KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena food blogerima sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da svi sudionicu pripremaju isto jelo pa objave post o istom i prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi.
U siječnju smo za pripremu odabrali Čokoladnu duche de leche tortu.
Prva stvar koja mi je upala u oči prilikom čitanja recepta je bila količina šećera u torti. Zubi su mi doslovce utrnuli samo od čitanja. Kako sam bila jako znatiželjna odlučila sam tortu ipak napraviti ali po mojim pravilima. Kao prvo krema iz originalnog recepta nije dolazila u obzir, zamislila sam je umjereno slatku i pjenastu pa sam upotrijebila tučeno slatko vrhnje i želatinu. Druga stvar je čokoladni ganache; ne znam kako je kod vas ali kod mene je ganache mješavina čokolade i slatkog vrhnja a ne čokolade i maslaca.Jedino što nisam mijenjala je biskvit, bio je skroz dobar, izdašan i krasne tamno smeđe skoro crne boje. Dakle slijedi moj recept za čokoladnu duche de leche tortu kojom sam bila izuzetno zadovoljna, ispala je točno takva kakvom sam je zamišljala.
RECEPT:
ZA BISKVIT:
115 g maslaca
200 g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 praška za pecivo
150 g brašna
40 g kakaa
180 ml mlijeka
1 žlica soka od limuna
ZA KREMU:
300 ml dulche de leche + 3 žlice dulche de leche za otopiti želatinu
500 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
ZA ČOKOLADNI GANACHE:
100 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
Pećnicu zagrijte na 170 C. Okrugli kalup za torte promjera 28 cm namastite i pobrašnite pa ga stavite sa strane. Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa smeđim šećerom i ekstraktom vanilije. U drugoj posudi prosijte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu maslaca umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte mlijeko, limunov sok i na kraju prosijanu smjesu brašna, kakaa i praška za pecivo. Izmješajte da dobijete glatku smjesu pa je izlite u prethodno pripremljeni kalup. Zagladite površinu pa biskvit stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 45 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko njega stavite obruč okruglog kalupa za tortu. Želatinu pripremite prema uputstvima na vrećici. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. U istučeno slatko vrhnje umiješajte duche de leche. Želatinu pomiješajte sa 3 žlice dulce de leche pa je otopite na laganoj vatri dok ne postane tekuća. Otopljenu želatinu umiješajte u pripremljenu smjesu šlaga i dulche de leche-a. Kremu izlite na pripremljeni biskvit, zagladite površinu pa tortu stavite u hladnjak na dva do tri sata da se torta ohladi.
U međuvremenu nasjeckajte čokoladu na manje komadiće i stavite je u zdjelu.. Slatko vrhnje zagrijte dok ne zakipi pa ga prelite preko nasjeckane čokolade. Mješajte dok se čokolada sasvim ne otopi. Izvadite tortu iz hladnjaka pa joj odstranite obruč. Čokoladni ganache izlite na vrh torte. Ohladite. Prije posluživanja tortu po želji možete pokapati sa malo dulche de leche-a.
Verzija za ispis
četvrtak, 31. siječnja 2013.
nedjelja, 27. siječnja 2013.
Daring bakers-Speculaas gevulde
Francijn nas je izazvala da pokušamo napraviti Speculaas gevulde ili punjeni speculas. Nije ga teško napraviti, za izradu nije potrebno puno vremena i vrlo je tradicionalan u Nizozemskoj. Za ovaj izazov morali smo sami napraviti mješavinu začina i nadjev od badema.
Već neko vrijeme pokušavam napraviti speculaas keksiće kojima ću biti zadovoljna. Isprobala sam tri različita recepta i iako im u okusu ništa ne nedostaje svaki od isprobanih recepata daje za moj ukus malo presvijetlo tijesto. Ali mi se zato boja ovog tijesto jako sviđa, to je taman boja za koju bih željela da je i keksići imaju. Morati ću isprobati umijesiti ovo tijesto i ispeći ga u obliku keksića da vidim hoću li biti zadovoljna bojom jer ovaj speculaas gevulde je premazan žumanjkom pa mu možda to daje onu dodatnu tamniju nijansu.
Speculaas gevulde je nešto sa čim sam se prvi puta susrela kada sam vidjela što nam je izazov u siječnju. Iako nisam baš ljubitelj marcipana pasta od badema kojom se puni speculaas izrazito se dobro slaže sa aromatičnim tijestom. Kolač baš izgleda nekako retro i zove da se uz njega popije šalice nekog finog čaja.
RECEPT:
MJEŠAVINA ZAČINA ZA SPECULAAS:
1 žličica mljevenih klinčića
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice mljevenog bijelog papra
1/2 žličice mljevenog kardamoma
1/2 žličice mljevenog korijandera
1/2 žličice anisa
5 žličica mljevenog cimeta
Pomiješajte sve sastojke i stavite ih u čistu staklenku pa ih spremite na tamno mjesto, Ovo je nešto veća količina začina nego što će vam biti potrebna ali mješavinu začina možete koristiti i za druge slastice, muffine, kreme ili podlogu za cheesecake.
Možete napraviti i manju količinu mješavine začina ali onda vodite računa o tome da cimeta u mješavini mora biti jednako koliko i svih ostalih začina koje koristite.
NADJEV OD BADEMA:
70 g blanširanih mljevenih badema
70 g šećera
1 jaje
naribana korica jednog limuna
Blanširane mljevene badema pomiješajte sa šećerom. Dodajte naribanu koricu limuna i jaje i sve dobro pomiješajte. Smjesu stavite u posudu koja se hermetički zatvara pa je stavite u hladnjak dok ne umijesite tijesto.
TIJESTO ZA SPECULAAS:
125 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
75 g smeđeg šećera
prstohvat soli
1 žlica mješavine začina za speculaas
90 g maslaca
ZA PREMAZ I UKRAŠAVANJE:
1 jaje
malo mlijeka
30-ak cijelih blanširanih badema
Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, začine i sol. maslac narežite na manje komadiće pa ih dodajte smijesi brašna. Mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto.Ukoliko je tijesto mrvičasto i ne želi se skupiti u kompaktno tijesto dodajte malo mlijeka. Dobiveno tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak na 2 sata.
Okrugli kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 C. Tijesto podijelite na dva djela. Jednu polovicu tijesta razvaljajte u krug pa njime obložite dno i stranice pripremljenog kalupa. Jaje istucite za par kapljica mlijeka pa njime premažite tijesto. Na premazano tijesto stavite nadjev od badema pa i nadjev premažite jajetom. Razvaljajte drugu polovicu tijesta pa je stavite na nadjev od badema. Tijesto ponovno premažite jajetom pa u tijesto dekorativno utisnite blanširane bademe. Meni je ostalo malo tijesta pa sam ga ja izvaljala u uske trakice i ukrasno ga ispreplela po vrhu kolača te sam ih premazala jajetom. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnicii 35 minuta. Prije posluživanja kolač ohladite i narežite po želji.
Verzija za ispis
četvrtak, 24. siječnja 2013.
Ajme, koliko nas je! Kivi
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema siječnja je kivi a domaćica ovomjesečne igre je Sanja.
Moram priznati da je kod nas doma kivi rijetko na meni-u. MM ima neku svoju teoriju da je alergičan na kivi i da mu od kivija natiče jezik, ponekad je baš bedast. Mislim da je to vjerojatno neki vid reakcije na pokoju dlačicu koja je zaostala na kiviju nakon guljenja. Bilo kako bilo rijetko se sjetim kupiti kivi samo za sebe što je stvarno šteta obzirom na veliku količinu c vitamina koju kivi sadrži.
Da budem u potpunosti iskrena kivi nisam nikada ni upotrijebila u nekom desertom. Kada sam krenula tražiti neki recept sa kivijem kako bih mogla sudjelovati u ovomjesečnoj igri je ovaj Jasenkin recept.
Recept sam malo prilagodila vlastitim potrebama i povećala količinu sastojaka jer sam tortu pekla u nešto većem kalupu. Nekako sam očekivala da će boja kreme biti zelenkasta, ali nije prevladali su žumanjci pa je krema lagano žućkasta. Vrlo je ukusna i lagana.
RECEPT:
ZA BISKVIT:
5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
ZA NAVLAŽITI BISKVIT:
3 žlice ruma
ZA KREMU:
6 kivija
6 jaja
2 vrećice želatine u prahu
225 g šećera
350 ml slatkog vrhnja
2 žlice gustina
srž mahune vanilije
ZA DEKORACIJU:
350 ml slatkog vrhnja
3 kivija
Zagrijte pećnicu na 180 C. Okrugli kalup za tortu namastite i pobrašnite. Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg i stavite ga sa strane. Žumanjke sa šećerom pjenasto izmiksajte. Prosijte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu žumanjaka lagano umiješajte prosijanu smjesu brašna sa kakaom i praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup za torte i zagladite površinu. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice.
Zagrijte rum pa ga pokapajte po toplom biskvitu. Biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu kivi ogulite pa ga štapnim mikserom usitnite u kašu. U posudu stavite izmiksani kivi i šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne provrije. U međuvremenu odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješajte sa 2 žlice gustina. U smjesu žumanjaka dodajte dvije do tri žlice tople kašice od kivija kako bi temperirali žumanjke. kada ste temperirali žumanjke dodajte i ostatak voćne kašice kivije pa sve dobro izmješajte i vratite na laganu vatru. Kuhajte 10-ak minuta uz stalno miješanje dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Ohladite.
Želatinu pripremite prema uputama na vrećici i ostavite je da nabubri. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ga umiješajte u ohlađenu kremu sa kivijem. Slatko vrhnje sa srži mahune vanilije istucite u čvrsti šlag pa ga umiješajte u smjesu kivija i bjelanjaka. Nabubrenu želatinu sa tri žlice vode rastopite na laganoj vatri pa je ulite u pripremljenu kremu. Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko biskvita stavite obruč kalupa za torte. Ulite kremu na biskvit, zagladite površinu i stavite tortu u hladnjak da se krema stisne.
Prije posluživanja istucite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag pa ga dekorativno naštrcajte na ohlađenu tortu. Ohlađenu tortu po želji ukrasite šniticama kivija.
Verzija za ispis
nedjelja, 20. siječnja 2013.
Dulche de leche ili kuhinjska katastrofa
Već se neko vrijeme u blogerskim vodama priča o dulche de leche a ja nikako da se odlučim napraviti ga. Otprilike takav nekakav odnos imam i sa macaronsima ali o njima ćemo neki drugi puta.
Dakle dulche de leche iliti moja kuhinjska katastrofa. Primila sam se i ja izrade tog famoznog dulche-a . Guglala sam recepte danima, proučavala i dvoumila se koji recept odabrati. Na kraju je odabir pao na recept sa bloga Da mi je nešto slatko jer ne Anamarijini recepti nikada nisu iznevjerili.
Tako sam ja u utorak navečer nakon svih dnevnih obaveza krenula kuhati dulche de leche. Naoružana strpljenjem jer se jako dugo kuha čak sam pripremila i knjigu, kao ja ću miješati dulche dok se kuha i uz put čitati. I sve je to bio ok, jedino što se u tom mom loncu ništa značajno nije događalo. Istina smjesa je potamnila ali nikako da se zgusne. Počela sam sa kuhanjem negdje oko sedam sati računajući da ću do 10 biti gotova i još prije spavanja nešto i pogledati na telki. Ali vraga, moj dulche de leche se do deset sati nije nešto značajno zgusnuo. Zaključila sam da sam očito kuhala na prelaganoj vatri pa sam odlučila pojačati vatru. I tako ja pojačam vatru, u jednoj ruci družim kuhaču a u drugoj knjigu. Dok sam ja bila okupirana događajima u knjizi dulche de leche mi je pobjegao iz lonca. Ali ni to nije sve, kako ja kuham na staklokeramičoj ploči dulche de leche se razlilo po cijeloj ploči i naravno zapeklo. Znate li kako izgleda dulche de leche koje se prolije po kipućoj ploči?
Ne znate? Mada i bolje da ne znate i to nikada ne iskusite sami na svojoj koži. Izgleda kao čađa; crna, spaljena, masna.
I što sada, a ništa spužvica i ribaj da očistiš nered koji sam sama napravila. Pretpostavljate da od televizije nije bilo ništa a kuhinja je mirisala kao nakon omanjeg požara.
Kuhala sam dulche de leche još nekih pola sata sada da jačoj vatri i da nešto se malo ugustilo ali ne puno. U tom trenutku sam imala dvije opcije, ili baciti sve u odvod ili ga staviti u hladnjak nadajući se da će se hlađenjem dodatno zgusnuti. Ulila sam taj famozni dulche de leche u staklenku i čekala jutro. Da se nešto jako zgusnulo hlađenjem, pa baš i nije da je fino e to je. Jedina stvar koja me muči je ta fama oko dulche de lechea kada je okusom vrlo sličan ako ne i identičan karamel umaku ?!
RECEPT:
1 l punomasnog mlijeka
40 g maslaca
300 g šećera
žličica ekstrakta vanilije
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli
Mlijeko stavite u lonac i pustite ga da provrije pa mu dodajte ostale sastojke. Smanjite vatru i ostavite da se kuha otprilike 2 sata uz povremeno mješanje. Kada se smjesa počne zgušnjavati, počnite neprestano mješati. Smjesu maknite sa vatre kada dobije željenu gustoću. Vodite računa da će se duche de leche hlađenjem još dodatno zgusnuti. Gotovu smjesu ulite u staklenku i ostavite je da se potpuno ohladi prije nego li ga stavite u hladnjak.
Verzija za ispis
nedjelja, 13. siječnja 2013.
Keksići sa komadićima čokolade
Volim zimska nedjeljna posljepodneva. Još da svako ima ovakvu snježnu kulisu kao danas, ma idealno. Znam da to nije moguće baš svaku nedjelju ali dozvoljeno je maštati.
Obično nakon ručka sredim kuhinju pa se onda uvučem u svoju omiljenu piđamu i uz šalicu toplog čaja i dobru knjigu ušuškam se na trosjedu i grickam neke fine keksiće kao što su ovi.
Recept sam pronašla kod Jubistache.Ovi keksići su nešto kao zdravija varijanta chocolate chip cookiesa. Prvi puta sam ih radila još ljetos kada sam ih nosila sa sobom na more i pokupili su same pohvale. Rižino brašno daje keksićima izrazitu hrskavost koja mi se jako sviđa.
Navodim i par napomena koje je Jubistacha stavila (ja ih nisam isprobala, radila sam po dolje navedenom receptu):
-ako nemate rižino brašno keksiće možete umijesiti i sa običnim pšeničnim brašnom
-umjesto maslaca možete koristiti ulje
-ukoliko vam je smjesa pretvrda umiješajte po potrebi još mlijeka
-ukoliko vam je smjesa premekana umiješajte još zobenih pahuljica
RECEPT:
175 g rižinog brašna
150 g zobenih pahuljica
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
150 g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 jaje
125 g tamne čokolade
4 žlice mlijeka
Čokoladu nasjeckati na sitne komadiće. Maslac otopiti. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i odložiti ga sa strane dok ne napravite smjesu za keksiće. Pećnicu zagrijati na 200 C.
U zdjeli pomiješati brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i komadiće čokolade. U drugoj zdjeli izmiksati jaje, maslac i mlijeko. Napraviti rupu u mješavini suhih sastojaka i dodati mješavinu jaja, mlijeka i otopljenog maslaca. Miješati drvenom kuhačom dok se sastojci ne spoje i stvore mekano tijesto. Žlicom oblikovati keksiće i staviti ih na pripremljeni lim. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.
Verzija za ispis
Obično nakon ručka sredim kuhinju pa se onda uvučem u svoju omiljenu piđamu i uz šalicu toplog čaja i dobru knjigu ušuškam se na trosjedu i grickam neke fine keksiće kao što su ovi.
Recept sam pronašla kod Jubistache.Ovi keksići su nešto kao zdravija varijanta chocolate chip cookiesa. Prvi puta sam ih radila još ljetos kada sam ih nosila sa sobom na more i pokupili su same pohvale. Rižino brašno daje keksićima izrazitu hrskavost koja mi se jako sviđa.
Navodim i par napomena koje je Jubistacha stavila (ja ih nisam isprobala, radila sam po dolje navedenom receptu):
-ako nemate rižino brašno keksiće možete umijesiti i sa običnim pšeničnim brašnom
-umjesto maslaca možete koristiti ulje
-ukoliko vam je smjesa pretvrda umiješajte po potrebi još mlijeka
-ukoliko vam je smjesa premekana umiješajte još zobenih pahuljica
RECEPT:
175 g rižinog brašna
150 g zobenih pahuljica
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
150 g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 jaje
125 g tamne čokolade
4 žlice mlijeka
Čokoladu nasjeckati na sitne komadiće. Maslac otopiti. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i odložiti ga sa strane dok ne napravite smjesu za keksiće. Pećnicu zagrijati na 200 C.
U zdjeli pomiješati brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i komadiće čokolade. U drugoj zdjeli izmiksati jaje, maslac i mlijeko. Napraviti rupu u mješavini suhih sastojaka i dodati mješavinu jaja, mlijeka i otopljenog maslaca. Miješati drvenom kuhačom dok se sastojci ne spoje i stvore mekano tijesto. Žlicom oblikovati keksiće i staviti ih na pripremljeni lim. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.
Verzija za ispis
četvrtak, 10. siječnja 2013.
Upgraded štrudla od sira
Znam da su kod mene na blogu vrlo rijetki slani recepti ali sada su se zaredala dva za redom. Očito se i čuda događaju.
Ova štrudla je nešto što sam radila sasvim slučajno a za nju sam čak i dobila onaj klasični narodski kompliment " E, sada se možeš i udati!".
Po hladnjaku mi se povlačio sir koji nikako da pojedemo pa sam ga odlučiti oblikovati u štrudlu. Prvo smo imali glasanje treba li štrudla biti slatka ili slana. Slana je pobijedila jednoglasno. Onda sam u hladnjaku pronašla i komadić pečenog hamburgera pa sam odlučila i to uklopiti u štrudlu a vlasac se nekako sam nametnuo. Ukoliko se odlučite napraviti nešto ovakvo muški dio kućanstva biti će više nego oduševljen.
RECEPT:
12 gotovih kora za štrudlu
voda za premazivanje kora
malo ulja za premazati lim
ZA NADJEV:
1 kg svježeg kravljeg sira
1 žličica soli
2 jaja
300 g sitno nasjeckanog pečenog hamburgera
nasjeckani vlasac
ZA PRELJEV:
3 dl kiselog vrhnja
1 jaje
Pećnicu zagrijati na 180 C. Mikserom dobro izmiješati sir sa jajima i soli. Umiješati nasjeckani pečeni hamburger i vlasac pa sve dobro izmiješati. Lim dimenzija 30 x 30 cm premazati sa malo ulja. Na radnu površinu staviti čistu kuhinjsku krpu pa na nju staviti list tijesta za štrudlu.List tijesta premazati vodom pa na njega položiti drugi list tijesta. Na tijesto staviti otprilike 1/6 nadjeva pa ga razmazati po tijestu. Urolati tijesto pa ga staviti u pripremljeni lim. Ponavljati sve dok ne potrošite svo tijesto i sav nadjev.
Kiselo vrhnje pomiješati sa jednim jajetom pa dobivenu smjesu razmazati po vrhu štrudla koje smo složili u lim. peći u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 1 sat, dok štrudle ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.
Verzija za ispis
nedjelja, 6. siječnja 2013.
Teleći ragu
Inače moja mama je poznata po ovoj juhi i nitko je ne radi tako dobro kao ona. Ja sam pokušala kopirati mamin recept i sve u svemu i nije tako loše ispala ali ipak ova juhica ima sasvim drugačiji okus kad je mama pripremi specijalno za mene.
Idealna je za ručak nakon neke proslave na kojoj ste popili čašicu previše, jednostavno diže iz mrtvih.
RECEPT:
malo ulja
1 srednji luk
2 žlice brašna
malo crvene paprike
2 l vode ili još i bolje telećeg temeljca
500 g teleće vratine
3 mrkvice
1 žuta mrkva
100 g smrznutog graška
sol
list peršina
ZA NOKLICE:
2 jaja
žličica ulja
malo soli 4-5 žlica brašna
Sitno nasjeckati luk. U loncu zagrijati ulje i na njemu pirjati luk dok ne postane staklast. Dodati brašno i pirjati na laganoj vatri (klasična zaprška). Maknuti sa vatre i umiješati crvenu papriku. Dodati vodu, promiješati pa vratiti na vatru. Teletinu narezati na sitne kockice pa staviti u juhu. Mrkvice oguliti pa ih narezati na šnitice i staviti u juhu. Kuhati na jakoj vatri dok ne provrije pa smanjiti vatru i kuhati juhu na umjerenoj vatri nekih 45 minuta.
Dok se juhica kuha napraviti noklice; lagano istući jaja, dodati sol i ulje i na kraju umiješati i brašno. Sve dobro izmiješati tako da dobijete glatku gustu smjesu. Možda će vam trebati više ili manje brašna, procijenite to sve ovisi o veličini jaja. Stavite smjesu noklica da odstoji barem 30 minuta kako vam se ne bi raspadale prilikom kuhanja.
U juhu nakon 45 minuta kuhanja dodajte grašak pa ponovno pojačajte vatru da juha opet počne kipiti. Malom žličicom oblikujte noklice pa ih spuštajte u kipuću juhu. Kuhajte ih otprilike 7 minuta. Na kraju umiješajte nasjeckani list peršina.
Verzija za ispis
srijeda, 2. siječnja 2013.
KuVarijacije-Spiralni mramorni kruh
KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da sudionici pripremaju isto jelo a zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istoga dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoćenu pripremi recepta.
U prosincu smo radili Tortelinin spiralni mramorni kruh.
Moram priznati da i je u početku recept djelovao pomalo kompliciran ali sada nakon što sam ga isprobala moram konstatirati da uopće nije.
Jedini problem koji sam imala prilikom izrade je taj što sam nadjevom poprilično isprljala radnu površinu. Ali to je samo moja pogreška jer sam nakon što sam nadjevom premazala tijesto odmah krenula u postupak daljnje izrade. Možda bi bilo bolje da sam ostavila nadjev da se malo ohladi nakon što sam ga premazala po tijestu, mislim da bi manje curio van. Isto tako Tortelina navodi da je spiralice potrebno peći 15-ak minuta, moja pećnica očito malo slabo grije jer je mojim spiralicama bilo potrebno nekih 25 minuta tako da to vrijeme navodim u receptu.
Ovaj recept bih stvarno preporučila svima, možda sam priprema traje nešto dulje ali kruh je izrazito ukusan i dekorativan. I još vam taman ostanu dva bjelanjka za napraviti amarette.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
600 g brašna
75 g šećera
1 žličica brašna
1 suhi kvasac
2 žumanjka
350 ml mlijeka
50 g maslaca
ZA NADJEV:
100 g čokolade
3 žlice nutelle
ZA PREMAZ:
marmelada po želji ( ja sam koristila marmeladu od marelice)
U prikladnu posudu prosijati brašno pa dodati sol, suhi kvasac i maslac narezan na male komadiće. Žumanjke i mlijeko izmiješati pa dodati u pripremljenu smjesu sa brašnom. Umijesiti meko tijesto. Tijesto prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Dignuto tijesto istresti na radnu površinu posipanu brašnom , premijesiti i valjkom razvaljati u pravokutnik.
Na pari rastopiti čokoladu, dodati nutellu i sve dobro izmiješati. Premazati razvučeno tijesto, a zatim preklopiti desnu stranu tijesta do polovice a preko nje preklopiti i lijevu stranu tako da nadjev ostane u sredini.
Nastaviti preklapanje, savinuti donju stranu tijesta do polovine a nakon toga i gornju stranu tako da dobijete maleni pravokutnik.
Okrenuti tijesto tako da spojeni dijelovi leže na radnoj površini, a zatim valjkom tijesto istanjiti na debljinu od otprilike 1 cm. Dobiveno tijesto nožem izrezati na trakice.
Uzimati jednu po jednu trakicu i okredati krajeve u suprotnom smjeru ( veli Totrtelina kao da cijedite mokru garderobu) oblikujući spiralice. Dobivene spiralice slagati u veliki lim obložen papirom za pečenje. Spiralice staviti na toplo mjesto da se još malo dignu dok se pećnica zagrijava.
Zagrijati pećnicu na 180 C.Kad je pećnica zagrijana staviti peći spiralice. Spiralice peći dok površina blago ne porumeni jer donji dio tijesta porumeni za nijansu više, meni je trebalo 25 minuta. Ostaviti pečeno tijesto da se ohladi u limu 10-ak minuta a zatim ga lagano okrenuti na drugu stranu. Znači na papiru na kome su se pekle spiralice treba ležati gornji dio, a ispred vas se nalazi dno pečenih spiralica.
Premažite donji dio tijesta (onaj koji je sada na vrhu) marmeladom po ukusu. Obilno premažite tijesto marmeladom jer će ona u ovom slučaju poslužiti kao ljepilo. Pomoću papira za pečenje umatajte tijesto u roladu. Pazite da se spirale dodiruju, nije bitno ako poneka i pukne samo je pridržite rukama i spojite sa ostatkom kruha. Kruh maknite sa papira i čvrsto ga umotajte prozirnom rastezljivom folijom i ostavite ga da se ohladi. Pazite da vam rolada stoji na onom djelu gdje spirale završavaju kako bi dobili lijepi oblik kruha. Prije posluživanja kruh narežite na šnite.
Verzija za ispis