu si nam temu zadala, pravu sezonsku.

    OdgovoriIzbriši
  11. Domaćice čestitam na izboru, a krug baš i neće biti lak :)

    OdgovoriIzbriši
  12. super, super! čestitam ti kao novoj domaćici ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. jedva čekam vidjeti sve recepte na okupu iako ja trešnje najradije jedem ...sa stabla!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Čestitke i želim ti da ugostiš puuuuno trešanja.

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav nasoj novoj domacici, tema je veoma inspirativna i verujem da ce stici puuuno finih recepata!:)))

    OdgovoriIzbriši
  16. odlična tema!
    nadam se da ću stići sudjelovati!

    OdgovoriIzbriši
  17. Petra, imam dve vprašanji-dva pitanja. Se lahko prijavim na temu trešnje? Moj recept je v slovenščini. Lahko prilepim v moj blog "ajme koliko nas je"?
    lep pozdrav, Lu

    OdgovoriIzbriši
  18. tresnje...ma moze li biti bolje?!? obozavam ih! veselim se novoj maloj tresnja kuharici :)

    OdgovoriIzbriši