U tijeku je igra za rujan i listopad a pod istragom je blog Cooking with Zoki.
Od svih divnih stvari evo što sam odabrala;
BRZI KRUH KOJI SE NE MIJESI
U originalnom receptu ova smjesa je podijeljena na nekoliko malih kruščica ali meni je su za bruskete trebale baš prave šnite kruha pa sam ga ja ispekla u jednom komadu.
RECEPT:
Recept za ispis
675 g brašna
550 ml mlake vode
7 g instant kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera
U manju posudicu
staviti 125 ml vode, žličicu šećera i instant kvasac. Izmiješati. Ostaviti na
toplom mjestu da se kvasac zapjeni.
U veću posudu
staviti 675 g brašna i 2 žličice soli pa sve izmiješajte. Dodajte zapjenjeni
kvasac pa u tankom mlazu počnite ulijevati preostalu vodu, istovremeno
miješajući. Kada ste umiješali svu vodu, još kratko pomiješajte da dobijete
glatko tijesto. U ovom trenutku tijesto će biti vrlo mekano. Pobrašnite radnu
površinu i na nju istresite tijesto. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto
također pobrašnite pa vratite tijesto u nju i prekrite je rastezljivom folijom.
Stavite na toplo mjesto sa se diže sat i pola.
Zagrijte pećnicu na
250ºC. U još hladnu pećnicu na najvišu rešetku stavite prazan duboki lim koji
ćete zagrijati zajedno sa pećnicom.
Pripremite okruglu
posudu koja može u pećnicu. Ja sam upotrijebila duboku vatrostalnu posudu.
Otrgnite komad
papira za pečenje dovoljno velikog da prekrije dno i stranice posude. Na njega
istresite dignuto tijesto pa ga zajdeno sa papirom ubacite u posudu koju ste
pripremili za pečenje.
Zakipite 2 dl vode.
Pripremljeni kruh stavite u zagrijanu pećnicu a u lim koji se grijao zajedno sa
pećnicom ulijte vruću vodu i brzo zatvorite vrata. Time ćete dobiti efekt parne
pećnice, samo budite oprezni dok to radite voda šprica prilikom kontakta sa
vrućim limom.
Pecite kruh 40-45
minuta dok ne dobije lijepu koricu.
ŽEMLJIČKE
Apsolutno savršene. Bile su savršena podloga za nedjelji doručak; sendvič sa jajima.
RECEPT:
Recept za ispis
ŽEMLJIČKE
Apsolutno savršene. Bile su savršena podloga za nedjelji doručak; sendvič sa jajima.
RECEPT:
Recept za ispis
525 g brašna T-1100
50 g maslaca
50 g masti
260 ml mlake vode
50 g meda
1,5 žličica soli
1 paketić instant
kvasca
U manju zdjelicu
staviti 100 ml mlake vode pa dodati med i kvasac i sve dobro izmiješati. Staviti
na toplo mjesto da se kvasac zapjeni.
U veću posudu
prosijati brašno. Na laganoj vatri ili u mikrovalnoj zagrijavati maslac i mast
dok se ne otope. U prosijano brašno dodati sol, rastopljeni maslac i mast,
zapjenjeni kvasac i ostatak vode. Mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od
stranica posude.
Istresti tijesto na
radnu površinu i mijesiti dok se ne dobije glatko i meko tijesto koje se ne
lijepi za ruke. Oblikovati tijesto u okrugli kruščić, premazati ga sa malo ulja
i vratiti ga u posudu. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i staviti na toplo
mjesto dok se ne udvostruči.
Dignuto tijesto
ponovno istresti na radnu površinu, premijesiti ga i podijeliti na 9 otprilike
jednakih loptica. Loptice izvaljati tako da dobiju lagano valjkasti oblik.
Dršku drvene kuhače utisnuti u sredinu svakog valjčića tako da dobijete izgled
žemlje.
Žemlje složiti na
lim obložen papirom sa pečenje i obavezno ostaviti razmak između njih. Staviti
ponovno na toplo mjesto na otprilike sat vremena da se žemlje dignu.
Zagrijte pećnicu na
180ºC. U još hladnu pećnicu na najvišu rešetku stavite prazan duboki lim koji
ćete zagrijati zajedno sa pećnicom.
Zakipite 2 dl vode.
Pripremljena peciva stavite u zagrijanu pećnicu a u lim koji se grijao zajedno
sa pećnicom ulijte vruću vodu i brzo zatvorite vrata. Time ćete dobiti efekt
parne pećnice, samo budite oprezni dok to radite voda šprica prilikom kontakta
sa vrućim limom.
Pecite žemljičke
20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu boju.
LALA U BIJELOJ KOŠULJI
Izuzetno zasitna ali prefina torta.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
LALA U BIJELOJ KOŠULJI
Izuzetno zasitna ali prefina torta.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
5 jaja
75 g šećera
100 g tostiranih i
mljevenih oraha
2 žlice brašna
1 žlica krušnih
mrvica(ja sam koristila mljevene kekse)
1 žlica ruma
25 g nasjeckane
čokolade
Za nadjev:
375 g mlijeka
5 žumanjaka
50 g šećera
45 g brašna
200 g maslaca
1 žličica arome
vanilije
Za šaum:
5 bjelanjaka
225 g šećera
Čokoladna glazura
Namastiti i
pobrašniti okrugli kalup za tortu. Pećnicu zagrijati na 170 ºC.
Za biskvit odojiti
žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
Žumanjke miksati sa šećerom dok sasvim ne posvijetle i udvostrući im se volumen.
Žumanjke miksati sa šećerom dok sasvim ne posvijetle i udvostrući im se volumen.
Mljevene kekse
preliti rumom pa ih ostaviti da upiju rum minutu, do dvije.
U prikladnoj posudi
pomiješati brašno, orahe i nasjeckanu čokoladu.
U pjenasto
izmiksane žumanjke dodati smjesu sa brašnom i nabubrene kekse. Izmiješati. Na
kraju malo po malo umiješati i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izliti u
pripremljeni kalup i poravnati površinu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici
20-250 minuta. Pečenu koru ohladiti.
Za kremu: u prikladan
lonac stavite 250 ml mlijeka i šećer pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne
provrije. U međuvremenu pomiješajte žumanjke sa aromom vanilije i preostalih
125 ml mlijeka. Uz stalno miješanje smjesu žumanjaka uliti u vruće mlijeko.
Kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Ohladiti.
Maslac mikserom
izmiksati sa žlicom šećera u prahu dok ne postane pjenasti. Dodati ohlađenu
kremu pa miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ohlađeni biskvit
staviti na tanjur za posluživanje a oko njega obruč od kalupa za torte. Na
biskvit rasporedite dobivenu kremu i poravnajte površine. Stavite u hladnjak da
se hladi a za to vrijeme ćete skuhati šaum.
U veći lonac lonac
stavite vodu da provrije. U vatrostalnu ili metalnu posudu odgovarajuće veličine
da vam paše na lonac stavite bjelanjke sa šećerom. Znači kuhamo bjelanjke na
pari. Staviti posudu sa bjelanjcima na lonac u kojem voda kipi na umjerenoj
vatri pa ih miksati mikserom 8-10 minuta. Dobiti ćete krasan sjajan i čvrst
šaum. Dobiveni šaum premazati na kremu koja se hladila. Poravnati površinu pa
tortu vratiti u hladnjak.
U međuvremenu
pripremiti čokoladnu glazuru, po receptu po vašem odabiru i preliti ga preko
šauma. Ohladiti.
KOLAČ SA TREŠNJAMA I ČOKOLADOM
Jedan od onih jednostavnih a tako ukusnih kolača. Ja sam ga pekla u dubljem limu i prije posluživanja narezala na kockice.I da ne zaboravim, koristila sam višnje iz kompota jer trešnje nažalost nisu u sezoni.
RECEPT:
Recept za ispis
5 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica limunovog soka
korica od limuna
175 ml slatkog vrhnja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g nasjeckane čokolade
1 staklenka kompota od višanja
prstohvat soli
šećer u prahu za posip
Priprema:
Namastiti i pobrašniti lim dimenzija 30 x 20 cm. Zagrijati pećnicu na 180 C.
Brašno,nasjeckanu čokoladu sol i prašak za pecivo pomiješati i staviti sa strane.Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke sa žlicom limunovog soka izmiksati u čvrsti snijeg.
U žumanjke dodati šećer,vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i izmiksati u pjenastu smjesu.Dodati slatko vrhnje i dobro izmiješati.Dodati smjesu brašna i nasjeckane čokolade.Izmiješati. Pomalo umiješati snijeg od bjelanjaka. Polovicu smjese uliti u pripremljeni lim. Višnje ocijediti od vlastitog soka pa ih rasporediti po biskvitu. Preliti ih ostatkom biskvitne smjese i poravnati površinu.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30 -35 minuta. Ohladiti.
Prije posluživanja narezati po želji i posipati sa šećerom u prahu.
KOLAČ SA TREŠNJAMA I ČOKOLADOM
Jedan od onih jednostavnih a tako ukusnih kolača. Ja sam ga pekla u dubljem limu i prije posluživanja narezala na kockice.I da ne zaboravim, koristila sam višnje iz kompota jer trešnje nažalost nisu u sezoni.
RECEPT:
Recept za ispis
5 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica limunovog soka
korica od limuna
175 ml slatkog vrhnja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g nasjeckane čokolade
1 staklenka kompota od višanja
prstohvat soli
šećer u prahu za posip
Priprema:
Namastiti i pobrašniti lim dimenzija 30 x 20 cm. Zagrijati pećnicu na 180 C.
Brašno,nasjeckanu čokoladu sol i prašak za pecivo pomiješati i staviti sa strane.Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke sa žlicom limunovog soka izmiksati u čvrsti snijeg.
U žumanjke dodati šećer,vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i izmiksati u pjenastu smjesu.Dodati slatko vrhnje i dobro izmiješati.Dodati smjesu brašna i nasjeckane čokolade.Izmiješati. Pomalo umiješati snijeg od bjelanjaka. Polovicu smjese uliti u pripremljeni lim. Višnje ocijediti od vlastitog soka pa ih rasporediti po biskvitu. Preliti ih ostatkom biskvitne smjese i poravnati površinu.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30 -35 minuta. Ohladiti.
Prije posluživanja narezati po želji i posipati sa šećerom u prahu.
Odličan odabir recepata i sve ti je super ispalo!
OdgovoriIzbrišiHvala!
IzbrišiDivan hlepcic i pecivo, a tek tortica i kolaci, mmmm... obozavam tu rusticnu krckavu koricu.:)))
OdgovoriIzbrišiI ja i ja. Korica na kruhu je bila savršena.
IzbrišiPetra fantastično sve izgleda,a slike su ti kao iz najboljih food časopisa..divno!
OdgovoriIzbrišiPetra...kod tebe mi se sve dopada a torta mi je pravi hit...ona jeste malo slađa i od nje se ne može puno pojesti ali je sva kremasta i penasta.
OdgovoriIzbrišiTvoje slike i rad su mi fantastični i jako mi se dopadaju.
Od srca ti hvala na isprobavanju svih ovih recepata i izuzetno sam srećna da su ti se dopali.
Topli pozdrav iz daleke Kanade.
Hvala,ovakvi komplimeti od tebe puno znaće.Pozdrav iz pretoplog Zagreba.
Izbrišisve je krasno, a ovaj kruh stvarno obožavam!
OdgovoriIzbrišiHvala.
IzbrišiOdabrala si odlične recepte, ali torta me posebno oduševila. Nema veze ako je zasitna, glavno da se uživa u okusima :)
OdgovoriIzbriši