Draga djeco ovako vam šnita torte izgleda kada ste nestrpljivi i ne možete dočekati da se ohladi u frižideru.
Sa receptom za ovu tortu sam se prvi puta susrela u sklopu FBI rukavica kada je pod istragom bio blog Prstohvat soli. Imala sam malu nezgodu prilikom tog fotkanja torte, formatirala sam karticu prije nego što sam prebacila fotke u lap. nakon tog sam ovu tortu radila još nekoliko put ali nikako da je ponovno fotkam.
Izgleda da ovoj torti nije suđeno da bude fotkana u svojoj punoj raskoši. Neka vas lošija fotka ne spriječi u tome da je napravite jer je ukusom naprosto božanstvena.
Ovoga put sam u receptu napravila malu izmjenu, umjesto višanja koristila sam trešnje koje sam prethodno malo ispirjala na žlici maslaca.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
120 g čokolade
25 g maslaca
4 žumanjka
4 bjelanjka
40 g šećera
Za nadjev:
500 g trešanja
1 žlica maslaca
Za kremu:
200 ml slatkog
vrhnja
350 g čokolade
250 ml slatkog
vrhnja
Za ukras:
250 ml slatkog
vrhnja
Zagrijte pećnicu na
180ºC. Okrugli kalup promjera 28 cm namastite i pobrašnite.
Čokoladu otopite na
pari. U otopljenu čokoladu dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok
se maslac u potpunosti ne otopi. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjke
sa 20 g šećera istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i preostalih 20 g šećera
miksajte dok im se ne udvostruči volumen i sasvim ne prosvijetle. U žumanjke
umiješajte smjesu prohlađene čokolade i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izmješajte. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, poravnajte
površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
U međuvremenu
trešnje operite i očistite od koštica. Stavite ih u tavicu sa žlicom maslaca pa
ih pirjajte uz povremeno miješanje dok malo ne omekšaju, otprilike 5 minuta.
Ohladite i ocijedite višak tekućine.
Prokuhajte 200 ml
slatkog vrhnja. Čokoladu nasjeckajte na sitnije komadiće pa je prelite vrućim
slatkim vrhnjem. Mješajte dok ne dobijete glatku smjesu i sva se čokolada
otopi. 250 ml slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag pa ga pomiješajte sa mlakom
čokoladnom kremom.
Ohlađeni biskvit
stavite na tanjur za posluživanje i oko njega stavite obruč kalupa za torte. Na
biskvit stavite ocijeđene trešnje pa po njima rasporedite čokoladnu kremu.
Stavite u hladnjak.
Istucite još i 250
ml slatkog vrhnja za ukras u čvrsti šlag. Rasporedite na vrh čokoladne krema,
poravnajte površinu i ukrasite po želji.
Meni je ova fotka apsolutno divna jer se vidi kako je kremasta torta! Bilježim i ide na isprobavanje!
OdgovoriIzbrišiHvala! Da vidi se kako je kremasta ali malo je nagnuta pa nije baš savršena šnita.
IzbrišiPrekrasna torta!!!!! Čudovita fotografija!!!!! Zanimiv blog!!!!! ČESTITKE!!! Nataša
OdgovoriIzbrišiHvala! Uvijek mi je drago vidjeti nove članove naše male blogerske zajednice.
IzbrišiVerujem da je tortica nestala u trenu, recept za kremu mi se posebno dopada i mogu zamisliti kako je tek dobra u kombinaciji sa tresnjama.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbrišija uopće ne vjerujem fotkama na food blogovima, neke su toliko lijepe i scena je totalno do detalja isplanirana tamo "obična" palenta!! lajkam ovu iskrenu sliku!!
OdgovoriIzbrišiHvala! I ja ponekad imam problema sa preobrađenim fotkama!
IzbrišiOduševljava me ovaj recept! Razmišljam se napraviti ga sa breskvama ili marelicama :))
OdgovoriIzbrišiodlicna je torta, i ja sam ju radila :) to je izvorno recept od Vali voli torte :) i bar je pjenasta :)
OdgovoriIzbrišidivno kremasta a i preslatka je tako naherena :))
OdgovoriIzbrišija sam mozda cokoladu i slatko vrhnje predugo ostavila,pa mi krema nije bila lijepo pjenasta
OdgovoriIzbrišiNe znam od kuda je skinuta fotografija, ali torta na kraju nije ni slicna ovoj na fotografiji. Krema je jako teska i tvrda, ne preporucujem je nikome.
Izbriši