Jako volim jesti kruh. Jedno vrijeme sam čak imala fazu u kojoj sam nakon ručka obavezno morala pojesti šnitu kruha i popiti čašu mlijeka uz njega ili još bolje nagnuti mlijeko direktno iz tetrapaka na što su mojoj mami rasli rogovi.
U zadnje vrijeme u meni se propudio "moj pekarski gen" pa mijesim kruh. Nemam za to vremena tokom radnog tjedna ali si zato vikendom dam oduška, tako da u skoroj budućnosti na blogu možete očekivati recepte za kruh.
RECEPT:
KVAS:
(priprema se dan prije)
90 g brašna ( ja sam koristila polubijelo T-850)
120 ml mlake vode
¼ žličice instant kvasca
ZA TIJESTO:
200 g špinata
Žlica maslaca
300 ml mlake vode
60 g raženog brašna
150 g integralnog brašna
240 g brašna ( ja sam koristila polubijelo T-850)
½ žličice instant kvasca
1 žličica soli
200 g fete
Kvas ili starter priprema se dan prije. U posudi pomiješati
brašno, vodu i instant kvasac pa je omotati rastezljivom folijom i ostaviti da
odstoji na sobnoj temperaturi 12-16 sati.
Drugoga dana prvo špinat oprati, očistiti i nasjeckati. Na
tavici rastopiti žlicu maslaca pa dodati nasjeckani špinat i pirjati na laganoj
vatri dok ne uvene. Špinat istresti na kuhinjski ručnik i osušiti je od viška
tekućine.
U zdjelu staviti kvas i vodu. Umiješati raženo i integralno
brašno, sol i kvasac i sve dobro izmiješati. Ostaviti da odstoji 10 minuta.
Nakon 10 minuta stajanja tijesto istresti na lagano pobrašnjenu radnu površinu.
Dodati brašno i rukama mijesiti tijesto dok ne potrošite svo brašno. Ostaviti
da se tijesto odmori 5 minuta.
Razvaljati tijesto u pravokutnik dimenzija 20 x 30 cm pa po
njemu posipati špinat i lagano namrvljenu fetu. Ponovno sve umijesiti da se špinat i feta rasporede po tijestu. Lagano nauljiti zdjelu i u nju staviti
pripremljeno tijesto, pokriti ga kuhinjskom krpom i dizati ga dva sata. Nakon
dva sata oblikovati tijesto po želji.
Pripremljeni hljepčićestaviti na lim obložen papirom za pečenje pa ga pokriti
kuhinjskom krpom i dizati na toplom mjestu 1 sat.
Nakon dizanja kruh ukrasno zarežite nožićem i stavite ga
peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 220 C 30-35 minuta.
Verzija za ispis
Verzija za ispis
Kako ima divnu, rusticnu koricu, pozelis da odmah odlomis komadic, cekamo nove receptice za hleb.:))
OdgovoriIzbrišiJe korica je najbolja stvar, novi receptići uskoro.
IzbrišiKrasno izgleda. Čini mi se da bi ovaj kruh bio odličan i s koprivom.
OdgovoriIzbrišiVeselim se novim krušnim receptima!
Bio bi super sa korivom ali radila sam ga prije neka tri tjedna kada još nije bilo mladih kopriva na placu.
Izbrišinema do domaćeg, krasno!
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbrišipredivan kruh, predivan!
OdgovoriIzbrišikorica je i mene oborila :)
u istom smo điru, i ja već neko vrijeme češće zamijesim nego kupim kruh.
Hvala! Voljela bih da imam češće vremena umijesiti kruh ali nije loše ni ovako.
IzbrišiZvuči fantastično! I izgleda tako! Moram da isprobam! I ja jako volim hleb i baš se radujem receptima;)
OdgovoriIzbrišiHvala :)
Izbrišikruh ti je divan
OdgovoriIzbrišija ga vrlo rijetko radim jer ga stvarno malo jedemo al ikad vidim ovakav teško da bi mu odolila
Hvala!
IzbrišiNama kruh u principu traje tri dana tako da ga jednom tjedno kupim a jednom umijesim.
Prekrasan. Puno mi se sviđa! :)
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiOdličan. Ja pečem u pekaču ali kombiniram s različitim brašnima, sjemenkama i ostalim
OdgovoriIzbrišiHvala: Imam i ja pekač ali mi je korica kruha ipak bolja kada je kruh pečen u pećnici.
Izbrišine smijem ni probati jer ne znam stati.... predivan kruhić
OdgovoriIzbrišiTako slično i ja regiram na svježi kruh.
Izbrišiodlicno izgleda! a sto razeno brasno volim.. ovo ide na isprobavanje sigurno =)
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da ti se sviđa, javi utiske kada isprobaš.
IzbrišiJako primamljivo izgleda, moramo probati;)
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiKud ovaj hleb propustih! Fantastično!
OdgovoriIzbriši