Ruku na srce kuhanje pemeza i nije tako kompliciran zadatak. Više je dosadan, tri sata stajanja uz štednjak i miješanja. U jednoj fazi sam kuhala pekmeze tako da sam desnom rukom miješala, a u lijevoj ruci držala knjigu i čitala. Zgražanju ukućana nije bilo kraja. Mislim pa u čemu je problem, kraj štednjaka moram stajati pa neka barem korisno iskoristim vrijeme.
Srećom što sam danas sama doma jer bi današnji komentari bili nenadmašni. Zamislite sliku; ja u kuhinji, na štednjaku pun lonac kipućih šljiva koje lagano krčkaju i kao vrhunac laptop kraj lonca.
Mislim da ću im ipak otkriti kako sam danas kuhala pekmez čisto da se nasmijem komentarima.
Pita od sira sa orasima, dobar stari klasik iz one legendarne zamusane bilježnice sa još rukom pisanim receptima, kojoj se uvijek rado vračam.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
250 g brašna
100 g šećera
170 g maslaca
4 žumanjka
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
200 g tostiranih i
mljevenih oraha
1 vanilin šećer
100 g šećera
Za nadjev od sira:
600 g svježeg
kravljeg sira
200 g šećera
2 vanilin šećera
4 žlice griza
Naribana korica 1
limuna
4 bjelanjka
Za posip:
Šećer u prahu
Zagrijte pećnicu na
180 ºC. Namastite duboki kalup dimenzija 20 x 30 cm.
Na radnu površinu
prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer i maslac narezan na manje
komadiće. U sredini načinite udubinu pa u nju stavite žumanjke. Umijesite
tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva djela pa ga stavite u hladnjak dok
pripremite nadjeve.
Za nadjev od oraha
pomiješajte tostirane i mljevene orahe sa šećerom i vanilin šećerom.
Za nadjev od sira
pomiješajte svježi kravlji sir sa šećerom, vanilin šećerom, grizom i naribanom
koricom limuna. Bjelanjke istucite u čvrsti snijega pa ga nježno umiješajte u
smjesu sira.
Izvadite polovicu
tijesta iz hladnjaka pa ga na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte
na veličinu dovoljnu da obloži dno i stranice lima. Razvaljano tijesto
prebacite u kalup i lagano ga nabockajte vilicom. Po tijestu u jednoličnom sloju
posipajte pripremljenu smjesu oraha. Na smjesu od oraha rasporedite nadjev od
sira i poravnajte mu površinu. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta pa je
stavite na raspoređeni nadjev od sira. Nabockajte vilicom i stavite peći u
zagrijanu pećnicu. Pecite kolač 45 minuta, dok ne dobije lijepu boju. Ohladite.
Prije posluživanja kolač posipajte sa malo šećera u prahu i narežite ga po
želji.
Krasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiSuper dobra in lepa pita!
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbrišistvarno je dobar...pravo
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiZbilja predivno izgleda. :) Spremam je u omiljene i nadam se da ću je uskoro i isprobati. :)
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da ti se sviđa. Javi dojmove ;)
OdgovoriIzbrišiMnoogo mi se dopada! Sve skupa, i tijesto i nadjev i ovaj fil od sira... Baš odlično! Nekako starinska, a opet moderna... :)
OdgovoriIzbrišiBaš tako, starinska ali opet uvijek prolazi. Hvala!
IzbrišiDivan kolac,ja uobicajeno pomijesam orqhe i sir,no ovako kako ti radis je ljepse,prezentantnije!!
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se ideja da se pomiješaju zajedno orasi i sir, baš ću pokušati i tako napraviti pitu.
Izbrišiobožavam ovaj kolač!
OdgovoriIzbrišiPita divno izgleda. Sta znaci "tostirani orasi"?
OdgovoriIzbriši