četvrtak, 28. veljače 2013.
KuVarijacije-Pita kruh
KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U veljači smo za pripremu odabrali pita kruh.
Jako sam zadovoljna pita kruhom i sigurno ću ponovno raditi. Vrlo je jednostavan za izradu, samo morate započeti na vrijeme, jer kao i sva dizana tijesta zahtjeva vrijeme za dizanje. Jedina stvar koja me mučila je mjerenje na šalice ali dan prije nego što sam mijesila kruh frendica me odvukla na kavu u jedan šoping centar kojeg inače rijetko posjećujem. Na moje oduševljenje u trgovini sa stvarima za dom sam pronašla mjericu sa cup oznakama na rasprodaji i kupile je za nekoliko kuna.
Recepti sa mjerama u šalicama, stižem!
Ovaj pita kruh poslužio je kao savršeni omotač za kebab.
RECEPT:
5 dcl brašna
1 žlica maslinovog ulja
žličica soli
pola kockice svježeg kvasca
250 ml vode
brašno po potrebi
Od svih sastojaka umijesite tijesto. Ja sam prvo sve sastojke stavila u posudu i promiješala ih kuhačom, pa sam ga onda istresla na radnu površinu i do kraja umijesila rukama. Tijesto bi trebalo biti relativno meko. Umiješano tijesto prekrite krpom i ostavite ga na toplom da se diže 1 sat. Nakon jednog sata tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga premijesite. Podijelite ga na 6 otprilike jednakih dijelova i oblikujte ih u loptice. Ostavite ih da se odmore 10 minuta.
Pećnicu zagrijte na 250 C.
Odstajale loptice tijesta izvaljajte valjkom i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Tako razvaljane neka odstoje još 5 minuta. Kruh peći u pećnici 10-ak minuta. Odmah nakon što ste ih izvadili iz pećnice prekrijte ih lagano navlaženom kuhinjskom krpom.
Verzija za ispis
srijeda, 27. veljače 2013.
Daring bakers-Krekeri
Domaćica izazova Daring bakers u veljači 2013 bila je Sarah sa bloga All our fingers in a pie. Za početak moram pohvaliti naziv njenog bloga, baš mi je dobar, nekako zvučan, ulazi u uho.
Sarah nas je izazvala da napravimo krekere. Već sam nekoliko puta pokušala napraviti krekere ali nisam bila zadovoljna krajnjim rezultatom. Moji idealni krekeri trebali bi imati teksturu i hrskavost Vic krekera a to još nisam uspjela postići pa sam skroz nezadovoljna isprobanim receptima.
Ovi krekeri nisu moji idealni krekeri ali nisu ni loši. Luk im daje sasvim laganu aroma koja izvrsno paše uz hrskavost samih krekera. Dodajte uz njih malo sira i dobili ste izvrsnu laganu večeru.
RECEPT:
1 srednje veliki luk
1 jaje
80 ml maslinovog ulja
2 žličice soli
280 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žlice sjemenki lana
1 žlica šećera
1/4 žličice mljevenog papra
Luk ogulite i operite. Narežite ga na četvrtine pa ga štapnim mikserom usitnite u pire. Pireu od luka dodajte jaje, maslinovo ulje i sol pa sve dobro izmješajte. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: prosijte brašno sa praškom za pecivo pa u prosijanu smjesu umiješajte još šećer, papar i sjemenke lana. U suhim satojcima napravite rupu pa u nju ulite smjesu sa lukom. Mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Gotovo tijesto umotajte u prozirnu, rastezljivu foliju pa stavite u hladnjak na jedan sat.
Pećnicu zagrijte na 200 C. Pripremite dva lima za pečenje. Na radnu površinu stavite papir za pečenje izrezan na veličinu lima i lagano ga pobrašnite. Odvojite polovicu tijesta pa ga razvaljajte direktno na papiru za pečenje. Tijesto razvaljajte vrlo tanko, što je tijesto tanje to će pečeni krekeri biti hrskaviji. Narežite po želji. Ja sam rezala tijesto na male kockice koje sam razdvojila nakon pečenja. Možete i samo razvaljati tijesto pa ga nakon pečenja natrgati u krekere nepravilnih oblika. Ponovite postupak sa drugom polovicom tijesta.
Kreker pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta dok ne dobe zlatno žutu boju i postanu hrskavi. Ostavite krekere da se malo ohlade prije posluživanja,aroma luka se bolje osjeti u mlakim krekerima.
Verzija za ispis
nedjelja, 24. veljače 2013.
Palčići
Možda vas zbunjuje naslov ovog posta ali meni se čini kao baš zgodna tvorevina. Ovakvi keksići su kod nas poznati kao husarski poljupci što i nije loše ime za keks. Mislim čim se spominje poljubac moraju biti slatki, jel tako? Engleski naziv ovih keksića je thumbprint cookies jer se u sredinu svakog keksića utisne palac kako bi dobili udubljenje za pekmez. Ponukana engleskim nazivom došla sam do svog novog naziva za keksiće, palčići. Ime mi je baš fora i skroz sam ponosna na ovu svoju nazovi umotvorinu.
Recept sam posudila od prijateljice koja ga je dobila kod svoje obitelji iz Kanade. To su jedni pravi međunarodni keksići, a i fini su.
RECEPT:
Recept sam posudila od prijateljice koja ga je dobila kod svoje obitelji iz Kanade. To su jedni pravi međunarodni keksići, a i fini su.
RECEPT:
Za tijesto:
150 g maslaca
110 g smeđeg šećera
1 žumanjak
340 g brašna
1 žličica arome vanilije
Nadjev:
1 bjelanjak
100 g mljevenih oraha
Pekmez od jagode
Verzija za ispis
četvrtak, 21. veljače 2013.
Sables sa karamel premazom
Sables, poznati i kao Francuski maslac keksići ili Bretonski keksići su klasični francuski keksi koji porijeklo vuku iz Francuske pokrajine Bretanije. Sable na francuskom znači pijesak, što se odnosi na pomalu pjeskastu strukturu pečenog keksića. Tradicionalni oblik ovih keksića je okrugao sa nazubljenim rubovima, a vrh keksića je premazan razmučenim žumanjkom kako bi keksići ostali sjajni na površini nakon pečenja. Završni detalj i znak raspoznavanja je rešetkasta tekstura na vrhu keksića koja je rezultat utiskivanja vilice u još sirovi keksić.
Ja sam svoje keksiće premazala karamel premazom ali možete se držati tradicionalnog načina i jednostavno ih premazati samo razmučenim žumanjkom.
RECEPT:
ZA KEKSIĆE:
200 g brašna
prstohvat soli
75 g šećera
130 g maslaca
3 žumanjka
žličica arome vanilije
ZA KARAMEL PREMAZ:
50 g šećera
4 žlice vode
1/2 žličice limunovog soka
50 ml vode
Pomiješati brašno, sol,šećer, maslac, žumanjke i aromu vanilije pa umijesiti glatko tijesto. Dobiveno tijesto umotati u plastičnu rastezljivu foliju pa ga staviti u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu pomiješati šećer sa 4 žlice vode i limunovim sokom pa kuhati na umjerenoj vatri dok smjesa ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Trebati će vam kojih 10-ak minuta. U dobivenu smjesu umiješati preostalih 50 ml vode i izmiješati. Ukoliko se karamel stisne vratiti ga na laganu vatru uz stalno miješanje dok se karamel ponovno ne otopi i dobijete glatki, gusti preljev.
Pećnicu zagrijati na 180 C.Dva lima za pečenje obložiti masnim papirom. Tijesto za keksiće izvaditi iz hladnjaka i razvaljati ga na debljinu od otprilike 0,5 cm. Iz izvaljanog tijesta kalupom izrezivati oblike i slagati ih na pripremljen lim. Ponavljati postupak dok ne potrošite svo tijesto. Sirove keksiće premazati dobivenim karamel umakom. Na vrh svakog keksića utisnuti oblik plusića vilicom pa ih staviti u prethodno zagrijanu pećnicu. Peći keksiće 12-15 minuta. Keksiće ohladiti na limu pa ih pospremiti u hermetički zavorenu posudu.
Verzija za ispis
nedjelja, 17. veljače 2013.
Trokutići sa lješnjacima
Ovaj recept je već godinama u naškoj obitelji i skoro da je nešto što se oduvijek radilo. Sjećate se onih vremena prije interneta i recepata u svakim novinama kada ste imali samo jednu kuharicu koja se skoro pobožno listala. To je kolač iz tog razdoblja iz kuharice Dr. Oetkera. Jako volim ove kolačiće, nekako me podsjećaju na zimske večeri kada nisam imala ni briga a ni previše obaveza. Postupkom izrade podsjećaju na londonere ali nekako su mi ovi trokutići sa lješnjacima malo draži.
RECEPT:
Za tijesto:
300 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
2 jaja
100 g margarina
Za premaz:
200 g marmelade od marelice
Za nadjev:
150 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
3 žlice mlijeka
300 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
Za ukras:
100 g čokolade
Za tijesto na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaja i margarin narezan na manje komadiće. Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Lim dimenzija 30 x 30 cm namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte na dimenzije lima pa lim obložite tijestom. Lagano na nabockajte vilicom pa na pripremljeno tijesto namažite marmeladu od marelice.
Pećnicu ugrijte na 180 C.
Na umjerenoj vatri otopite maslac sa šećerom, vanilin šećerom i mlijekom. Maknite sa vatre pa umiješajte tostirane, mljevene lješnjake. Dobivenu smjesu rasporedite po pripremljenom tijestu. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 minuta. Ohladite. Čokoladu otopite na pari pa je pošpricajte po ohlađenom kolaču.Prije posluživanja kolač narežite na trokutiće.
Verzija za ispis
četvrtak, 14. veljače 2013.
Fbi rukavice-Mimi s kingdom
FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za siječanj i veljaču a pod istragom je Mimi s kingdom. Kod Mimi ćete pronaći krasnih recepata. Mimi je jedna od sudionica u stvaranju divnog Mezze časopisa
i stvarno ima moju svaku pohvalu.
Znam što mislite, pa baš je mogla odabrati i nešto malo zahtjevnije od muffina. Samo kao isprika, dok sam pretraživala Mimin blog u potrazi za receptima koje bih mogla isprobati iskusila sam izuzetan pad šećera i neutaživu želju za nečim slatkim. Ovo je bio jedini recept za kojeg sam sve sastojke imala kod kuće. Muffini su gotovi za 5 minuta sa pranjem suđa, samo se još morate strpiti da se ispeku. Ja sam iskreno jedva dočekala da ih izvadim iz pećnice, toliko mi je jaka bila želja za nečim slatkim.
RECEPT:
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2 žlice kakaa
175 g šećera
150 g nasjeckane čokolade sa što većim udjelom kakaa
250 ml mlijeka
90 ml ulja
1 jaje
1 žlica arome vanilije
ZA POSIP:
malo nasjeckane čokolade
U jednoj posudi izmiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati pa u dobivenu smjesu umiješati šećer, sodu bikarbonu i nasjeckanu čokoladu. U dugoj posudi pomiješati tekuće sastojke: mlijeko, aromu vanilije i ulje. Tekuće sastojke uliti u posudu sa suhim sastojcima pa sve brzo izmiješati. Dobivenom masom puniti pripremljene kalupe za muffine do 2/3 visine kalupa. Staviti u pećnicu pa peći 20-ak minuta.
Verzija za ispis
SUTILJAŠ TORTA SA VIŠNJAMA
Ova torta mi je najbolja stvar koju sam odabrala sa Mimi s kingdom. Apsolutno sam oduševljena sa njom. Vrlo sam malo mijenjala originalni recept, samo sam želatinu ulila u kremu na kraju jer sam tako naučila i prihvatila sam savjet koji je Mimi dala za nadjev pa sam ga stavila direktno na podlogu od keksa.
RECEPT:
Za podlogu:
175 g mljevenih spekulaas keksi
100 g rastopljenog maslaca
50 g šećera
50 g sitno sjeckanih badema ili lješnjaka
Za nadjev:
300 g smrznutih višanja
1 vrećica želatine u prahu
200 g riže
800 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
2 žlice ruma
50 g škrobnog brašna (gustina)
voda po potrebi
100 g šećera + 50 g šećera
Za ukras:
250 ml slatkog vrhnja
Za podlogu prvo izmeljite kekse. Mljevenim keksima dodajte otopljeni maslac, šećer i sjeckane lješnjake ili bademe i sve dobro izmješajte.
Kalup za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Na dno kalupa istresite pripremljenu smjesu keksa i utisnite je u kalup. Stavite u hladnjak.
Zagrijte mlijeko sa 100 g šećera dok ne zakipi pa umiješajte rižu. Kuhajte uz stalno miješanje dok se riža ne skuha. Ohladite. Višnje izvadite iz zamrzivaća da se odmrznu.
Želatinu pripremite prema uputstvima na omotu.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa u njega umiješajte kuhanu rižu na mlijeku. Želatinu otopite sa dvije žlice ruma pa je umiješajte u kremu sa rižom.
Odmrznute višnje usitnite štapnim mikserom. Trebali bi imati 400 ml višanja. Ukoliko ih je manje dopunite vodom tako da dobijete 400 ml. Višnje stavite u prikladan lonac pa na umjerenoj vatri kuhajte dok ne zakipe. U međuvremenu pomiješajte gustin sa 50 g šećera i 100 ml vode. Dobivenu smjesu zakuhajte u kipuće višnje pa kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Polovicu smjese višanja izlite na pripremljenu podlogu keksa. Na višnje stavite kremu sa rižom i zagladite površinu. Ostatak višanja stavite na vrh kreme, ali radite to vrlo nježno jer će tople višnje za sobom povlačiti bijelu kremu. Ja sam stavljala žlicu po žlicu višanja i nježno ih razmazala po vrhu.
Tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati.
Prije posluživanja maknite obrub kalupa i papir pa tortu prebacite na tanjur za posluživanje. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga ukrasno naštrcajte po vrhu torte.
Verzija za ispis
PITA OD GRIZA
Ova moja pita od griza nije baš ista originalu. Za početak kod nas u kući grožđica baš i nemaju prolaznu ocjenu pa sam umjesto njih koristila suhe marelice. Ova neobična boja nadjeva od griza je posljedica toga što sam zaključila da bi uz griz super išla i čokolada. Pa sam tako nasjeckala čokoladu i umiješala je u nadjev, jedino što je griz bio još mlaki pa mi je otopio čokoladu. Bez obzira na neobičnu boju pita je bila fina, jedino što ću sljedeći puta dodati malo više šećera, nekako mi je bila premalo slatka.
RECEPT:
Za tijesto:
250 g brašna
150 g maslaca
50 g šećera
1 žumanjak
1 žlica kiselog vrhnja
malo naribane korice limuna
Za nadjev:
600 ml mlijeka
80 g pšeničnog griza
žličica arome vanilije
malo naribane korice limuna
2 jaja
100 g šećera
50 g nasjeckanih suhih marelica
50 g nasjeckane čokolade
Prvo skuhajte griz. Mlijeko stavite u prikaldan lonac, dodajte aromu vanilije i postepeno u mlijeko ukuhajte sav griz uz stalno miješanje.Kuhajte 10 -15 minuta dok se griz ne zgusne. Ohladite.
Od brašna, maslaca, šećera, žumanjaka, limunove korice i kiselog vrhnja umijesite prhko tijesto. Gotovo tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Žumanjke i šećer pjenasto izradite mikserom. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U ohlađen griz dodajte pjenaste žumanjke pa sve dobro izmiksajte. Zatim umiješajte suhe marelice i čokoladu a na kraju i snijeg od bjelanjaka.
Kalup dimenzija 20 x 30 cm namastite i pobrašnite.Tijesto izvadite iz hladnjak pa ga podijelite na dva djela. Polovicu tijesta razvaljajte na dimenzije lima (20 x 30 cm) pa njime obložite dno kalupa. Na razvaljano tijesto izlijte pripremljen nadjev od griza. Razvaljajte drugu polovicu tijesta pa je stavite na nadjev. Tijesto izbodite vilicom pa ga stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 C 40 minuta. Ohladite. Prije posluživanja narežite po želji i posipajte šećerom u prahu.
Verzija za ispis
PERECI
Pereci su izvrsni, stvarno zaslužuju sve pohvale koje o njima kruže u blogerskim krugovima. Izvrsni su za kasno poslijepodnevno druženje sa prijateljima uz neku dobru tamnu pivicu. Ovo je jedini recept koji nisam pretvarala u grame nego sam koristila baš mjerenje na šalicu. Mjera je šalica od 240 ml.
RECEPT:
Za tijesto:
2 šalice mlijeka
1 vrećica suhog kvasca
6 žlica smeđeg šećera
60 g maslaca
4,5 do 5 šalica brašna
2 žličice soli
Za umakati perece:
1/3 šalice sode bikarbone
2 šalice vode
Za posip:
krupna morska sol
Za premazivanje:
10 g otopljenog maslaca
Zagrijte mlijeko da bude toplo i u njega dodajte kvasac i žličicu šećera. Ostavite da odstoji 10 -ak minuta da se kvasac aktivira.
Prebacite aktivirani kvasac u veću zdjelu i u njega dodajte ostatak šećera, omekšali maslac, 1 šalicu brašna i 2 žličice soli. Dobro pomiješajte kuhačom da se sve poveže. Postepeno dodajte ostatak dok se ne formira kugla tijesta koja se odvaja od stranica posude. Nakon toga nastavite mijesite još otprilike 5 minuta dok ne dobijete elastično tijesto. Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči, otprilike 1 sat. Kad se tijesto diglo uključite pećnicu n a180 c. Obložite dva velika pleha papirom za pečenje.
Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu i blago ga pritisnite. Podijelite ga na 24 komadića ( ja sam radila manje perece, Mimi dijeli tijesto na 12 dijelova).Svaki komadić tijesta razvaljajte u traku dugu otprilike 25 cm. Dok radite sa jednim komadićem tijesta ostale prekrijte folijom ili krpom da se ne suše.
U plitkoj posudi pomiješajte sodu bikarbonu i vruću vodu. Svaku traku tijesta uronite u dobivenu smjesu i ostavite je unutra 10-ak sekundi. Zatim je prebacite na pripremljeni lim pa od nje oblikujte perec. Nastavite tako dok ne potrošite svo tijesto. Perece posipajte krupnom morskom solju i pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. dok ne dobiju lijepu boju. Otopljenim maslacem premažite još vruće perece.
Verzija za ispis
nedjelja, 3. veljače 2013.
Whiskey in a jar
Simpa mi je ovaj "trend" slastica u staklenkama ako se to uopće može nazvati trendom. Malo sam čeprkala po Internetu i pronašla sam informaciju da takav način pripremanja slastica potiče iz vremena rata kako bi se hrana lakše transportirala preko mora da vojnici dobiju onaj toliko željeni okus doma.
Ovaj moj whiskey in a jar je malo žešći i nikako nije za djecu. Ovo su nešto kao muffini za odrasle. Količina sastojaka navedena u receptu je za tri manje staklenke, mislim da ove moje imaju zapremninu otprilike 150 ml. I da ovoga puta nije greška, ovo je recept bez brašna.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
55 g maslaca
120 g čokolade sa većim udjelom kakaa
50 g šećera
50 g smeđeg šećera
2 jaja
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
malo sode bikarbone
60 ml whiskey-a (ja sam koristila Jack Daniels)
ZA UKRAS:
slatko vrhnje
malo kakaa
Staklenke premazati rastopljenim maslacem i pobrašniti.Pećnicu zagrijati na 170 C. Na pari, u posudi otopiti čokoladu i maslac pa smjesu ostaviti sa strane da se malo prohladi. u prohlađenu smjesu dodati obje vrste šećera i whiskey pa sve dobro izmiješati. Dodati jedno po jedno jaje a na kraju umiješati još i sol, pecilni prašak i sodu bikarbonu. Dobivenu smjesu rasporediti u pripremljene staklenke pa ih staviti peći u zagrijanu pećnicu na 30 minuta. Ohladiti.
Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag. Prije posluživanja na ohlađeno tijesto staviti šlag kojeg po želji možete posipati sa malo kakaa.
Verzija za ispis
Ovaj moj whiskey in a jar je malo žešći i nikako nije za djecu. Ovo su nešto kao muffini za odrasle. Količina sastojaka navedena u receptu je za tri manje staklenke, mislim da ove moje imaju zapremninu otprilike 150 ml. I da ovoga puta nije greška, ovo je recept bez brašna.
RECEPT:
ZA TIJESTO:
55 g maslaca
120 g čokolade sa većim udjelom kakaa
50 g šećera
50 g smeđeg šećera
2 jaja
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
malo sode bikarbone
60 ml whiskey-a (ja sam koristila Jack Daniels)
ZA UKRAS:
slatko vrhnje
malo kakaa
Staklenke premazati rastopljenim maslacem i pobrašniti.Pećnicu zagrijati na 170 C. Na pari, u posudi otopiti čokoladu i maslac pa smjesu ostaviti sa strane da se malo prohladi. u prohlađenu smjesu dodati obje vrste šećera i whiskey pa sve dobro izmiješati. Dodati jedno po jedno jaje a na kraju umiješati još i sol, pecilni prašak i sodu bikarbonu. Dobivenu smjesu rasporediti u pripremljene staklenke pa ih staviti peći u zagrijanu pećnicu na 30 minuta. Ohladiti.
Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag. Prije posluživanja na ohlađeno tijesto staviti šlag kojeg po želji možete posipati sa malo kakaa.
Verzija za ispis