Ništa pretjerano komplicirano, samo riža na mlijeku. Jedini mali dodatak je mlijeko aromatizirano cimetom. U jednom od mojih lutanja internetom pronašla sam informaciju da je cimet čest dodatak riži na mlijeku u Grčkoj.
Sada dok pišem uvod u ovoj post sjetila sam se da je moja mama često radila rižin kolač koji smo jeli isto kao i ovu rižu na mlijeku, prelivenog sa malo malinovca.
Moram se sjetiti tražiti je recept, voljela sam taj kolač. Miriši na zimsku nedjelju iz djetinjstva.
RECEPT:
Recept za ispis
500 ml mlijeka
80 g arborio riže
1 štapić cimeta
1 žumanjak
1 žličica ekstrakta
vanilije
50 g šećera
malinovac za
ukras
U prikladan lonac
ulijte 450 ml i dodajte štapić cimeta. Kuhajte dok ne provrije, smanjite vatru
pa ostavite da krčka 5 minuta. Dodajte rižu pa ostavite da se krčka 15-ak
minuta uz često miješanje.
Žumanjak
pomiješajte sa 50 ml mlijeka koje ste odvojili i šećerom. Dobivenu smjesu
ulijte u smjesu riže pa nastavite kuhati uz često miješanje još 10 minuta. Na
kraju umiješajte ekstrakta vanilije. Ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja
razdijelite rizogalo u čaše i pokapajte malinovcem.
Jako dugo ju nisam jela, a toliko je dobra. Izgleda super.
OdgovoriIzbrišiNisam ni ja, godinama. Hvala.
IzbrišiVolim rizu sa mlekom, nisam je dugo pravila i uvek me nekako podseti na detinjstvo... najdraza kombinacija je sa vocnim prelivom iz slatka, recimo od jagoda, mmmm.:))))
OdgovoriIzbrišiSuper ideja sa jagodama, mi smo je baš uvijek jeli sa malinovcem.
Izbrišiaaaaaaaa omiljena večera mog djetinjstva
OdgovoriIzbrišiSvi smo to jeli dok smo bili mali.
IzbrišiKod mene obavezno ide cimet u rižu na mlijeku, jer me to podsjeća na nadjev za presnac, najdraži kolač iz djetinjstva.
OdgovoriIzbrišiVidiš zanimljivo, moja mama je koristila samo vanilin šećer.
IzbrišiDakle, ja nisam nikad u životu jela rižu na mlijeku - možda je vrijeme da probam :)
OdgovoriIzbrišiApsolutno je vrijeme, jako je fino probaj.
Izbriši