četvrtak, 23. svibnja 2013.

Ajme, koliko nas je! Kruh



Ajme,koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojem je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u svibnju je kruh, ali ne kruh sam po sebi nego jela koja se mogu napraviti od kruha a ovomjesečna domaćica je Nevena.
Recept koji sam pripremila za ovomjesečni krug je toliko jednostavan da me je sve sram uopće ga prijaviti, ali to mi je ujedno bila i prva asocijacija na temu recepti za kruhom tako da sam ga na kraju ipak odlučila objaviti.
Radi se o kohu od kruha, možda je nekima od vas poznat i pod nekim drugim imenom ali moja mama ga je tako zvala tako da će za mene to uvijek biti koh od kruha.
Ovaj koh je nešto što smo često jeli dok smo bili mali. Najčešće smo ga preljevali sirupom od malina ali ja sam ga radila istog dana kao i  pekmez od jagoda tako da je koh ovoga puta poslužen sa mlakim pekmezom od jagoda.

RECEPT:
Recept za ispis 

maslac za premazivanje kalupa
1 jaje
1 dl mlijeka
2 žlice vanilin šećera
Smeđi šećer za posipavanje

Pekmez po želji za posluživanje

Dvije male vatrostalne posudice premažite maslacem.
Pećnicu zagrijte na 180 C.
Putar štangicu narežite na sitne kockice pa je rasporedite između pripremljenih posudica.
U prikladnoj zdjeli pjenjačom izmješajte jaje sa mlijekom i vanilin šećerom. Dobivenu smjesu malo po malo ulijevajte u posudice sa kruhom tako da kruh upije svu smjesu mlijeka. Kada je kruh dobro natopljen po vrhu posipajte sa malo smeđeg šećera.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30- 35 minuta.
Ostavite da se malo ohladi pa mlaki koh poslužite sa pekmezom po izboru.

Broj komentara: 5:

  1. Mmmm, divno izgleda i sigurno finooo mirise!:)) p.s. slatke su i cinijice u kojima je servirano.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Jako su mi drage ove posudice, došle su u kompletu sa brenerom ;)

      Izbriši
  2. Možda je jednostavno, ali ja ovo prosto obožavam... Do sad nisam imala naziv za to, nego kao "reciklaža hljeba", ali pravim vrlo slično... Doduše, nemam fiksne mjere, nego malo ovog, malo onog... Sjetiću se da isprobam po ovim tvojim :) Super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ni ja imala mjere ali sam se potrudila tako da mogu napisti kakav takav recept.

      Izbriši
  3. Obožavam ovakve poslastice!
    I drago mi je da si prijavila! Baš bi bilo šteta da ne bude zajedno sa svim ostalim reciklažnim receptima:)

    OdgovoriIzbriši