Ova torta je je jedna u nizu koja sam napravila kombinacijom nekoliko recepata. Radila sam je po specijalnoj želji koja je glasila da mora imati malo tijesta a puno kreme od sira. Kušači su bili zadovoljni i nekako se pročulo za tortu pa sam čak i dobila narudžbu da napravim istu takvu kolegicama s posla za rođendan.
Sve se to odvijalo krajem sedmog mjeseca i kako sam u to vrijeme bila u popriličnoj gužvi, nisam je stigla slikati onako kako bih željela.
Ovo je jedna brzinska fotka koju sam okinula dok me pred vratima kuće već čekao taksi jer sam kasnila na posao. U pozadini se vidi "krasna" posudica za umak od maline koji možete ili ne morate napraviti za posluživanje uz ovu tortu, ali meni su sir i maline nenadmašna kombinacija tako da ga svakako preporučam.
RECEPT:
Za tijesto:
125 g brašna
2 žlice šećera
1 žličica ruma
1 žumanjak
75 g maslaca
1 žlica kiselog
vrhnja
Pola praška za
pecivo
Sok i naribana
korica pola limuna
Za nadjev:
200 g maslaca
2 jaja
100 g šećera
800 g krem sira
1 vrećica želatine u
prahu
4 dl slatkog vrhnja
3 žlice limuncella
Okrugli kalup za
tortu namastite i pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 200ºC.
Od svih navedenih
sastojaka umijesite glatko tijesto. Tijesto tanko razvaljajte pa njime obložite
dno i stranice kalupa. Tijesto prekrite papirom za pečenje i na njega nasipajte
suhi grah i pecite tijesto tako 10 minuta. Nakon 10 minuta maknite grah i masni
papir pa tijesto vratite u pećnicu na još otprilike 5-7 minuta dok ne dobije
lijepu boju. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Za kremu pjenjačom
lagano istucite jaja sa šećerom. Smjesu jaja kuhajte na pari otprilike 10
minuta, dok se lagano ne zgusnu. Ostavite ih da se malo ohlade.
Želatinu pripremite
prema uputstvima na omotu.
Mikserom pjenasto
izradite maslac. U pjenasti maslac umiješajte jaja i ABC sir. Dobro izmješajte.
Slatko vrhnje
istucite u čvrsti šlag pa ga umiješajte u smjesu maslaca i sira. Nabubrenu
želatinu pomiješajte sa limuncellom i otopite na laganoj vatri dok ne postane
tekuća. Umiješajte u smjesu sira i dobro izmješajte. Izlite kremu u pečeno
tijesto, zagladite površinu i stavite u hladnjak na par sati ili još bolje
preko noći.
najdraži kolači su mi sa sirom...definitivno. super je :)
OdgovoriIzbrišiI ja ih jako volim. Hvala!
OdgovoriIzbriši