četvrtak, 21. veljače 2013.

Sables sa karamel premazom



Sables, poznati i kao Francuski maslac keksići ili Bretonski keksići su klasični francuski keksi koji porijeklo vuku iz Francuske pokrajine Bretanije. Sable na francuskom znači pijesak, što se odnosi na pomalu pjeskastu strukturu pečenog keksića. Tradicionalni oblik ovih keksića je okrugao sa nazubljenim rubovima, a vrh keksića je premazan razmučenim žumanjkom kako bi keksići ostali sjajni na površini nakon pečenja. Završni detalj i znak raspoznavanja je rešetkasta tekstura na vrhu keksića koja je rezultat utiskivanja vilice u još sirovi keksić.
Ja sam svoje keksiće premazala karamel premazom ali možete se držati tradicionalnog načina i jednostavno ih premazati samo razmučenim žumanjkom.

RECEPT:

ZA KEKSIĆE:

200 g brašna
prstohvat soli
75 g šećera
130 g maslaca
3 žumanjka
žličica arome vanilije

ZA KARAMEL PREMAZ:

50 g šećera
4 žlice vode
1/2 žličice limunovog soka
50 ml vode

Pomiješati brašno, sol,šećer, maslac, žumanjke i aromu vanilije pa umijesiti glatko tijesto. Dobiveno tijesto umotati u plastičnu rastezljivu foliju pa ga staviti u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu pomiješati šećer sa 4 žlice vode i limunovim sokom pa kuhati na umjerenoj vatri dok smjesa ne dobije lijepu zlatno smeđu boju. Trebati će vam kojih 10-ak minuta. U dobivenu smjesu umiješati preostalih 50 ml vode i izmiješati. Ukoliko se karamel stisne vratiti ga na laganu vatru uz stalno miješanje dok se karamel ponovno ne otopi i dobijete glatki, gusti preljev.
Pećnicu zagrijati na 180 C.Dva lima za pečenje obložiti masnim papirom. Tijesto za keksiće izvaditi iz hladnjaka i razvaljati ga na debljinu od otprilike 0,5 cm. Iz izvaljanog tijesta kalupom izrezivati oblike i slagati ih na pripremljen lim. Ponavljati postupak dok ne potrošite svo tijesto. Sirove keksiće premazati dobivenim karamel umakom. Na vrh svakog keksića utisnuti oblik plusića vilicom pa ih staviti u prethodno zagrijanu pećnicu. Peći keksiće 12-15 minuta. Keksiće ohladiti na limu pa ih pospremiti u hermetički zavorenu posudu. 

Verzija za ispis 



 

Broj komentara: 17:

  1. Savršeni keksi za uz kavicu ili čaj :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, baš su idealni uz neki topli napitak

    OdgovoriIzbriši
  3. Savršeno izgledaju, a kako volim ovakve sipke, prhke keksiće, znam da su i savršeni po okusu. Njami.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmm, jako fino!
    Sad sam trenutno na nekoj dijeti ali ga stavljam na listu za isprobavanje! Baš je po mom ukusu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, zar i ti? Ovih dana svi su ili na dijeti ili u korizmi. Sretno!

      Izbriši
  5. Bas su medeni, poput malih zutih cvetica!:))) p.s. receptic je vec isprintan... mah-mah!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je najljepši komentar koji sam ikada dobila za keksiće, hvala.

      Izbriši
  6. meni si predivni! I moram ih isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Predobro izgledaju, obozavam keksice:) Recept je veoma zanimljiv i stavljam ga na listu za isprobavanje:)

    OdgovoriIzbriši