Nešto me uhvatila nostalgija, pa sam si napravila ovu tortu za vlastiti gušt.
I još nešto, ne znam jeste li primjetili da su na gornjoj slici dvije torte jedna iza druge.
Obično kada radim torte napravim cijelu količinu koja je navedena u receptu, ali kako sam po prirodi nestrpljiva osoba to što napravim moram i isprobati u relativno kratkom vremenskom periodu. Kao što svi znate te količinski velike torte dugo se hlade. Ja sam tome doskočila tako da sam kupila dječji kalup za torte promjera 8 cm. Tako da kada radim neku tortu jednostavno dio cjelokupne količine smjese odvojim i pečem i nadjevam u tom maleckom kalupu za tortu. Takva torta se vrlo brzo ohladi a isto tako mi je puno fotogeničnija nego velika torta.
Cijelo ovo objašnjenje je iz razlog što sam u zadnje vrijeme dobivala dosta upita o veličini torti sa fotografija.
RECEPT:
TIJESTO:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo
ZA KREMU:
250 g maslaca
250 g šećera
3 jaja
1 kg svježeg kravljeg sira
1 želatina u prahu
500 ml slatkog vrhnja
ZA NAVLAŽITI BISKVIT:
limoncello
voda
ZA POSIP:
šećer u prahu
ZA POSIP:
šećer u prahu
Okrugli kalup za tortu namastiti i pobrašniti. Pećnicu zagrijati na 190 C.
Mikserom pjenasto izmiješati žumanjke i šećer dok smjesa ne posvijetli i udvostruči se. Pjenjačom umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo. Smjesu izlite u pripemljeni kalup i poravnajte površinu. Stavite kolač u zagrijanu pećnicu pa pecite 20-ak minuta dok biskvit ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Pečeni biskvit ohladite.
Za kremu: želatinu pripremite prema uputstvima na omotu. Pjenasto izmiješajte maslac i šećer dok ne dobijete glatku smjesu a šećer se ne otopi. Umiješajte jedno po jedno jaje. Ukoliko ne volite koristiti sirova jaja možete jaja skuhati na pari pa ih onda umiješati u smjesu maslaca i šećera. Dodati svježi kravlji sir pa sve dobro izmiksati. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag. Želatini dodati par žlica vode pa je zagrijati na umjerenoj temperaturi dok ne postane tekuća. Otopljenu želatinu umiješati u smjesu sira pa sve dobro izmiješati. Na kraju umiješati i šlag.
Biskvit prerezati tako da dobijete dva jednaka lista. Na tanjur za posluživanje stavite jedan list biskvita pa oko njega stavite obruč kalupa za tortu. Pomiješajte malo limoncella sa malo vode pa dobivenom tekućinom navlažite tortu.
Na navlaženi list biskvita stavite pripemljenu kremu, zagladite površinu, pa poklopite drugim listom biskvita koji ste prethodno navlažili razvodnjenim limoncellom. Tortu stavite na par sati u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije posluživanja odstraniti obruč kalupa za tortu i posipati tortu šećerom u prahu.
Verzija za ispis
Biskvit prerezati tako da dobijete dva jednaka lista. Na tanjur za posluživanje stavite jedan list biskvita pa oko njega stavite obruč kalupa za tortu. Pomiješajte malo limoncella sa malo vode pa dobivenom tekućinom navlažite tortu.
Na navlaženi list biskvita stavite pripemljenu kremu, zagladite površinu, pa poklopite drugim listom biskvita koji ste prethodno navlažili razvodnjenim limoncellom. Tortu stavite na par sati u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije posluživanja odstraniti obruč kalupa za tortu i posipati tortu šećerom u prahu.
Verzija za ispis
Prelepe su obe. Da to su oni pravi dobri recepti sa sirom. Veliki pozz
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiKrasno izgleda, a okus limuna i sira posebno volim. Slično radim pitu od sira, jedino bez želatine (ne volim) i uz termičku obradu. Panama tortu i ja radim:))
OdgovoriIzbrišiJesi probala agar-agar?
Izbriši...prvi kolač koji sam kao mala naučila peći je bio pita od sira i radila sam ga non-stop...ova tvoja torta me podsjetila na njega (nisam ga jako dugo radila)... morala bih probati i na ovaj način kad se sir termički ne obrađuje... nasmijao me je baby kalup za tortu... pomislila sam si da bi baš i meni jedan takav trebao, tak da imam torticu samo za sebe, ionako se ona veća kakvu god napravila toliko ekspresno pojede da ja ako i dobijem koju šnitu... :))...i meni su manje torte puno ljepše... lijep pozdrav ostavljam.. ;))
OdgovoriIzbrišiKolači od sira nas očito sve vračaju u djetinjstvo!
IzbrišiAjme, obožavam te stare kolače/torte od sira, baš su pun pogodak za svaku priliku! Odlično ti je torta ispala i baš ti hvala što si me podsjetila na djetinjstvo.
OdgovoriIzbrišiI ja volim te stare kolače, uvijek me sijete na neke lijepe događaje.
Izbrišivolim starinske kolače!!
OdgovoriIzbrišiI ja, i ja.
IzbrišiPrelijepa torta, volim sve kolace sa sirom :)
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiFin kolac/torta,sta tko voli..,,da li si probala dodati samo zelatinu,bez jaja u fil ??
OdgovoriIzbrišiJa pravim te stare kolace sa sirom jer ih volimo,ali su malo drugaciji,dodajem jaja i pecem sve,a zelatinu rijetko kada koristim,mada je ponekad stavrno potrebna ..
Nisam probala bez želatine, ali bojim se da bi se tort raspala. Ja jako iscijedim sir ali bez obzira on je ipak poprilično vlažan a sumnjam sa bi jaja mogla sve to tako čvrsto povezati kao želatina.
IzbrišiJa sam radila vrlo sličnu, ali bez limončela za navlažit biskvit. Ova tvoja mi još bolje zvuči.
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiE baš ti je super ideja sa malim kalupom :)
OdgovoriIzbrišiTorte sa sirom su mi jedne od omiljenih,tvoje su super (obe) :)
Hvala. Mali kalup je u mon slučaju samo nužda zbog moje urođene nestrpljivosti.
Izbrišiosobno ne volim sir u kolačima, ali imam one koji to jedu, prekrasna je ova mala tortica, imam u planu nabavku mini kalupića jer mi se takve male verzije tortica jako sviđaju
OdgovoriIzbriši