Nažalost, godišnji je gotov i prvi radini tjedan je skoro pa iza mene. Odlično sam se provela i nadam se napunila baterije za nove izazove.
Dosta o godišnjem ajmo mi na tortu. Ovo i tehnički nije torta ovo je varijacija browniesa koje sam prvi puta uobličila za našu uobičajenu godišnju proslavu Prvog maja i rođendana na Žumberku, pa joj otuda i ime. Narudžba za Žumberak je bila nešto jako čokoladno a kako sam tih dana bila malo u gužvi ideja je došla iz čiste nužde. Jednostavna je za napraviti a izaziva savršenu reakciju, muškići traže repete a gospođe recept.
Ova torta također izvrsno podnosi višesatni transport. Kako ljetujemo u kampu a u njemu nažalost nema pećnice trebala mi je torta za koju se biskvit može ispeći doma a završiti na moru. U goste nam je dolazio naš mali Lovro koji je ljetno dijete i uvijek je žalostan jer se njegov rođendan na slavi usred ljeta nego tek kada se svi vrate na kontinent i počne škola. Tako da je ova torta bila iznenađenje za njega.
Lovro je također bio i izvrstan asistent kad smo prije tjedan dana on i ja zajedno radili ovu tortu za kontinentalnu proslavu rođendana.
Dakle Lovro još jednom: " Sretan ti 9. rođendan!"
RECEPT:
Recept za ispis
Dosta o godišnjem ajmo mi na tortu. Ovo i tehnički nije torta ovo je varijacija browniesa koje sam prvi puta uobličila za našu uobičajenu godišnju proslavu Prvog maja i rođendana na Žumberku, pa joj otuda i ime. Narudžba za Žumberak je bila nešto jako čokoladno a kako sam tih dana bila malo u gužvi ideja je došla iz čiste nužde. Jednostavna je za napraviti a izaziva savršenu reakciju, muškići traže repete a gospođe recept.
Ova torta također izvrsno podnosi višesatni transport. Kako ljetujemo u kampu a u njemu nažalost nema pećnice trebala mi je torta za koju se biskvit može ispeći doma a završiti na moru. U goste nam je dolazio naš mali Lovro koji je ljetno dijete i uvijek je žalostan jer se njegov rođendan na slavi usred ljeta nego tek kada se svi vrate na kontinent i počne škola. Tako da je ova torta bila iznenađenje za njega.
Lovro je također bio i izvrstan asistent kad smo prije tjedan dana on i ja zajedno radili ovu tortu za kontinentalnu proslavu rođendana.
Dakle Lovro još jednom: " Sretan ti 9. rođendan!"
Recept za ispis
Za biskvit:
225 g čokolade sa
70 % udjelom kakaa
226 g maslaca
200 g šećera
6 jaja
60 g kakaa
Prstohvat soli
80 ml mlake vode
1 žlica nescaffea
Zagrijte pećnicu na
180 C. Kalup za tortu promjera 28 cm obložite papirom za pečenje. Nožem nasjeckajte
čokoladu na sitne komadiće. Stavite maslac u prikladni lonac pa ga otopite na
laganoj vatri.Otopljeni maslac maknite sa vatre pa umiješajte nasjeckanu
čokoladu. Mješajte dok se čokolada sasvim otopi i stavite sa strane da se malo
ohladi. U čašu stavite mlaku vodu i žličicu nescaffea pa miješajte dok se kava
ne otopi pa je stavite sa strane za kasnije.
U zdjeli stavite
jaja i šećer pa ih miksajte mikserom dok im se ne udvostruči volumen i postanu
blijedo žuta (cca. 5 minuta). Umiješajte prosijani kakao i čokoladu otopljenju
sa maslacem. Na kraju umiješajte još i kavu otopljenu u mlakoj vodi. Sve izlite
u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj
pećnici 50 minuta. Ostavite da se ohladi pa na ohlađeni biskvit namažite kremu.
Za kremu:
200 ml vrhnja za
šlag
200 g čokolade sa
70 % udjelom kakaa
50 g badema u
listićima
Nasjeckajte 200
g čokolade na male komadiće. U
prikladnom loncu zagrijte 200 ml vrhnja za šlag dok ne zakipi. Umiješajte
nasjeckanu čokoladu i mješajte dok se ne rastopi.Dobivenu kremu premažite po ohlađenoj torti i posipajte listićima badema.
Ma da,čoko torta bez brašna sa kafom i ganaš krema! Fantazija!
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbrišijako dobro izgleda!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiMmmmmmm neodoljivo :)))
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbrišibig lajk za ovu čokoladnu bombu!!
OdgovoriIzbrišiBaš big lajk!
IzbrišiMogu misliti kako je to dijete bilo sretno...
OdgovoriIzbrišiodlična ideja i sastojci, a i izgleda super.
OdgovoriIzbrišiLovro, sretan rođendan i od mene! :)