četvrtak, 28. veljače 2013.
KuVarijacije-Pita kruh
KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U veljači smo za pripremu odabrali pita kruh.
Jako sam zadovoljna pita kruhom i sigurno ću ponovno raditi. Vrlo je jednostavan za izradu, samo morate započeti na vrijeme, jer kao i sva dizana tijesta zahtjeva vrijeme za dizanje. Jedina stvar koja me mučila je mjerenje na šalice ali dan prije nego što sam mijesila kruh frendica me odvukla na kavu u jedan šoping centar kojeg inače rijetko posjećujem. Na moje oduševljenje u trgovini sa stvarima za dom sam pronašla mjericu sa cup oznakama na rasprodaji i kupile je za nekoliko kuna.
Recepti sa mjerama u šalicama, stižem!
Ovaj pita kruh poslužio je kao savršeni omotač za kebab.
RECEPT:
5 dcl brašna
1 žlica maslinovog ulja
žličica soli
pola kockice svježeg kvasca
250 ml vode
brašno po potrebi
Od svih sastojaka umijesite tijesto. Ja sam prvo sve sastojke stavila u posudu i promiješala ih kuhačom, pa sam ga onda istresla na radnu površinu i do kraja umijesila rukama. Tijesto bi trebalo biti relativno meko. Umiješano tijesto prekrite krpom i ostavite ga na toplom da se diže 1 sat. Nakon jednog sata tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga premijesite. Podijelite ga na 6 otprilike jednakih dijelova i oblikujte ih u loptice. Ostavite ih da se odmore 10 minuta.
Pećnicu zagrijte na 250 C.
Odstajale loptice tijesta izvaljajte valjkom i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Tako razvaljane neka odstoje još 5 minuta. Kruh peći u pećnici 10-ak minuta. Odmah nakon što ste ih izvadili iz pećnice prekrijte ih lagano navlaženom kuhinjskom krpom.
Verzija za ispis
Hvala raga prelep je!
OdgovoriIzbrišiHvala tebi na super receptu! :)
IzbrišiDivno izgledaju. Odlicni su za napuniti i za ponijeti sa sobom :)
OdgovoriIzbrišiHvala, da baš su za to najbolji.
Izbriši