ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

Čokoladno-jagodne kocke

Javljam Vam se nakon vjerojatno najčudnijeg tjedna u životu. Sve mi je nekako krenulo krivo ali na kraju i nije ispalo tako loše. Obzirom da sam još uvijek u svojevrsnom šoku neću duljiti nego Vam samo ostavljam prijedlog za utrošiti jagode kojima je sezona sada već na izmaku.

RECEPT:

BISKVIT:

400 g brašna
50 g kakaa
225 g šećera
1 vanilin šećer
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
500 ml vode
120 ml ulja
2 žlice octa

 KREMA OD JAGODA:

300 ml slatkog vrhnja
200 g jagoda
60 g šećera
srž pola mahune vanilije
1 žlica aceta balsamica

ČOKOLADNA KREMA:

200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade sa većim udjelom kakaa

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite lim veličine 30 x 30 cm. U zdjeli pomiješajte brašno,šećer, kakao, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli izmiješajte vodu, ulje, ocat i vanilin šećer. Izmiješane mokre sastojke umiješajte u suhe sastojke pa dobro promiješajte. Smjesu izlite u pripremljen lim, izravnajte površinu i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 35-40 minuta, provjerite čačkalicom dali je biskvit pečen. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Za kremu od jagoda: jagode operite, osušite i nasjeckajte na manje komadiće. U lonac stavite nasjeckane jagode, šećer, srž pola mahune vanilije i žlicu aceta balsamica. Kuhajte na laganoj vatri dok tekućina na ispari i dobijete smjesu gustoće marmelade. Ohladite. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa u njega umiješajte ohlađenu smjesu jagoda. Dobivenu kremu razmažite na biskvit pa sve stavite u hladnjak dok pripremite čokoladnu kremu.
Za čokoladnu kremu: zagrijte slatko vrhnje u manjoj posudi dok ne prokljuća. Čokoladu nasjeckajte na sitnije komadiće. Nasjeckanu čokoladu istresite u kipuće slatko vrhnje, pa miješajte dok se čokolada ne otopi. Gotovu kremu raspodjelite na kremu od jagoda. Ohladite i narežite prije posluživanja.

Verzija za ispis 



Broj komentara: 18:

  1. Otkako sam otkrila food blogove, imam toliko recepata s jagodama da se ne stignu svi isprobati.. spremam i ovaj tvoj i sigurno će doći na red.

    Mislim, jagode i čokolada, mora biti fino :)

    Preporučila sam te i u svom članku o nogometu, zajedno s drugim blogericama :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. nadam se da si dobro!
    u svakom slučaju, ovaj recept i kombinacija je super

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma dobro sam, samo sam još lagano ošamućena svim događajima.

      Izbriši
  3. Nek čokolada i jagode odnesu sve šokove dalekooo
    Super recept i vrlo mi je zanimljivo aceto u kremi. Da li se blago oseti u kremi kao kontrast slatkoći?

    OdgovoriIzbriši
  4. Mogu si samo zamisliti koliko je ovaj kolač fini. Nadam se da je sve ok.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jagode i cokolada, moja omiljena kombinacija, odlicno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlicna kombinacija! Bas lijepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  7. Aceto bal. i jagode: svida mi se! Zelim ti mirniji tjedan :), za prosli: glavno da je sve zavrsilo dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kak je krenulo ni ovaj baš neće biti miran. Ali hvala!

      Izbriši
  8. Predivan kolac sa jagodama. zaista odlicna kombinacija! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. krasno izgleda...
    nikako da probam jabuke i balzamični ocat

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala. Misliš jagode i balzamični ocat.

    OdgovoriIzbriši
  11. Izgleda da nisam jedina kojoj ovaj jun postaje cudniji i cudniju
    Meni bi sada tako prijala ove tvoje kocke da secerom ugusim stres. :)
    Stvarno divno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši