Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema mjeseca rujna je grožđe a domaćica je Jovanka Baštovanka.
Vrlo rijetko koristim svježe grožđe u kuhinji, nažalost ali nekako mi je grožđe za raditi vino. Ovo je drugi puta u životu da sam upotrijebila grožđe u nekom jelu, radila sam ovu pogaču i to je sve ako se ne računaju grožđice koje su kod mene doma ionako problematične.
Baš se veselim novim receptima koje ću, sigurna sam otkriti, nakon ovog kruga Ajme.
Recept sam pronašla u Dobroj hrani iz listopada prošle godine, a možete ga pronaći i u Velikoj studentskoj kuharici, specijalnom izdanju Dobre hrane, koja je izašla baš danas sa Jutarnjim listom.
200 g tamne
čokolade
200 g maslaca
4 jaja
200 g šećera
50 g tostiranih,mljevenih lješnjaka
50 g tostiranih,mljevenih lješnjaka
1 žlica brašna
400 g crnog grožđa
Sok pola naranče
1 žlica maslaca
Prstohvat mljevenog
klinčića
2 žlice šećera
Zagrijte pećnicu na
180 ºC. Čokoladu i maslac otopite na pari. Prohladite. U mlaku smjesu
umiješajte šećer pa jedno po jedno jaje. Na kraju umiješajte brašno i lješnjake. Smijesu
ulite u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.Ohladite.
U međuvremenu u
tavici otopite maslac, dodajte grožđe, narančin sok, šećer i mljeveni klinčić.
Pirjajte miješajući nekoliko minuta.
Prije posluživanja
narežite tortu na šnite pa je prelite pirjanim grožđem.
kako divno, sočno izgleda!
OdgovoriIzbrišiI baš je, kad se natopi sa umakom od grožda, savršen je. Samo je poprilično zasitan i ne može ga se puno pojesti.
IzbrišiOdlično izgleda, torta je super kao i preljev od grožđa !
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiFantazija kako izgleda,mogu samo zamisliti ukus!
OdgovoriIzbrišiOkus mu je još bolji nego što izgleda.
IzbrišiMmm, kolacic koji mirise na jesen i inspirise.:)))
OdgovoriIzbrišiDa, baš pravi jesenski.
IzbrišiEto, tko bi mislio da se s gržđem mogu napraviti tako fini kolači!
OdgovoriIzbrišiJa jedva čekam zbirni post ajme, da vidim što se još može napraviti sa grožđem.
IzbrišiJa nisam nikada ništa radila od grožđa, danas ću pokušati napraviti muffine ako stignem. Ova tortica mi izgleda fenomenalno, sastojci su mi odlični
OdgovoriIzbrišiHvala. Super ideja za muffine.
IzbrišiOdavno ti nisam obisla blog, ne zato sto sam lenja, no sto mi jedno drugo pretice. I ja grozdje ne koristim u kuhinji skoro uopste, sto je verovatno steta. Ovaj je jedan od nekoliko recepata na koje sam naisla ove jeseni koji ce me naterati da ga konacno uvedem u rernu.
OdgovoriIzbriši