četvrtak, 10. siječnja 2013.

Upgraded štrudla od sira


Znam da su kod mene na blogu vrlo rijetki slani recepti ali sada su se zaredala dva za redom. Očito se i čuda događaju.
Ova štrudla je nešto što sam radila sasvim slučajno a za nju sam čak i dobila onaj klasični narodski kompliment " E, sada se možeš i udati!".
Po hladnjaku mi se povlačio sir koji nikako da pojedemo pa sam ga odlučiti oblikovati u štrudlu. Prvo smo imali glasanje treba li štrudla biti slatka ili slana. Slana je pobijedila jednoglasno. Onda sam u hladnjaku pronašla i komadić pečenog hamburgera pa sam odlučila i to uklopiti u štrudlu a vlasac se nekako sam nametnuo. Ukoliko se odlučite napraviti nešto ovakvo muški dio kućanstva biti će više nego oduševljen.

RECEPT:

12 gotovih kora za štrudlu 
voda za premazivanje kora
malo ulja za premazati lim

ZA NADJEV:

1 kg svježeg kravljeg sira
1 žličica soli
2 jaja
300 g sitno nasjeckanog pečenog hamburgera
nasjeckani vlasac

ZA PRELJEV:

3 dl kiselog vrhnja
1 jaje

Pećnicu zagrijati na 180 C. Mikserom dobro izmiješati sir sa jajima i soli. Umiješati nasjeckani pečeni hamburger i vlasac pa sve dobro izmiješati. Lim dimenzija 30 x 30 cm premazati sa malo ulja. Na radnu površinu staviti čistu kuhinjsku krpu pa na nju staviti list tijesta za štrudlu.List tijesta premazati vodom pa na njega položiti drugi list tijesta. Na tijesto staviti otprilike 1/6 nadjeva pa ga razmazati po tijestu. Urolati tijesto pa ga staviti u pripremljeni lim. Ponavljati sve dok ne potrošite svo tijesto i sav nadjev.
Kiselo vrhnje pomiješati sa jednim jajetom pa dobivenu smjesu razmazati po vrhu štrudla koje smo složili u lim. peći u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 1 sat, dok štrudle ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.

Verzija za ispis


Broj komentara: 18:

  1. Moja muska polovina bi ovo jela rado, ali bez hamburgera. :) Odavno nisam jela ni pitu ni strudlu od sira.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma da, a ja sam uvjerena da svi muški trebaju nešto mesno u jelu. Vidiš kako sam se prevarila.

      Izbriši
  2. Moji jako vole štrudlu sa sirom i to baš slanu, pa jedino takvu i radim. Ne znam kako bi reagirali na hamburger i vlasac, ali sve je stvar navike. Super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve je stvar navike, ali nije da vlasac i hamburger toliko mjenjaju štrudlu, samo je aromatičnija.

    OdgovoriIzbriši
  4. E super ti je ovaj dodatak vlašca i hamburgera.Podižu štrudlu na neki novi nivo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna štruda. Dobro si je upgrejdovala :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam štrudlu od sira, i slanu i slatku. A ovaj upgrade mi se jako sviđa!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne znam što mi je bilo nekad davno kad nisam voljela sir u kolačima, jer ga sad obožavam i tvoja štrudla izgleda preukusno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobra ideja ovo s hamburgerom, krasna štrudlica.

    OdgovoriIzbriši
  9. Super ti izgleda štrudlica! Ja ju dosta radim ali nisam nikad probala sa mesom ili začinima, budem ;)

    OdgovoriIzbriši