ponedjeljak, 10. rujna 2012.

I m back i pekmez od šljiva


Evo i mene nazad sa godišnjeg. Ove godine godišnji mi je bio bolji nego ikada: tri tjedna uživanja na moru uz knjigu. Mislim da sam oborila vlastiti rekord u broju pročitanih knjiga. Nešto se i kuhala, a kako smo bili u kampu i imali "kuhinju" na otvorenom ni kuhanje nije bilo prenaporno jer nekako je sve lakše kad kuhaš sa pogledom na more a pri tom te osvježava lagani morski povjetarac. Povratak na kontinent malo mi je teže pao zbog velikih vrućina koje su me ovdje dočekale ali sad kad je i to popustilo odmah mi je malo lakše. 
Od bogate ponude sa placa spremili smo i nešto zimnice. Nešto sam Vas slabije pratila prošlog mjeseca ali pokušati ću to nadoknaditi ovih dana. Nadam se da ste se i vi dobro odmorili i napunili baterije za nove kulinarske pothvate. 
Recept koji slijedi većini vas dobro je poznat jer na ovim našim prostorima spada u kulinarski klasik. Rijetke su kuhinje iz kojih bar jednom nije zamirisao pekmez od šljiva.

RECEPT:


2 kg šljiva
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limuna
srž i kora mahune vanilije
2 štapića cimeta
1 dcl ruma


Šljive oprati i osušiti pa ih narezati na četvrtine. U šljive umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije. Cimet staviti u vrećicu za začine ( ja koristim DM-ove vrećice za čaj) a limunu koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limunove korice pa ih isto tako staviti u vrećicu za začine. Sve pomiješati sa šljivama. Posudu sa šljivama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Slijedeći dan šljive  staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Iscijeđeni sok limuna i rum umiješati u smjesu šljiva. Kratko prokuhati. Iz ukuhanog pekmeza izvaditi cimet, koru limuna i mahunu vanilije.  E sada možete pekmez takav kakav je, sa velikim komadićima korice šljiva ulijevati u sterilizirane staklenke, ili ga možete kao i ja malo usitniti štapnim mikserom. Moji ukućani baš nisu oduševljeni komadićima korice tako da sam zamoljena usitniti istu. Pekmez ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Ostaviti da se ohladi pa bočice ukrasiti po želji. Pojesti kad je vani hladno i sivo.




Broj komentara: 29:

  1. Meni je grijeh ukloniti kožicu od šljiva, to mi je zapravo nabolji dio pekmeza. Nema veće radosti nego kad naletim na zarolanu kožicu. Mljac!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni, ali šta ćeš ovi koji ne vole kožicu su u većini pa su me nadglasali.

      Izbriši
  2. pekmez od sljiva mi je jedan od omiljenih! (nakon pekemeza od shipka!) =)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je od šipka možda i draži ali u pustolaovinu domaći pekmez od šipka se još nisam usudila upustiti!

      Izbriši
    2. pekmez od sipka je najteze za napraviti.. mamina tetka je tu tata-mata od zanata, da prste polizes.. samo i ona sama kaze da je bas kompliciran da se spremi..
      ja isto ne znam dal bi se upustala u to! =)

      Izbriši
  3. volim ga na sve načine, sa i bez kožica :) krasan ti je

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam kuvala džem od šljiva ove jeseni na dva načina ali ovaj tvoj je zaista predivan i sa ovim sastojcima verujem da je izuzetno ukusan...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno si radila onaj iz pećnice jel tako? Nikako da to isprobam.

      Izbriši
  5. Imam ga od prošle godine još! I ne pada mi na pamet kuhati ga ove godine. Dogodine ćemo vidjeti.
    Ja ga volim ali, moji ne vole.
    Dobro nam došla a pekmez je prva liga!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja kuham malo veće količine pekmeza jer za Božić poklanjam prijateljima. Obožavam paekmez od šljiva ali da ga kuham samo za nas doma i ja bih ga kuhala svake dvije godine.

      Izbriši
  6. Nista bolje od dobrog pekmeza od sljiva :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Šta da radim ako pada kiša a meni se jede ovaj divni pekmez sa šoljom mleka?:-))))

    OdgovoriIzbriši
  8. kakva ti je to vrećica za začine? ne vidim link, ja obično bacim cijeli štapić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo još jednom link, ovo na slici sa lijeve strane vrečice za čaj Profissimo.
      http://www.dm-drogeriemarkt.hr/cms/servlet/segment/hr_homepage/moja_marka/dm_vlastite_marke/155640/profissimo.html

      Izbriši
  9. Evo ja ne radim pekmez, valjda sam jedina :) Ali tvoj super izgleda i ako ću ga kad raditi - sad imam recept! Radi ga puno moja punica ali ja se eto još nisam okušala u izradi.
    Baš lijepo da si se dobro odmorila na moru.. tri tjedna uživancije na moru - mogu si misliti kako ti je dobro bilo. Sad si spremna za nove pobjede :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš za nove pobjede, mogla bih još bar tjedan dana na more!

      Izbriši
  10. Tako mi nedostaje mamin pekmez!Ona ga radi u tolikim kolicinama da joj susjedi i prijatelji vec godinama donose voce koje ne stignu iskoristiti :) Ja, kao i tvoji ukucani volim bez kozice jer mi je preslatka: dakle, ovaj je po mojoj mjeri, namazan na palacinke. Savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Pekmez od sljiva - uvek omiljeni... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izgleda da je to top pekmez, pored marelica naravno.

      Izbriši
  12. Odličan recept, baš se spremam ovih dana napravit ga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da šljive su sada na vrhuncu sezone, ja se spremam u nedjelju na Žumberak u berbu šljiva pa možda padne i još jedna tura pekmeza.

      Izbriši
  13. Pekmez od šljiva, evergreen među pekmezima :)
    Volim ga najviše za doručak na kruhu s putrom mmmm
    Tvoj je krasne boje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da baš je onako lijepo ljubičast, domače šljive ipak igraju važnu ulogu.

      Izbriši
  14. bravo petra, krasan je!
    obožaavm pekmez od šljiva, i ja sam ga napravila al nikako da dignem post na blog.

    OdgovoriIzbriši
  15. I ja imam takav problem. Jednostavno ne stižem pisati postove, ali zato svašta nešto kuham.

    OdgovoriIzbriši