Volim browniese. Oni su mi nešto poput sitnih kolačića ali bez svog onog truda koji je potreban za oblikovanje keksića. Volim se ja igrati sa keksićima, kako ja to volim reći, ali ponekad jednostavno nemam puno vremena za provesti u kuhinji a organizam traži svoju dozu slatkoga. Kad god radim browniese uvijek napravim dvostruku količinu. Dio ih odmah nestane a dio narežem na kockice i spremim u kutiju i u hladnjak da se ne osuše.
Ovoga puta sam se odlučila malo "popraviti" browniese i učiniti ih malo svečanijim. Jako mi se sviđaju ovako u kombinaciji sa jagodama i šlagom. Po mom skromnom mišljenju ne postoji stvar koju malo jagoda sa šlagom ne može poboljšati.
Ostatak browniesa;bez jagoda, pojela sam uz šalicu mlijeka navečer uz moj omiljeni ritual opuštanja, čitanje.
RECEPT:
Recept za ispis
Ovoga puta sam se odlučila malo "popraviti" browniese i učiniti ih malo svečanijim. Jako mi se sviđaju ovako u kombinaciji sa jagodama i šlagom. Po mom skromnom mišljenju ne postoji stvar koju malo jagoda sa šlagom ne može poboljšati.
Ostatak browniesa;bez jagoda, pojela sam uz šalicu mlijeka navečer uz moj omiljeni ritual opuštanja, čitanje.
Recept za ispis
Za brownies;
115 g maslaca
225 g grubo
nasjeckane čokolade
250 g šećera
Prstohvat soli
3 jaja
2 žličice ekstrakta
vanilije
100 g brašna
140 g nasjeckanih
oraha
Za preljev od
jagoda;
200 g jagoda
50 g šećera
1 žlica škrobnog
brašna
Naribana korica 1
limuna
Za posluživanje;
Tučeno slatko
vrhnje
Malo čokolade
Zagrijte pećnicu na
180 C. Kalup dimenzija 20 x 30 cm namastite i pobrašnite.
U vatrostalnu
zdjelu stavite maslac nasjeckan na manje komadiće i nasjeckanu čokoladu. Kuhajte
na pari uz stalno miješanje dok se ne otopi i poveže u jednoličnu smjesu.
Ostavite smjesu da se malo prohladi. Umiješajte šećer i sol. Umiješajte jedno
po jedno jaje i na kraju brašno i sjeckane orahe.
Dobivenu smjesu
izlite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj
pećnici 35-40 minuta. Ohladite.
Za preljev
nasjeckajte jagode na manje komadiće i stavite ih u prikladan lonac. Dodajte im
šećer, škrobno brašno i limunovu koricu. Kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa
ne prokipi i malo se zgusne. Po želji možete dio jagoda ispasirati vilicom.
Ohladite.
Ohlađene browniese
narezati na kocke željene veličine i poslužiti ih sa preljevom od jagoda i
tučenim slatkim vrhnjem na koje po želji možete naribati malo čokolade.
Uh! Ubojstvo slatkim.... ovo je genijalna kombinacija :) Baš mi se dopada... pekla sam browniese puno puta i mogla bih ponovno dok još ima jagoda da isprobam ovo :))
OdgovoriIzbrišiHvala! Mislim da bi ovo ubojstvo slatkim dobro išlo i sa malinama.
IzbrišiOdlično si to iskombinirala i rado bih se zasladila!
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiŠto se tiče uticaja jagoda i šlaga na skoro sve slatkiše - apsolutno se slažem sa tobom. :)
OdgovoriIzbrišiHvala, što volim kad aljudi djele moje mišljenje :)
IzbrišiOdlična kombinacija, nekako su mi ti browniesi više zimski kolač ali ovako s jagodama, pravi proljetni
OdgovoriIzbrišiHvala, i meni su više zimski ali jagode ih izvlaće.
Izbriši