Kako sam ja manijak po pitanju sezonskih namirnica odlučila sam da ovomjesečna tema budu TREŠNJE.
Malo informacija o trešnjama koje prenosim sa Coolinarike.
Energetska vrijednost trešnje iznosi samo 32 kalorije na 100 g.
Zanimljivo je da je taj plod na trećem mjestu među voćem po učinku
snižavanja LDL kolesterola u krvi, koji je inače faktor koji uvelike
pridonosi razvijanju ateroskleroze te uzrokuje srčani i moždani udar.
U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne
iscrpljenosti. Kisele trešnje brzo djeluju protiv lošeg raspoloženja.
Trešnje ne treba jesti prije objeda jer njihova lužnata reakcija koči
izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon
trešanja ne treba piti vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.
Peteljka ploda bogata je taninom, gorkim tvarima, organskim
kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima. Zahvaljujući svome
sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji
potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog
mjehura.
Trešnja raste i samoniklo – kao divlja trešnja, koja je zdravo voće
čiji se plod i peteljka koriste. Sjemenke su se dugo upotrebljavale za
proizvodnju ulja koje je sprječavalo pojavu srčane kapi, a peteljka se
koristila kao diuretik.
Bogate su antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (osobito
antocijanidi i proantocijanidi). Flavonoidi su boje, a nalazimo ih i kod
drugog tamnog voća, a imaju ulogu vezivanja slobodnih radikala. Mnoge
degenerativne bolesti (mrena na oku, Parkinsonova bolest, ateroskleroza)
povezuju se s oštećenjem tkiva koje uzrokuju slobodni radikali.
Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protuupalna sredstva,
ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevni
element vezivnog tkiva kao što je hrskavica i tetiva.
Ukoliko jedete svježe trešnje, operite ih neposredno prije
posluživanja. Možete ih umočiti u rastopljenu čokoladu i koristiti za
dekoraciju slastica. Bez peteljki i koštica možete ih upotrijebiti za
pripremu slanih i slatkih jela.
Čine dio voćnih salata, nadjeva za savijače, biskvitne kolače,
krostate i torte. Pire od trešanja može se upotrijebiti za pripremu
sorbeta, sladoleda, pjenica (mousse) i umaka, same ili u kombinaciji s drugim voćem, čokoladom ili vanilin kremama.
U nekim zemljama trešnje se upotrebljavaju za pripremu voćne juhe ili
umaka koji se poslužuju uz pečenu patku, puretinu ili svinjetinu.
Objavljene recepte sa slikom, Vašim imenom i linkom na vaš blog šaljite na mail:
petra@skz.t-com.hr
Veselim se vašim receptima.
Sretno u kuhinji!
Super si temu odabrala, upravo voćku koja nam je skoro svima dostupna, u ovom mesecu...
OdgovoriIzbrišiOdličan odabir teme! Moram priznati da sam priželjkivala trešnje za namirnicu i baš me razveselilo kad sam ugledala trešnje! Čestitam na domaćinstvu!
OdgovoriIzbrišiTrešnje, super odabir.
OdgovoriIzbrišiNadam se da ću ovaj mjesec moći i sudjelovati.
A do kad je potrebno prijaviti se? Do kraja mjeseca ili kako?
http://artonmyway95.blogspot.com/
Da, do kraja mjeseca.
Izbriši:))) Divnu temu si nam odabrala ,baš se radujem. Želim ti uspešan krug i puno prijava :)
OdgovoriIzbrišiAjme, odoh da smislim šta da spremam sa trešnjicama.
Prije svega čestitam ti na ulozi domaćice ! Super temu si odabrala, veseli me da i dalje uživamo u sezonskom voću, a trešnje i volim !
OdgovoriIzbrišiČestitam domaćice,tema je odlična :)))
OdgovoriIzbrišicestitam! I jako mi se sviđa tema :)
OdgovoriIzbrišiCestitke na izboru za domacicu, a tema je super, ne moze bolje od divne sezonske namirnice, kao sto su tresnje.
OdgovoriIzbrišiTema je zaista zahvalna.. super! :)
OdgovoriIzbrišidomaćice, čestitam! :))
OdgovoriIzbrišiodličnu si nam temu zadala, pravu sezonsku.
Domaćice čestitam na izboru, a krug baš i neće biti lak :)
OdgovoriIzbrišisuper, super! čestitam ti kao novoj domaćici ;)
OdgovoriIzbrišiMože ,jako dobar izbor.
OdgovoriIzbrišijedva čekam vidjeti sve recepte na okupu iako ja trešnje najradije jedem ...sa stabla!!
OdgovoriIzbrišiČestitke i želim ti da ugostiš puuuuno trešanja.
OdgovoriIzbrišicestitam domacice, bravo za izbor! =)
OdgovoriIzbrišiPozdrav nasoj novoj domacici, tema je veoma inspirativna i verujem da ce stici puuuno finih recepata!:)))
OdgovoriIzbrišiodlična tema!
OdgovoriIzbrišinadam se da ću stići sudjelovati!
Petra, imam dve vprašanji-dva pitanja. Se lahko prijavim na temu trešnje? Moj recept je v slovenščini. Lahko prilepim v moj blog "ajme koliko nas je"?
OdgovoriIzbrišilep pozdrav, Lu
tresnje...ma moze li biti bolje?!? obozavam ih! veselim se novoj maloj tresnja kuharici :)
OdgovoriIzbriši