U tijeku je igra za svibanj i lipanj a pod istragom je blog Knjiški moljac u špajzu.
Od svih divnih stvari koje možete pronaći kod Sanje evo što sam ja odabrala;
Komentari na ovaj kolač su bili više nego izvrsni. Jako je fin i sočan i ima puno nadjeva što svi vole. Ja nisam zarezivala vrh kolača kao što Sanja predlaže u originalnom receptu jer mi je sirovi zarolani kolač puknuo i nadjev mi je malo iscurio van i samo sam ga takvog izmučenog flisnula u kalup. Ali jako sam zadovoljna kako je ispao baš je lijepo smotan. Ponekad najbolje stvari nastanu greškom.
Za tijesto:
350 g brašna
120 ml mlijeka
50 g šećera
20 g kvasca
1 jaje
1 žlica ruma
Naribana korica
jedne naranče
Za nadjev:
700 ml mlijeka
500 g mljevenog
maka
300 g šećera
50 g maslaca
50 g griza
Žlica ruma
Za tijesto;
ugrijati mlijeko pa mu dodati jednu žlicu brašna, jednu žličicu šećera i
kvasac. Ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira. Brašno prosijati u
prikladnu posudu pa mu dodati jaja, šećer, rum i naribanu koricu naranče a na
kraju i aktivirani kvasac. Umijesiti glatko i mekano tijesto. Ukoliko se jako
lijepi za ruke dodati jednu žlicu brašna. Tijesto oblikovati u kuglu, premazati
je sa malo ulja, staviti je u posudu i pokriti čistom krpom.
Za nadjev: Mlijeko
staviti u prikladan lonac, dodati mu šećer i maslac pa sve staviti na vatru i
kuhati dok ne provrije. Maknuti sa vatre pa umiješati mak i griz. Izmiješati pa
vratiti na vatru i kuhati uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Dodati
rum pa staviti sa strane da se ohladi.
Kalup za kuglof
namastiti i pobrašniti.
Tijesto premijesiti
pa ga razvaljati u pravokutnik. Razvaljano tijesto ostaviti da se odmori 5
minuta. Nakon toga ravnomjerno rasporediti nadjev od maka ostavljajući rubove
tijesta nenamazane. Pažljivo zarolati, ne pritiskajući tijesto prejako kako
nadjev ne bi iscurio. Tijesto staviti u pripremljen kalup za kuglof i spojiti
mu krajeve.
Peći u pećnici
prethodno zagrijanoj na 180 C 60 minuta.
Ohlađeni kolač
izvaditi iz kalupa pa ga posipati šećerom u prahu.
BRZE KIFLICE SA SIROM
Bez obzira na to koliko recepata za kiflice isprobala, čim vidim neki novi odmah ga moram isprobati. Pored čokolade kiflice su prva sljedeća stvar kojoj nikako ne mogu odoljeti. Ove su zaista opravdale svoj naziv, obzirom da u njih ne ide kvasac, koji zahtjeva dizanje i stvarno su jako brzo gotove.
RECEPT:
Recept za ispis
Odlične, fine i izdašne, apsolutno za svaku preporuku.
400 g kukuruznog
brašna
400 g pšeničnog
brašna
200 g kukuruznog
griza
40 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 dl ulja
1 žličica soli
2 jaja
2 dl jogurta
4 dl mlijeka
Za premazivanje:
Žumanjak
Žličica maslaca
2 žlice kukuruznog
griza
Odvojiti 1 dl
mlijeka pa u njega staviti jednu žličicu šećera i razmrvljeni kvasac i jednu
žlicu brašna. Dobro promiješati pa ostaviti na toplom da se zapijeni.
U posudu u kojoj
ćete mijesiti kajzerice stavite obje vrste brašna, kukuruzni griz i sol. Sve pomiještai da se smjesa ujednači. U brašnu napraviti udubinu u koju stavimo
jaja i zapjenjeni kvasac. Umijesiti tijesto uz postepeno dolijevanje preostalih
3 dl mlijeka. Gotovo tijesto prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom
mjestu 30 minuta da se diže. Nakon 30 minuta dizanja tijesto premijesiti pa
podijeliti na manje komadiće otprilike veličine kajzerica. Ja sam dobila 20
komada kajzerica srednje veličine.
Žličicu maslaca za
premaz otopiti i pomiješati sa žumanjkom, pa dobivenom smjesom premazati
kajzerice te ih umočiti u kukuruzni griz.
Uključiti pećnicu
da se ugrije na 220 C. Dok se pećnica zagrije kajzerice će se još malo dignuti
pa ih staviti peći u zagrijanu pećnicu i peći ih 25-30 minuta.
Ja sam se odlučila ispeći ovaj kolač ne u obliku kuglofa nego u obliku kruha. Na placu nažalost još nema višanja pa sam upotrijebila trešnje. Isto tako ja baš ne volim puding pa sam upotrijebila kombinaciju kukuruznog škroba i kakaa. Generalno ovo je različit a opet jednak kolač originalnom receptu.
Ne znam jeste li primjetili na fotki kako sam kvalitetno očistila trešnje. I koja je to sreća da kada prerežeš kolač baš pogodiš mjesto na kojem se nalazi jedna jedina koštica u cijelom kolaču.
300 g trešanja
150 g brašna
50 g kukuruznog škroba
25 g kakaa
½ praška za pecivo
95 g šećera
1 vanilin šećera
4 jaja
115 ml ulja
190 g mlijeka
75 g naribane
čokolade
Duguljasti kalup
namastiti i pobrašniti i staviti sa strane. Pećnicu zagrijati na 180ºC.
Trešnje oprati i
odstraniti im koštice. Staviti ih u cjedilo da se dobro ocijede. Brašno
pomiješati sa gustinom, kakaom i praškom za pecivo pa sve prosijati u prikladnu
posudu.
U drugoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, ulje, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodati smjesu prosijanog brašna i polako miksati mikserom dok se ne dobije glatka smjesa.
U drugoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, ulje, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodati smjesu prosijanog brašna i polako miksati mikserom dok se ne dobije glatka smjesa.
Dobivenu smjesu
izliti u pripremljen kalup. Trešnje pomiješati sa naribanom čokoladom, tako da čokolada
obloži trešnje pa ih dodati u kalup sa sirovom biskvitnom smjesom. Nježno
pomiješati smjesu tako da trešnje urone u biskvit pritom pazeći da žlicom ne
zagrebemo dno kalupa.
Peći u prethodno
zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Voditi računa da se i sredina lijepo ispeče da
ne ostane žitka, provjeravati čačkalicom.
Poslužiti mlako.BRZE KIFLICE SA SIROM
Bez obzira na to koliko recepata za kiflice isprobala, čim vidim neki novi odmah ga moram isprobati. Pored čokolade kiflice su prva sljedeća stvar kojoj nikako ne mogu odoljeti. Ove su zaista opravdale svoj naziv, obzirom da u njih ne ide kvasac, koji zahtjeva dizanje i stvarno su jako brzo gotove.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g brašna
120 g svježeg sira
50 ml mlijeka
50 ml ulja
1 žličica soli
1 jaje
3 žličice praška za
pecivo
Za nadjev:
100 g svježeg sira
Malo soli
Za premaz:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Sezam
Pećnicu zagrijati
na 180ºC. Lim obložiti papirom za pečenje.
Na radnu površinu
prosijati brašno i prašak za pecivo, napraviti rupu u sredini pa dodati ostale
sastojke. Umijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Dobiveno tijesto podijeliti
na dva jednaka dijela pa ih oblikovati u kuglu. Svaku kuglu valjkom razvaljati
u velike krugove. Nožem dijagonalno narezati tijesto tako da dobijete trokutove
željene veličine.
Svježi sir za
nadjev posoliti po želji. Na svaki trokut staviti malo nadjeva, pa ih umotati u
kiflice. Slagati ih na pripremljeni lim. Premazati ih smjesom žumanjka i mlijeka
i posipati sezamom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Vijenac sam isprobala i znam kako je ukusan, a ostalo tek moram otkriti. Odličan odabir recepata!
OdgovoriIzbrišiJe vijenac je izvrstan, hvala!
IzbrišiSuper odabir recepata i sve si odlično napravila. Vijenac mi je ostao na listi za isprobati ga, a kolač od čokolade i višanja sada stavljam na listu, jako dobro izgleda ! Zaostala koštica je baš fora :)
OdgovoriIzbrišiI meni je fora koštica zato je nisam ni micala. Hvala!
IzbrišiSve si divno napravila, a moram posebno pohvaliti fotke... kuglof od cokolade sa visnjama opasno dobro izgleda.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala! Meni je ipak najdraža fotka sa kiflicama.
IzbrišiSuper što si puding zamenila gustinom. Ni ja ga baš ne volim ali je tako bilo u receptu pa nisam menjala....Štrudla sa makom izgleda fantastično bez obzira što ti je pukla prilikom prenošenja....
OdgovoriIzbrišiHvala <3
Hvala, hvala na komplimentima.
IzbrišiSve je božanstveno!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiSuper odabir. Meni je jako simpatična ona koštica u sočnom kruhu.
OdgovoriIzbrišiHvala i meni je zato je i ostala.
Izbrišivišnje i čokolada - uvijek odlična kombinacija...
OdgovoriIzbrišiHvala.
Izbrišisve mi je izuzetno, ali ova štrudla s makom i kuglof od čokolade i višanja djeluju tako sočno da mi teku zazubice..
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši