srijeda, 31. listopada 2012.
KuVarijacije- Muffini sa kestenom
KuVarijacije su mjecečna igra namjenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istoga dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi recepta.
U listopadu smo radili muffine od kestena.
To je recept koji sam ja predložila a dobio je najviše glasova. Predložila sam ove muffine zato jer je ovaj jedan od rijeđih recepata kod kojih kesteni idu u tijesto i peku se, a nisu u kremi kao što je sa kestenima najčešće slučaj.
Muffini su fini, sočni ali se za moj ukus kesten ipak malo premalo osijeti. Čokoladna krema na vrhu je čista klasika, tako da je ovo jedna sasvim korektna brzinska slastica.
RECEPT:
200 g kesten pirea
3 jaja
90 g smeđeg šećera
100 g mljevenih badema
1/2 žličice pecilnog praška
ZA GANACHE:
200 ml slatkog vrhnja
100 g tamne čokolade
Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama za muffine. Zagrijte pećnicu na 170 C. Stavite kesten pire u posudu i malo ga izradite vilicom. Mikserom izmiksajte jaja sa smeđim šećerom dok se smjesa ne udvostruči. Polovicu smjese jaja umiješajte u izrađeni kestene. Dodajte mljevene bademe i pecilni prašak pa promiješajte. Na kraju dodajte preostalu smjesu žumanjaka pa sve dobro promješajte. Rasporedite smjesu u pripremljeni kalup za muffine. Pecite muffine 25-30 minuta. Ostavite ih da se malo ohlade a za to vrijeme pripremite ganache.
Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće. Zagrijte slatko vrhnje na umjerenoj vatri dok ne prokuha. Vruće slatko vrhnje prelijte po usitnjenoj čokoladi pa sve dobro izmješajte dok se čokolada na otopi. Ostavite ganache da se malo ohladi pa ga namažite na muffine.
Verzija za ispis
ponedjeljak, 29. listopada 2012.
Ajme, koliko nas je! Nutella
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema igre u listopadu je nutella a ovomjesečna domaćica je Irena.
Ja sam se odlučila za ove browniese sa glazurom od nutelle. Jako su fina samo što je to jedan izuzetno sladak kolač i najbolji dodatak uz njega je hladna čaša mlijeka.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
ZA BROWNIESE:
90 g maslaca
200 g čokolade sa većim udjelom kakaa
3 jaja
150 g šećera
1 žlica instant kave
1 žličice ekstrakta vanilije
120 g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
200 g tostiranih, krupno mljevenih lješnjaka
GLAZURA:
100 g nutelle
100 g čokolade
1 dl vrhnja za šlag
ZA POSIP:
krupno nasjeckani tostirani lješnjaci
Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu ili kao što sam ja 6 malih kalupića za pite.
Maslac i čokoladu stavite u vatrostalnu zdjelu pa ih otopite na pari. Otopljenu smjesu ostavite na se ohladi na sobnu temperaturu.
U međuvremenu mikserom pjenasto istucite jaja, šećer, instant kavu i ekstrakt vanilije. U smjesu jaja dodajte prohlađenu čokoladu i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte brašno prosijano sa praškom za pecivo, mljevene lješnjake i sol i sve dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljene kalupe i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 25 minuta. Ostavite browniese da se ohlade pa ih onda izvadite iz kalupa.
Za glazuru zagrijte vrhnje za šlag dok ne provrije. Krupno nasjeckajte čokoladu pa je stavite u zdjelu zajedno sa nutellom. Prelite vruće vrhnje za šlag po smjesi čokolade i nutelle i mješajte dok se sve ne otopi i dobijete glatku i sjajnu smjesu. Premažite glazuru po ohlađenim browniesima i posipajte krupno mljevenim lješnjacima.
Verzija za ispis
subota, 27. listopada 2012.
Daring Bakers Challenge October 2012-Mille-Feuille
October Daring Bakers Challenge was hosted by Suz from Serenely Full and she challenge everyone to make Mille-Feuille. This is really classisc recipe and it proves that sometimes classic things are still the best. Puff pastry is probably one of the best that I have ever made. If you are new to making puff pastry here is really good you tube tutorial on how to make it.
I am really delighted with this recipe an will definitely make it again. I still don t get it how I forgot about Mille-Feuille when it is obvious that it is great dessert.
PUFF PASTRY:
250 g flour
50 g butter, chilled and cubed
6 g salt
150 ml cold water
BUERRAGE:
200 g butter room temperature
30 g flour
PASTRY CREAM:
550 ml milk
35 g cornstarch
200 g sugar
4 egg yolks
2 eggs
60 g butter
2 teaspoons vanilla essence
FOR DUSTING:
icing sugar
For pastry: put flour into a bowl with the salt and cold cubed butter. Lightly rub the butter and flour between your fingertips until it forma a mealy breadcrumb texture. Add the cold water and bring together with spoon until the mixture starts to cohere and come away from the sides of the bowl. As the dough begins to come together, you can use your hands to start kneading and incorporating all the remaining loose bits. If the doughs a little dry, you can add a touch more water. Knead for three minutes on floured surface until the dough is smooth. Wrap in clingfilm and refrigerate at least 30 minutes.
While the dough is chilling, take your room temperature butter for buerrage and mix with the smaller amount of plain flour until it forms a paste. Place the butter between two sheets of clingfilm, and either with a rolling pin or your hands shape into 12 cm square. Refrigerate for about 10-15 minutes so the butter firms up slightly.
Once the dough has chilled, roll it out on floured surface into 15 cm square. Place the square of butter in the middle , with each corner touching the centre of square sides. Fold each corner of dough over the butter so they meet centre and it resembles an envelope, and seal up the edges with your fingers. You ll be left with a little square parcel. Turn the dough parcel over and tap the length of it with your rolling pan to flatten it slightly. Keeping the work surface well floured, roll the dough carefully into rectangle 6 mm in thickness. With the longest side facing you, fold one third inwards, so it s covering the middle section, and ensure that is lined up. Then, fold the remaining flap of dough inwards, so you re left with narrow three layered strip. Repeat folding process. Wrap up in clingfilm and chill for at least 30 minutes. Repeat folding process twice. Wrap up in clingfilm and refrigerate until needed.
Preheat oven to 200 C. Lightly dust your work space with flour and remove your dough from the fridge. Roll into a large rectangle. Cut into three equal pieces and place on baking tray. prick the pastry sheets all over with a fork. Place another sheet of greaseproof paper over the top and than a heavy baking tray. This will prevent the layers from puffing up too much. bake pastry about 25 minutes, removing the top layer of greaseproof paper/tray 10 minutes before the end for the tops to brown. Remove the baked pastry from the oven and leave on a wire rack to cool.
For pastry cream: mix the cornstarch with 1/2 cup of milk and stir until dissolved. Heat the remaining milk in saucepan with the sugar, dissolving the sugar and bringing the milk to boil. Remove from heat. Beat the whole eggs into the cornstarch/milk mixture. Then beat in the egg yolks. Put in 1/3 of the hot milk, stirring constantly to prevent the eggs from cooking. Bring the remaining milk back to boil, and add the egg mixture, whisking as you pour. Keep whisking on a medium heat until the mixture starts to thicken. Remove the saucepan from the heat and thoroughly whisk the pastry cream. Beat in the butter and vanilla until fully incorporated. Refrigerate over night to give the pastry cream time to thicken.
Once the pastry and cream has cooled, you re ready to assemble your mille-feuille. Put one sheet of pastry on to serving plate and spread half pastry cream evenly on top. Take the second sheet and place it on top, pressing down lightly with your hands to ensure that it sticks to the filling. Spread the remaining pastry cream and place the last sheet of pastry on top, pressing down again. Put the cake in the fridge again. Before serving dust the cake with some icing sugar and cut it into desired slices.
Printable version
I am really delighted with this recipe an will definitely make it again. I still don t get it how I forgot about Mille-Feuille when it is obvious that it is great dessert.
PUFF PASTRY:
250 g flour
50 g butter, chilled and cubed
6 g salt
150 ml cold water
BUERRAGE:
200 g butter room temperature
30 g flour
PASTRY CREAM:
550 ml milk
35 g cornstarch
200 g sugar
4 egg yolks
2 eggs
60 g butter
2 teaspoons vanilla essence
FOR DUSTING:
icing sugar
For pastry: put flour into a bowl with the salt and cold cubed butter. Lightly rub the butter and flour between your fingertips until it forma a mealy breadcrumb texture. Add the cold water and bring together with spoon until the mixture starts to cohere and come away from the sides of the bowl. As the dough begins to come together, you can use your hands to start kneading and incorporating all the remaining loose bits. If the doughs a little dry, you can add a touch more water. Knead for three minutes on floured surface until the dough is smooth. Wrap in clingfilm and refrigerate at least 30 minutes.
While the dough is chilling, take your room temperature butter for buerrage and mix with the smaller amount of plain flour until it forms a paste. Place the butter between two sheets of clingfilm, and either with a rolling pin or your hands shape into 12 cm square. Refrigerate for about 10-15 minutes so the butter firms up slightly.
Once the dough has chilled, roll it out on floured surface into 15 cm square. Place the square of butter in the middle , with each corner touching the centre of square sides. Fold each corner of dough over the butter so they meet centre and it resembles an envelope, and seal up the edges with your fingers. You ll be left with a little square parcel. Turn the dough parcel over and tap the length of it with your rolling pan to flatten it slightly. Keeping the work surface well floured, roll the dough carefully into rectangle 6 mm in thickness. With the longest side facing you, fold one third inwards, so it s covering the middle section, and ensure that is lined up. Then, fold the remaining flap of dough inwards, so you re left with narrow three layered strip. Repeat folding process. Wrap up in clingfilm and chill for at least 30 minutes. Repeat folding process twice. Wrap up in clingfilm and refrigerate until needed.
Preheat oven to 200 C. Lightly dust your work space with flour and remove your dough from the fridge. Roll into a large rectangle. Cut into three equal pieces and place on baking tray. prick the pastry sheets all over with a fork. Place another sheet of greaseproof paper over the top and than a heavy baking tray. This will prevent the layers from puffing up too much. bake pastry about 25 minutes, removing the top layer of greaseproof paper/tray 10 minutes before the end for the tops to brown. Remove the baked pastry from the oven and leave on a wire rack to cool.
For pastry cream: mix the cornstarch with 1/2 cup of milk and stir until dissolved. Heat the remaining milk in saucepan with the sugar, dissolving the sugar and bringing the milk to boil. Remove from heat. Beat the whole eggs into the cornstarch/milk mixture. Then beat in the egg yolks. Put in 1/3 of the hot milk, stirring constantly to prevent the eggs from cooking. Bring the remaining milk back to boil, and add the egg mixture, whisking as you pour. Keep whisking on a medium heat until the mixture starts to thicken. Remove the saucepan from the heat and thoroughly whisk the pastry cream. Beat in the butter and vanilla until fully incorporated. Refrigerate over night to give the pastry cream time to thicken.
Once the pastry and cream has cooled, you re ready to assemble your mille-feuille. Put one sheet of pastry on to serving plate and spread half pastry cream evenly on top. Take the second sheet and place it on top, pressing down lightly with your hands to ensure that it sticks to the filling. Spread the remaining pastry cream and place the last sheet of pastry on top, pressing down again. Put the cake in the fridge again. Before serving dust the cake with some icing sugar and cut it into desired slices.
Printable version
ponedjeljak, 22. listopada 2012.
Pita od jabuka
Ovo je još jedan u nizu recepata Ane Ugarković iz njezine kuharice Nešto slatko. Šta ću kad sam takav tip, kad se nečega uhvatim onda ne puštam. Tako sam se i prihvatila njene knjige i dok ne isprobam sve što mi je zanimljivo niti ne gledam neku drugu kuharicu.
Već sam čula same pohvale za ovo tijesto sa sirom sa par strana pa je moja znatiželja bila još veća. Recept kao i nekoliko drugih recepata u ovoj knjizi sadrži neke sastojke koji su navedeni u popisu potrebnih sastojaka a kasnije u postupku opisa izrade istog kolača misteriozno nestaju. Misteriozni sastojak ovog recepta je zamrznuti šlag. Ukoliko zanemarim misteriozni sastojak koji je u receptu valjda samo iz razloga da zbuni domaćicu pita je stvarno dobra. Tijesto je odlično, super hrskavo i baš paše sa nadjevom od jabuka. Jedino što ovo baš i nije brzo tijesto, obzirom na postupak koji između preklapanja tijesta iziskuje i hlađenje istog između preklapanja, moj savjet vama je da ga umijesite dan ranije.
Na gornjoj slici ste možda i primijetili neobični ljevak koji viri iz pite. To je fora koju sam vidjela kod Erica Lenlarda. Možda ste gledali, cijelo ljeto se predvečer emitirala njegova emisija kod nas prevedena kao Glamurozne slastice. Uglavnom Eric kaže da nije dovoljno nabockati gornje tijesto nego treba izbušiti rupicu na tijestu i u nju staviti ljevak od papira za pečenje. To sprječava kuhanje jabuka unutar tijesta jer na ovaj način sva vlaga koju jabuke otpuštaju tijekom pečenja kroz ljevak izlazi van. Erik na kraju još kroz taj ljevak u mlaku pitu ulije kremu od jaja ali ja sam taj korak ovoga puta preskočila.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
225 g maslaca
1/2 žličice soli
225 g ABC sira
280 g glatkog brašna
ZA NADJEV:
180 g smeđeg šećera
1 žličica mljevenog šećera
6 jabuka (cca. 1 kg jabuka)
40 g škrobnog brašna
250 ml masnijeg kiselog vrhnja ( ja koristim ovo od Veronike)
25 g maslaca
ZA PREMAZ:
2 žlice šećera
1/2 žličice cimeta
60 ml mlijeka
Za tijesto: miksajte maslac, krem sir i sol oko 2 minute, dok se sastojci ne povežu. Dodajte brašno i miješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravokutni oblik veličine 30x20 cm i debljine oko 1 cm. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak, najmanje na 1 sat.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u pravokutnik dužine 40 cm. Presavijte prvo gornju trećinu tijesta prema sebi, a zatim i donju, kao pismo. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i ponovno ga razvaljajte u pravokutnik te ga opet presavijte na isti način još 2 puta (ukupno 3 okretanja i presavijanja). Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i vratite u hladnjak.
Napravite nadjev. Jabuke operite , očistite sredinu i narežite ih na male kockice. Pomiješajte jabuke sa šećerom i cimetom. Pomiješajte škrob i kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Umiješajte smjesu kiselog vrhnja u jabuke.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Razrežite tijesto na dva djela, jedan malo veći od drugoga. Veći komad razvaljajte u veliki krug i njme obložite kalup za pitu tako da prelazi preko rubova kalupa. Napunite tijesto jabukama i poravnajte ih. Posipajte komadićima maslaca. Razvaljajte drugi komad tijesta u krug i položite na jabuke. Prstima stisnite gornje i donje tijesto da se zalijepe. Premažite gornje tijesto mlijekom i posipajte mješavinom cimeta i šećera.
Na sredini pite nožićem napraviti rupicu i u nju stavite tuljac napravljen od papira za pečenje ( to će spriječiti jabuke da se skuhaju unutar tijesta).
Pecite 40-ak minuta u donjem dijelu pećnice, a zatim smanjite temperaturu na 180 C i pecite još 30- ak minuta dok tijesto ne porumeni.
Ostavite pitu da se malo ohladi pa je onda poslužite. Uz pitu po želji možete poslužiti i sladoled od jabuke.
Verzija za ispis
Već sam čula same pohvale za ovo tijesto sa sirom sa par strana pa je moja znatiželja bila još veća. Recept kao i nekoliko drugih recepata u ovoj knjizi sadrži neke sastojke koji su navedeni u popisu potrebnih sastojaka a kasnije u postupku opisa izrade istog kolača misteriozno nestaju. Misteriozni sastojak ovog recepta je zamrznuti šlag. Ukoliko zanemarim misteriozni sastojak koji je u receptu valjda samo iz razloga da zbuni domaćicu pita je stvarno dobra. Tijesto je odlično, super hrskavo i baš paše sa nadjevom od jabuka. Jedino što ovo baš i nije brzo tijesto, obzirom na postupak koji između preklapanja tijesta iziskuje i hlađenje istog između preklapanja, moj savjet vama je da ga umijesite dan ranije.
Na gornjoj slici ste možda i primijetili neobični ljevak koji viri iz pite. To je fora koju sam vidjela kod Erica Lenlarda. Možda ste gledali, cijelo ljeto se predvečer emitirala njegova emisija kod nas prevedena kao Glamurozne slastice. Uglavnom Eric kaže da nije dovoljno nabockati gornje tijesto nego treba izbušiti rupicu na tijestu i u nju staviti ljevak od papira za pečenje. To sprječava kuhanje jabuka unutar tijesta jer na ovaj način sva vlaga koju jabuke otpuštaju tijekom pečenja kroz ljevak izlazi van. Erik na kraju još kroz taj ljevak u mlaku pitu ulije kremu od jaja ali ja sam taj korak ovoga puta preskočila.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
225 g maslaca
1/2 žličice soli
225 g ABC sira
280 g glatkog brašna
ZA NADJEV:
180 g smeđeg šećera
1 žličica mljevenog šećera
6 jabuka (cca. 1 kg jabuka)
40 g škrobnog brašna
250 ml masnijeg kiselog vrhnja ( ja koristim ovo od Veronike)
25 g maslaca
ZA PREMAZ:
2 žlice šećera
1/2 žličice cimeta
60 ml mlijeka
Za tijesto: miksajte maslac, krem sir i sol oko 2 minute, dok se sastojci ne povežu. Dodajte brašno i miješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga u pravokutni oblik veličine 30x20 cm i debljine oko 1 cm. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak, najmanje na 1 sat.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u pravokutnik dužine 40 cm. Presavijte prvo gornju trećinu tijesta prema sebi, a zatim i donju, kao pismo. Okrenite tijesto za 90 stupnjeva i ponovno ga razvaljajte u pravokutnik te ga opet presavijte na isti način još 2 puta (ukupno 3 okretanja i presavijanja). Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i vratite u hladnjak.
Napravite nadjev. Jabuke operite , očistite sredinu i narežite ih na male kockice. Pomiješajte jabuke sa šećerom i cimetom. Pomiješajte škrob i kiselo vrhnje te dobro izmješajte. Umiješajte smjesu kiselog vrhnja u jabuke.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Razrežite tijesto na dva djela, jedan malo veći od drugoga. Veći komad razvaljajte u veliki krug i njme obložite kalup za pitu tako da prelazi preko rubova kalupa. Napunite tijesto jabukama i poravnajte ih. Posipajte komadićima maslaca. Razvaljajte drugi komad tijesta u krug i položite na jabuke. Prstima stisnite gornje i donje tijesto da se zalijepe. Premažite gornje tijesto mlijekom i posipajte mješavinom cimeta i šećera.
Na sredini pite nožićem napraviti rupicu i u nju stavite tuljac napravljen od papira za pečenje ( to će spriječiti jabuke da se skuhaju unutar tijesta).
Pecite 40-ak minuta u donjem dijelu pećnice, a zatim smanjite temperaturu na 180 C i pecite još 30- ak minuta dok tijesto ne porumeni.
Ostavite pitu da se malo ohladi pa je onda poslužite. Uz pitu po želji možete poslužiti i sladoled od jabuke.
Verzija za ispis
ponedjeljak, 15. listopada 2012.
Ledena torta od bijele čokolade i browniesa
Ova torta nije bila baš moj izbor za isprobati. Sestra ju je pokušala napraviti ali joj baš nije uspjela pa mi je proslijedila recept da vidim u čemu je stvar.
Recept je bio malo nedorečen i najblaže rečeno meni u potpunosti nelogičan. U originalnom receptu se navodi da se browniesi ispeku u četvrtastom kalupu, ohlade, narežu na kocke i onda namrve na dno kalupa za tortu. Na kraju se na namrvljevene browniese izlije krema. Ja sam preskočila taj korak mrvljenja browniesa i ispekla sam ih u okruglom kalupu za tortu.
To mi je i mučilo sestru, naime sa namrvljenim browniesima na dnu torte jednostavno nije mogla odrezati lijepu šnitu torte.
Torta je ukusna, krema od bijele čokolade izuzetno paše sa gorkastim, čokoladom bogatim browniesima.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
175 g badema
150 g maslaca
300 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
150 g smeđeg šećera
3 jaja
110 g brašna
3 žlice kakaa
1/2 žličice soli
ZA KREMU:
400 g bijele čokolade
750 ml slatkog vrhnja
ZA UKRAS:
kakao
Prvo napravite browniese: grubo nasjeckajte bademe. Rastopite maslac, čokoladu i smeđi šećer na jako laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite sa vatre, umiješajte jaja, brašno, kakao, sol i sjeckane bademe. Smjesu ulite u kalup za torte obložen masnim papirom. Poravnajte površinu i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 C 20 minuta /znam da se čini kao vrlo kratko pečenje ali ukoliko ćete peći biskvit duže biti će izuzetno tvrd). Izvadite iz pećnice i ohladite.
Za kremu čokoladu razlomite na manje komadiće i dodajte 250 ml slatkog vrhnja. Zdjelu sa čokoladom i slatkim vrhnjem stavite na paru pa zagrijavajte uz stalno miješanje dok ne dobijete glatki kremu. Maknite sa pare i ostavite kremu da se ohladi. Ostatak od 500 ml slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag pa u njega umiješajte čokoladnu kremu.
Ohlađeni brownie biskvit stavite na tanjur na kojem ćete poslužiti tortu i oko njega stavite obruč od kalupa za tortu. Na tako pripremljenu tortu izlite kremu od bijele čokolade i zagladite površine. Stavite u hladnjak da se krema stisne. Prije posluživanja odstranite obruč od kalupa i tortu ukrasite sa malo kakaa.
Verzija za ispis
petak, 12. listopada 2012.
Fbi rukavice-Parfe Dunja
FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog.
U tijeku je igra za rujan i listopad a pod istragom je Dunjin blog Parfe Dunja.
Dunja na blogu ima krasnih recepata i uvijek me iznenadi uporabom namirnica na neke nove i meni sasvim nepoznate načine. Dunja radi i prekrasne stvari od stakla i keramike pa ako niste vidjeli do sada svako ih pogledajte ovdje.
Od Dunjinih recepata ja sam odabrala sljedeće;
JAPANSKO MLIJEČNO PECIVO
Ova peciva želim isprobati već neko vrijemo zbog svih epiteta koji su mu pripisivali. I zaista je takvo, meko, izdašno ma jednostavno prefino.
RECEPT:
STARTER:
100 g vode skuhati sa 20 g brašna. Kuhati do 65 C, ne treba baš prokuhati. Ohladiti prekriveno plastičnom folijom da se ne napravi korica.
TIJESTO:
350 g brašna
1 suhi kvasac
1 žličica soli
1 žličica šećera
150 g mlijeka
30 g rastopljenog maslaca
1 jaje za premaz
sjemenke crnog kima za posip
Pomiješati sve sastojke dodati starter pa umijesiti tijesto. Dobiveno tijesto pokriti čistom krpom i ostaviti da stoji na toplom mjestu da se udvostruči, otprilike 2 sata. Nakon 2 sata tijesto razdijeliti na 8 jednakih komada. Svaki komad razvaljati i zarolati u oblik peciva i složiti ih u kalup za kruh. Ponovno ostaviti da se diže pokriveno jedan sat. Prije pečenja premazati izmučenim jajetom i posipati sjemenkama crnog kima. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 25 minuta.
Verzija za ispis
KOLAČ OD ŠLJIVA I ČOKOLADE
Jako fino, pravi kasno ljetno-jesenski kolač.
RECEPT:
4 jaja
1 žumanjak
200 g šećera
100 g maslaca
100 g brašna
60 g kakaa
100 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
500 g očišćenih šljiva + 2 žlice šećera
Očišćene šljive skuhati sa 2 žlice šećera i 1 dl vode. Kuhati na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne ugusti, da bude kao džem.
Četvrtasti kalup dimenzija 20 x 30 cm obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180 C.
U zdjelu staviti jaja, šećer i žumanjak pa mikserom miješati dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu. U posudi nad parom otopiti maslac i čokoladu. Brašno prosijati sa kakaom, praškom za pecivo i soli. U smjesu jaja prvo umiješati otopljenu čokoladu sa maslacem, pa dodati prosijanu smjesu brašna i na kraju ohlađene šljive. Sve dobro pomiješati i izliti u pripremljeni kalup. Zagladiti površinu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu: kolač peći 30-ak minuta. Ohladiti. Prije posluživanja narezati po želji i posipati sa malo šećera u prahu.
Verzija za ispis
KESTEN TIRAMISU
Najbolja preporuka za ovaj kolač je moja prijateljica koja inače ne voli kolače sa kestenom. Ja sam joj ponudila ovaj kolač a ona je odbila. Druga prijateljica koja je zajedno sa njom došla kod mene na kavu glasno je mljackala i uživala u kolača. Ova skeptična prema kestenu se odvažila i probala tiramisu. Komentar je bio: Ja inače ne volim kolače sa kestenom, ali kada ih ti napraviš onda su mi jako fini. Recept koji slijedi pretrpio je moje neke manje izmjene. Izbacila sam žumanjke jer sam ga radila dan prije konzumacije pa čisto da budem sigurna a i šlag u prahu zamijenila sam slatkim vrhnjem.
RECEPT:
ZA KREMU:
250 g mascarponea
2 žlice šećera u prahu
250 ml slatkog vrhnja
250 g očišćenog i propasiranog kestena
1 kutija piškota
ZA UMAKANJE PIŠKOTA:
1 dcl vode
0,5 dcl ruma
1 žlica kakaa
1 žlica šećera
U posudu staviti slatko vrhnje, mascarpone i šećer pa sve dobro izmiksati mikserom. Dodati kesten i miksati dok ne dobijete čvrstu kremu. Zatim pripremiti tekućinu za umakanje piškota, pomiješati vodu , rum, kakao i šećer. Na tanjur za posluživanje staviti obruč kalupa za torte ( ja sam koristila mali, promjera 20 cm). Piškote umakati u pripremljeni umak i gusto ih slagati unutar obruča. Na namočene piškote rasporediti polovicu kreme. Ponovno složiti red piškota prethodno umočenih u umak. Rasporediti ostatak kreme s time da malo kreme odvojite pa je stavite sa strane za ukrašavanje.
Zagladite površinu torte a ostatak kreme ukrasno naštrcajte na tortu. Ohladite. Prije posluživanja odstranite obruč kalupa za torte.
Verzija za ispis
TORTA OD JABUKA I KREM SIRA SA ČOKOLADOM
Imala sam malo problema prilikom realizacije ovoga recepta. Prošla sam centar grada uzduž i poprijeko da pronađem Philadelphia sir sa Milkom. Nakon bezuspješne potrage kupila sam ABC sir i u njega umiješala rastopljenu Milka čokoladu. Moja krema od čokolade i sira, kao što se vidi je malo svjetlija nego u originalu ali je svejedno vrlo ukusan.
RECEPT:
TIJESTO:
220 g maslaca
450 g brašna
2 žumanjka
120 g šećera
malo mlijeka
ZA NADJEV OD JABUKA:
1 kg jabuka
100 g šećera
sok i korica jednog limuna
1 žlica gustina
NADJEV OD SIRA:
400 g ABC sira
100 g mliječne čokolade Milka
2 jaja
200 g punomasnog kiselog vrhnja
100 g šećera
1 žlica gustina
Od brašna,maslaca, žumanjaka, šećera i malo mlijeka umijesiti tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti ga u hladnjak.
Jabuke oprati i očistiti pa ih narezati na male kockice. Dinstati ih na laganoj vatri sa šećerom i limunovim sokom dok ne omekšaju. Ohladiti ih pa umiješati naribanu koricu limuna i gustin.
Čokoladu otopiti na pari. Mikserom umutiti sir i šećer, dodati jedno po jedno jaje , kiselo vrhnje, gustin i rastopljenu čokoladu.
Pećnicu zagrijati na 160 C.Okrugli kalup za tortu namastiti i pobrašniti. Tijesto razvaljati pa njime obložiti pripremljen kalup za tortu. Na tijesto staviti jabuke i poravnati površinu.Na jabuke staviti kremu od sira i poravnati površinu. Ako vam je ostalo tijesta možete ga nadrobiti po kremi od sira.
Staviti kolač u pećnicu i peći 90 minuta. Nakon 90 minuta testirati jeli kolač pečen drvenim štapićem. Ohladiti prije posluživanja.
Verzija za ispis
U tijeku je igra za rujan i listopad a pod istragom je Dunjin blog Parfe Dunja.
Dunja na blogu ima krasnih recepata i uvijek me iznenadi uporabom namirnica na neke nove i meni sasvim nepoznate načine. Dunja radi i prekrasne stvari od stakla i keramike pa ako niste vidjeli do sada svako ih pogledajte ovdje.
Od Dunjinih recepata ja sam odabrala sljedeće;
JAPANSKO MLIJEČNO PECIVO
Ova peciva želim isprobati već neko vrijemo zbog svih epiteta koji su mu pripisivali. I zaista je takvo, meko, izdašno ma jednostavno prefino.
RECEPT:
STARTER:
100 g vode skuhati sa 20 g brašna. Kuhati do 65 C, ne treba baš prokuhati. Ohladiti prekriveno plastičnom folijom da se ne napravi korica.
TIJESTO:
350 g brašna
1 suhi kvasac
1 žličica soli
1 žličica šećera
150 g mlijeka
30 g rastopljenog maslaca
1 jaje za premaz
sjemenke crnog kima za posip
Pomiješati sve sastojke dodati starter pa umijesiti tijesto. Dobiveno tijesto pokriti čistom krpom i ostaviti da stoji na toplom mjestu da se udvostruči, otprilike 2 sata. Nakon 2 sata tijesto razdijeliti na 8 jednakih komada. Svaki komad razvaljati i zarolati u oblik peciva i složiti ih u kalup za kruh. Ponovno ostaviti da se diže pokriveno jedan sat. Prije pečenja premazati izmučenim jajetom i posipati sjemenkama crnog kima. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 25 minuta.
Verzija za ispis
KOLAČ OD ŠLJIVA I ČOKOLADE
Jako fino, pravi kasno ljetno-jesenski kolač.
RECEPT:
4 jaja
1 žumanjak
200 g šećera
100 g maslaca
100 g brašna
60 g kakaa
100 g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
500 g očišćenih šljiva + 2 žlice šećera
Očišćene šljive skuhati sa 2 žlice šećera i 1 dl vode. Kuhati na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne ugusti, da bude kao džem.
Četvrtasti kalup dimenzija 20 x 30 cm obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180 C.
U zdjelu staviti jaja, šećer i žumanjak pa mikserom miješati dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu. U posudi nad parom otopiti maslac i čokoladu. Brašno prosijati sa kakaom, praškom za pecivo i soli. U smjesu jaja prvo umiješati otopljenu čokoladu sa maslacem, pa dodati prosijanu smjesu brašna i na kraju ohlađene šljive. Sve dobro pomiješati i izliti u pripremljeni kalup. Zagladiti površinu i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu: kolač peći 30-ak minuta. Ohladiti. Prije posluživanja narezati po želji i posipati sa malo šećera u prahu.
Verzija za ispis
KESTEN TIRAMISU
Najbolja preporuka za ovaj kolač je moja prijateljica koja inače ne voli kolače sa kestenom. Ja sam joj ponudila ovaj kolač a ona je odbila. Druga prijateljica koja je zajedno sa njom došla kod mene na kavu glasno je mljackala i uživala u kolača. Ova skeptična prema kestenu se odvažila i probala tiramisu. Komentar je bio: Ja inače ne volim kolače sa kestenom, ali kada ih ti napraviš onda su mi jako fini. Recept koji slijedi pretrpio je moje neke manje izmjene. Izbacila sam žumanjke jer sam ga radila dan prije konzumacije pa čisto da budem sigurna a i šlag u prahu zamijenila sam slatkim vrhnjem.
RECEPT:
ZA KREMU:
250 g mascarponea
2 žlice šećera u prahu
250 ml slatkog vrhnja
250 g očišćenog i propasiranog kestena
1 kutija piškota
ZA UMAKANJE PIŠKOTA:
1 dcl vode
0,5 dcl ruma
1 žlica kakaa
1 žlica šećera
U posudu staviti slatko vrhnje, mascarpone i šećer pa sve dobro izmiksati mikserom. Dodati kesten i miksati dok ne dobijete čvrstu kremu. Zatim pripremiti tekućinu za umakanje piškota, pomiješati vodu , rum, kakao i šećer. Na tanjur za posluživanje staviti obruč kalupa za torte ( ja sam koristila mali, promjera 20 cm). Piškote umakati u pripremljeni umak i gusto ih slagati unutar obruča. Na namočene piškote rasporediti polovicu kreme. Ponovno složiti red piškota prethodno umočenih u umak. Rasporediti ostatak kreme s time da malo kreme odvojite pa je stavite sa strane za ukrašavanje.
Zagladite površinu torte a ostatak kreme ukrasno naštrcajte na tortu. Ohladite. Prije posluživanja odstranite obruč kalupa za torte.
Verzija za ispis
TORTA OD JABUKA I KREM SIRA SA ČOKOLADOM
Imala sam malo problema prilikom realizacije ovoga recepta. Prošla sam centar grada uzduž i poprijeko da pronađem Philadelphia sir sa Milkom. Nakon bezuspješne potrage kupila sam ABC sir i u njega umiješala rastopljenu Milka čokoladu. Moja krema od čokolade i sira, kao što se vidi je malo svjetlija nego u originalu ali je svejedno vrlo ukusan.
RECEPT:
TIJESTO:
220 g maslaca
450 g brašna
2 žumanjka
120 g šećera
malo mlijeka
ZA NADJEV OD JABUKA:
1 kg jabuka
100 g šećera
sok i korica jednog limuna
1 žlica gustina
NADJEV OD SIRA:
400 g ABC sira
100 g mliječne čokolade Milka
2 jaja
200 g punomasnog kiselog vrhnja
100 g šećera
1 žlica gustina
Od brašna,maslaca, žumanjaka, šećera i malo mlijeka umijesiti tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti ga u hladnjak.
Jabuke oprati i očistiti pa ih narezati na male kockice. Dinstati ih na laganoj vatri sa šećerom i limunovim sokom dok ne omekšaju. Ohladiti ih pa umiješati naribanu koricu limuna i gustin.
Čokoladu otopiti na pari. Mikserom umutiti sir i šećer, dodati jedno po jedno jaje , kiselo vrhnje, gustin i rastopljenu čokoladu.
Pećnicu zagrijati na 160 C.Okrugli kalup za tortu namastiti i pobrašniti. Tijesto razvaljati pa njime obložiti pripremljen kalup za tortu. Na tijesto staviti jabuke i poravnati površinu.Na jabuke staviti kremu od sira i poravnati površinu. Ako vam je ostalo tijesta možete ga nadrobiti po kremi od sira.
Staviti kolač u pećnicu i peći 90 minuta. Nakon 90 minuta testirati jeli kolač pečen drvenim štapićem. Ohladiti prije posluživanja.
Verzija za ispis
ponedjeljak, 8. listopada 2012.
Torta od kave i čokolade
Obožavam kombinaciju kave i čokolade. Vraća me u djetinjstvo, u lijena nedjeljna poslijepodneva na kavicu nakon ručka. Ručak je gotov, tanjuri su maknuti sa stola i tata kuha kavu. Ne ove nesove koje danas pijemo nego onu pravu tursku kavu. Cijela kuća je mirisala. Mi klinci nismo smjeli piti kavu tjerali su nas rečenicama da će nam narasti rep ili brkovi. Ali smo zato mogli dobiti onu jednu malu čokoladicu, sjećate se onih Kraševih pojedinačno omotanih veličine kockice čokolade. Uglavnom smjeli smo tu čokoladicu "tunkati" u kavu. Najbolja stvar ikada, vruća kava otopi čokoladicu i daje joj onaj poseban okus zabranjene kave.
Takva je i ova torta, uz hrskavost podloge od riže jednostavno je predobra.
RECEPT:
Kora:
100 g šećera
300 g rižinih pahuljica, zgnječenih
30 g tamne čokolade, nasjeckane
Krema:
2 žličice instant kave
0,5 l mlijeka
2 listića želatine
3 žlice škrobnog brašna
85 g tamne čokolade, nasjeckane
60 g smeđeg šećera
2 žličice ruma
Glazura:
250 ml slatkog vrhnja
3 žličice smeđeg šećera
3 žlićice instant kave
3 žličice ruma
Za ukras:
malo čokolade
Za koru: kalup za tortu premažite sa malo maslaca pa ga stavite sa strane. Šećer stavite u tavicu sa debelim dnom pa stavite na vatru i kuhajte dok ne dobijete zlatni karamel. Maknite sa vatre, umiješajte rižine pahuljice i odmah smjesu izlijte u prethodno pripremljeni kalup za tortu. Izravnajte tako da dobijete koru jednake debljine. Toplu koru posipajte nasjeckanom čokoladom tako da se rastopi. Stavite u hladnjak tako da se čokolada stvrdne.
Za kremu: namočite želatinu u hladnu vodu. Rastopite instant kavu u 2 žlice mlijeka. 4 dl mlijeka i smeđi šećer ulite u lonac i stavite na vatru da zakipi. Preostalih 1 dl mlijeka pomiješajte sa škrobnim brašnom pa ulijte u kipuće mlijeko. Smanjite vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smijesa ne zgusne. Maknite sa vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu, otopljenu instant kavu, rum i nabubrenu želatinu. Ostavie smjesu da se malo prohladi pa je izlijte na prethodno pripremljenu koru. Zagladite površinu kreme pa je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se sasvim stisne.
Za glazuru: slatko vrhnje sa smeđim šećerom istucite u čvrsti šlag. rastopite instant kavu u rumu pa umiješajte u šlag. Dobivenu glazuru premažite na ohlađenu tortu.
prije posluživanja tortu ukrasite čokoladnim strugotinama.
Verzija za ispis
petak, 5. listopada 2012.
Monte torta
Uvijek volim isprobati recepte koji "oponašaju" neke kupovne slastice. Tako već u svojoj zbirci provjerenih recepata imam Kinder milch schnitte i Ferrero Rocher i toliko sam oduševljena njima da sam uvjerena da su bolji od originala. Međutim ova mote torta me baš i nije uvjerila. Recept sam pronašla na internetu i prva nelogičnost na koju sam naišla su orasi u tijestu. Mislim orasi, pa sasvim je jasno da u Monte idu lješnjaci. Dobro možda neka vrsta E lješnjaka ali ipak. Tako da sam odmah u startu orahe prekrižila i upotrijebila tostirane lješnjake. Prvi puta kada sam radila tortu ovaj gornji čokoladni sloj je bio malo prerijedak za moj ukus tako da sam sljedeći puta kada sam radila tortu povećala količinu čokolade. Recept u nastavku je prilagođen mom ukusu, sadrži lješnjake i veću količinu čokolade.
Torta je sve u svemu vrlo ukusna ali neće mi zamijeniti Monte iz trgovine. Izgleda da ima nešto i u tim omrženim E-ovima.
RECEPT:
Za biskvit:
5 žumanjak
5 žlica šećera
5 žlica tostiranih i mljevenih lješnjaka
5 žlica oštrog brašna
1 pecilni prašak
5 bjelanjaka
Za bijelu kremu:
7 dl mlijeka
5 žlica šećera
srž mahune vanilije
6 žlica oštrog brašna
200 g maslaca
Za crnu kremu:
5 dl slatkog vrhnja
300 g čokolade
Za biskvit;bjelanjke mikserom izmiksajte u čvrsti snijeg pa ih stavite sa strane. U drugoj posudi pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom. U pjenastu smjesu dodajte lješnjake, brašno i prašak za pecivo. Izmiješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvit izlite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za torte. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C 15-20 minuta.Ohladite.
Za kremu; odvojite 2 dl mlijeka pa u njega umiješajte brašno. Ostalih 5 dl mlijeka pomiješajte sa šećerom i srži mahune vanilije pa stavite kuhati na vatru dok ne provrije. U kipuće mlijeko umiješajte smjesu mlijeka i brašna. Smanjite vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.Pjenasto izmiksajte omekšali maslac pa ga pomiješajte sa ohlađemom kremom.
Na tanjur za posluživanje stavite ohlađeni biskvit a oko njega obruč kalupa za torte. Bijelu kremu izlite na biskvit, izravnajte površinu pa stavite u hladnjak.
Za crnu kremu:u slatko vrhnje dodajte izlomljenu čokoladu pa kuhati na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Maknite sa vatre , pričekajte nekih 10-ak minuta da se krema malo ohladi. Prelite preko bijele kreme pa vratite u hladnjak da se ohladi. Prije posluživanja odstranite rub kalupa za torte.
Verzija za ispis
ponedjeljak, 1. listopada 2012.
Pita od jogurta
Znate kako svatko od nas ima neku kombinaciju hrane koju voli jesti a ostali ljudi gledaju u čudu i nikako im nije privlačna. nekoliko kombinacija kojih se u ovom trenutku mogu sjetiti su mlinci sa majonezom ili kajgana sa ketchupom. Dakle te dvije kombinacije su mu apsolutno nezamislive i u krajnju ruku čine mi se potpuno nejestive. Moja neobična kombinacije hrane i nije kombinacija nego jednostavno obožavam jesti sirovo prhko tijesto. Ne znam zašto ali jednostavno to mi je neopisivo ukusno.
Ovo navođenje neobičnih kombinacija i nije poanta današnjeg posta. Naime poanta je ljudska zaboravljivost. Često kuham po sasvim novim receptima i isprobavam nove stvari. Princip po kojem radim ja da izvažem ili pripremim sve sastojke koji su mi potrebni u receptu a zatim još jednom provjerim jesam li stavila sve sastojke.
Ova pita od jogurta je kolač koji sam radila sto puta i recept znam napamet tako da se nisam ni potrudila pogledati ga a kamoli još i provjeriti jesam li stavila sve potrebne sastojke. Ali zato sam čim sam zamijesila tijesto otkinula komadić da se zasladim. Na moje iznenađenje osjetila sam da sam zaboravila staviti šećer u tijesto. Ovoga puta mi je neobična ljubav prema sirovom tijestu bila više nego dobrodošla jer me spasila od, ne bih baš rekla upropaštenog, ali ne baš ukusnog kolača.
RECEPT:
TIJESTO:
250 g brašna
170 g margarina
100 g šećera
1 pecilni prašak
1 vanilin šećer
4 žumanjka
NADJEV:
150 g šećera
3 čašice jogurta
2 čašice kiselog vrhnja
5 žlica oštrog brašna
4 bjelanjka
Na radnu površinu prosijte brašno sa pecilnim praškom. Dodajte šećer, vanilin šećer, žumanjke i omekšali margarin. Umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva djela;jedan veći dio otprilike 2/3 tijesta a drugi manji otprilike 1/3 tijesta. Manji dio tijesta umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u zamrzivač. Ostatak tijesta tanko razvaljajte pa ga stavite u namašćen i pobrašnjen lim od pećnice. Tijesto lagano nabockajte vilicom. Stavite sa strane dok pripremite nadjev.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli izmiješajte jogurt, kiselo vrhnje, oštro brašno i šećer. Pomiješajte obje smjese pa dobiveni nadjev izlite na prethodno pripremljeno tijesto. Izvadite ostatak tijesta iz zamrzivača pa tako smrznutog naribajte na nadjev. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C 35-40 minuta do zlatno žute boje.
Verzija za ispis