U svibnju smo pripremali koh po Jeleninom receptu.
Kod mene dugo, dugo ništa pa onda dva koha u par dana.
Recept za ovaj koh od griza je zaista izuzetno jednostavan i kolač je vrlo brzo gotov. Ja sam pripremala polovicu količine sastojaka i koh sam pekla u okruglom kalupu za torte promjera 20 cm. Možda vam se čini malo velika količina mlijeka za preliti po kolaču ali ne brinite koh će sve upiti. Ovaj koh ulazi u the best brze kolača jer se priprema od sastojaka koje uvijek imam doma a prefin je i za mene ima ono nešto utješno u sebi.
Za tijesto:
3 bjelanjka
3 žumanjka
3 žlice šećera
5 g vanilin šećera
4 žlice griza
Naribana korica 1
limuna
Za preljev:
0,5 l mlijeka
1 žlica šećera
10 g vanilin šećera
Za posluživanje:
Pekmez od marelice
Namastite i
pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 20 cm. Pećnicu zagrijte na 180 C.
Mikserom istucite
bjelanjke sa 3 žlice šećera i vanilin šećerom u čvrsti snijeg. Smanjite brzinu
miksera na minimum pa umiješajte jedan po jedan žumanjak. Na kraju lagano ručno
miješajući umiješate griz i naribanu limunovu koricu.
Dobivenu smjesu
izlite u pripremljeni kalup za tortu i zagladite površinu. Pecite koh u
prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Zagrijte mlijeko sa
šećerom i vanilin šećerom tako da provrije i šećer se rastopi. Nakon 25 minuta
pečenja koha isključite pećnicu. Izvadite pečeni koh iz pećnica pa ga odmah
prelite pripremljenim vrućim preljevom. Vratite koh u isključenu pećnicu i
ostavite ga unutra još 15 minuta sa lagano pritvorenim vratima. Nakon 15 minuta
izvadite ga iz pećnice i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga
prebacite u hladnjak da se ohladi u potpunosti. Poslužite ga hladnog uz neki
fini pekmez. Ja sam upotrijebila pekmez od marelice.
Odlicna prezentacija, zapravo ovaj kolacic tako fino pase sa nekim vocno-slatkim dodatkom.:))
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiDobro si rekla, da ima ono nešto utješno u sebi... Slažem se sa tim...
OdgovoriIzbrišiJel tako da ima.
IzbrišiJa ga lično volim klot i mogu ga jesti iz pleha direktno onako stojeći pored frižidera. Hvala na isprobavanju.
OdgovoriIzbrišiTočno tako i ja. Nema na čemu:)
IzbrišiOdlican je svidja mi se sto je okrugao i sto si prepolovila meru!
OdgovoriIzbrišiHvala. Pa i nije neka nauka prepoloviti mjeru, samo nas je dvoje doma pa je tako racionalnije.
Izbrišikrasan, baš mami
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbrišinisam stigla isprobati ovaj recept ali nadam se da uskoro hoću jer jako volim griz
OdgovoriIzbrišiProbaj, super je a ujedno i najednostavniji kolač ikada.
Izbriši