ponedjeljak, 1. travnja 2013.
Kolač od kokosa
Ovo je kolač koji sam neko vrijeme vrlo često radila, zato jer ima bar za mene savršenu kombinaciju sastojaka, čokoladu, kokos i rum. Razlog zbog kojeg ga sada već neko dulje vremena nisam radila je jednostavan, izgubila sam recept.
Ovaj recept potječe iz vremena prije interneta a pronašla sam ga u specijalnom izdanju Mile koja je u to vrijeme izlazila ako se ne varam dva puta godišnje; jednom prije Božića a drugi puta prije Uskrsa. Možda je bilo još pokoje izdanje i između ali se toga baš i ne sjećam. Uglavnom ovaj recepte u objavljen u jednom od tih specijala i ja ga nikada nisam prepisala u svoju bilježnicu isprobanih recepata. To izdanje Mile sam nekom posudila i taj netko (neka se nitko ne osjeća prozvanim) mi taj dotični časopis nikada nije vratio. Ali kako svakoga od nas ponekada prati sreća u životu tako se i meni osmjehnula.
Par dana prije Božića prošle godine otišli smo na kavu kod prijatelja kako bi im klincima odnijeli božićne poklone. Frendica je bila sva u priprema oko Božića i baš je listala svoje kuharice u potrazi za nekim kolačem koji bi napravila. Kako je ona listala tako sam se i ja uhvatila listanja kuharica. Nakon neke druge ili treće naišla sam i na to famozno izdanje Mile. Nisam ga odmah prepoznala ali listajući naišla sam na ovaj sada već prežaljeni recept.
Nisam sigurna jel vam se to ikada dogodilo, mislim da pronađete nešto za što ste mislili da je izgubljeno u nepovrat. Mojem veselju nije bilo kraja, to mi je bio kao najbolji božićni poklon ikada.
Čim sam došla doma recept sam prepisala u bilježnicu a sada ga tipkam i ovdje tako da budem sigurna da ga više neću izgubiti.
Mjere sastojaka su za veliki kalup od pećnice, onaj dimenzija cca 30 x 30 cm.
RECEPT:
Za tijesto:
200 g maslaca
260 g šećera
4 jaja
100 ml ruma
300 g kokosa
100 ml mlijeka
260 g brašna
140 g čokolade
1 prašak za pecivo
čokoladna glazura
kokos za posipanje
Lim dimenzija 30 x 30 cm namastiti i pobrašniti. Pećnicu zagrijati na 180 C.
Čokoladu otopiti na pari. U otopljenu čokoladu dodati rum kokos pa sve dobro izmiješati. Odložiti sa strane za kasnije.
Maslac otopiti tako da bude tekući pa ga ostaviti da se malo prohladi. Jaja sa šećerom miksati dok smjesa ne bude pjenasta i vrlo svijetla. Špatulom umiješati brašno prosijano sa praškom sa pecivo,otopljeni prohlađeni maslac i mlijeko. Dodati smjesu sa kokosom pa sve dobro izmiješati. Dobivenu smjesu staviti u lim, zagladiti površinu pa staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Peći 30 do 35 minuta.
Na još topli kolač staviti čokoladnu glazuru pa posipati kokosom. Prije posluživanja kolač ohladiti i narezati po želji.
Verzija za ispis
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Baš mi se nedavno dogodilo da sam pronašla recept za koji sam mislila ,ma nemoguće je da ga ikada više sretnem..kolač ti je divan!
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago što si ga pronašla, točno znam kako si se osječala.
IzbrišiHvala!
mogu ti reći da se i meni jako sviđa...a o izgubljenim receptima i knjižicama neću jer,... puno mi je toga nestalo.
OdgovoriIzbrišiHvala! Možda ti se posreći pa pronađeš nešto od izgubljenih recepata.
IzbrišiKako je lijepo pronaći izgubljeni recept. Čokolada, kokos i rum su i moji najdraži sastojci u kolaču!
OdgovoriIzbrišiDa znaš da je baš lijepo .
IzbrišiNe znam dal mi je draže naći izgubljeni recept ili lovu u đepu neke jakne koju nisam dugo nosila;)...Kolač mi se jaaako sviđa!
OdgovoriIzbrišiDefinitivno lovu :)
IzbrišiHvala1
Ja sam kaotična i neuredna po tom pitanju, imam more kuharica i nemam pojma gdje mi je što, a nikako naći vremena za sortiranje
OdgovoriIzbrišiI ja sam takva ali radim n atome da se popravim.
IzbrišiUpravo imam nesto kokosa za potrositi i taman si me pogodila sa receptom. Hvala :)
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago, javi utiske.
IzbrišiOdličan kolač uz šalicu čaja ili kafu! O izgubljenim receptima bih knjigu mogla napisati, kaotična sam po tom pitanju, mada, s godinama sam se kao malo organizirala... Kao ;)
OdgovoriIzbrišiTočno tako je i kod mene.
IzbrišiJa imam negdje Milinu proljetnu kuharicu od tih izdanja što ih spominješ. Bilo je krasnih recepata po tim časopisima i dio ih još uvijek čuvam, a za jednim božičnim žalim jer je u njemu bio recept za savršeno tijesto za orehnjaču.
OdgovoriIzbrišiOvaj recept stvarno mami da ga se isproba.
Ja imam neko božično izdanje doma, javi koje ti treba možda ti mogu pronaći recept.
Izbriši