četvrtak, 28. studenoga 2013.
Male pite od čokolade i karamela
Nije mi danas dan. Ništa čega sam se primila nije mi uspjelo. Čak je i današnji kolač kuhinjska katastrofa ali o tome u nekom sljedećem postu. Srećom u folderu neobjavljeno ove pite čekaju na objavu a one garantirano uspijevaju.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
180 g brašna
30 g kakaa
Za karamel:
100 ml vode
400 g šećera
125 g maslaca
125 ml vrhnja za šlag
2 žlice kiselog vrhnja
Za čokoladnu kremu:
125 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade
Namastiti i pobrašniti 6 malih kalupa za pite. Pećnicu zagrijati na 165 C.
Za tijesto;izmiksati maslac i šećer. Dodati žumanjak, brašno, kakao pa od svih sastojaka umijesiti u glatko tijesto. Dobiveno tijesto oblikovati u 6 podjednako velikih kuglica. Razvaljati tijesto pa ga položiti u prethodno pripremljene kalupe. Vilicom lagano nabockati tijesto pa kalupe staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15-ak minuta. Ohladiti.
Za karamel; u posudu sa debljim dnom staviti vodu i šećer pa sve kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Pojačati vatru i kuhati dok karamel ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Oprezno umiješati maslac, vrhnje za šlag i kiselo vrhnje. Kuhati na laganoj vatri dok se karamel ponovne ne otopi i dobijete glatku smjesu. Ostaviti da se smjesa malo ohladi pa je rasporediti po ohlađenom pečenom tijestu. Zagladiti površinu pa staviti u hladnjak dok pripremite čokoladnu kremu.
Za čokoladnu kremu: čokoladu nasjeckati na manje komadiće pa je preliti kipućim vrhnjem za šlag. Miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Preliti preko karamela pa posipati sa par zrnca krupne morske soli.
nedjelja, 24. studenoga 2013.
Rolada od kokosa
Plan je bio da ovu roladu napravim za prošlomjesečne KuVarijacije ali vrijeme mi je nekako pobjeglo i jednostavno nisam stigla.
Baza recepta je biskvit za roladu koji je u potpunosti preuzet iz recepta za dekoriranu roladu a nadjev je čisto moja izmišljotina.
RECEPT:
Recept za ispis
Za biskvit:
4 jaja
100 g šećera
60 g otopljenog maslaca
60 g brašna
30 g kakaa
prstohvat soli
Za nadjev:
100 g kokosa
100 ml mlijeka
50 g šećera u prahu
500 ml vrhnja za šlag
kokos za ukrašavanje
Pripremiti lim za pečenje i obložiti ga papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 200 C.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke i prstohvat soli istući u čvrsti snijeg pa ga odložiti u hladnjak. Žumanjke i šećer miksati dok ne postanu pjenasti. U žumanjke umiješati otopljeni maslac, brašno i kakao pa sve dobro izmiješati. Dodati i snijeg od bjelanjaka koji treba nježno umiješati. Smjesu izliti u pripremljeni lim i zagladiti površinu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta. Pečenu roladu izvaditi iz pećnice pa je urolati zajedno sa papirom na kojem se pekla. Ostaviti da se ohladi.
Mlijeko zagrijati dok ne provrije. U posudu staviti kokos pa ga preliti vrućim mlijekom. Izmiješati i ostaviti da se ohladi.
Slatko vrhnje sa šećerom u prahu istući u čvrsti snijeg. Umiješati ohlađeni kokos. Roladu razmotati, ukloniti papir za pečenje pa je nadjenuti sa 2/3 količine kreme. Zarolati. Ostatkom kreme premazati roladu izvana pa je posipati sa malo kokosa. Ohladiti. Prije posluživanja narezati na šnite željene debljine.
četvrtak, 21. studenoga 2013.
Palačinke sa karameliziranim bananama
Volim nedjelje kada ujutro ne moram jurcati i imam vremena pripremiti nešto zahtjevnije od zdjelice musli za doručak.
Ovo je baš takav recept, za zimski nedjeljni doručak i uz sve to još ćete i potrošiti one banane sa nekoliko crnih točkica na koje svi frkću nosom i nitko ih ne želi pojesti.
Ovo je poprilično karoličan doručak pa je sva sreća da ga ne stignem pripremiti svako jutro jer bih inače imala otprilike 200 kila.
RECEPT:
Recept za ispis
Za palačinke:
185 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo cimeta
prstohvat soli
1 žlica šećera
2 žlice zobenih pahuljica
375 ml mlijeka
2 žlice octa
1 jaje
35 g rastopljenog maslaca
ulje za peći palačinke
Za banane:
3 banane
60 g maslaca
90 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice vode
U prikladnoj posudi pomiješajte mlijeko i ocat pa ostavite da odstoji 5 minuta. Tako ćete dobiti taj čuveni buttermilk.
U drugu posudu prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte šećer i zobene pahuljice. U pripremljeni buttermilk dodajte jaje i lagano izmješajte. Dobivenu smjesu izlite u smjesu brašna, dodajte još i rastopljeni maslac pa sve dobro izmješajte.
Dobro zagrijte tavicu,lagano je nauljite, smanjite vatru pa stavljajte po dvije žlice smjese palačinki i pecite dok ne dobiju lijepu boju sa obje strane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Pečene palačinke stavite u pećnicu zagrijanu na 50 C da se ne ohlade dok pripremate banane.
Banane razrežite po duljini pa ih onda narežite na tri komada. U srednje veliku tavicu stavite maslac, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i vodu. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa malo ne zgusne i dobije lijepu boju karamela. Dodajte narezane banane pa ih promiješajte da se u potpunosti oblože karamelom.
Poslužite sa palačinkama.
nedjelja, 17. studenoga 2013.
Torta od kestena
Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u studenom je kesten a domaćica je Nale.
Jako volim kolače sa kestenom. Obožavam i kesten pire i on je jedan od rijetkih deserata kojeg ne radim sama nego ga kupujem. Nije mi svugdje fin, ima ih suhodanjavih i bez ruma a obožavam kombinaciju ruma i kestena. Najfiniji kesten pire mi je iz ove slastičarnice pa ako se nađete u Zagrebu u ovo jesenskom vrijemenu ovo je svakako moja preporuka za najbolji kesten pire u gradu.
Sada recept koji već otprilike dvije godine stoji na hrpici i čeka da ga se isproba. Neznam iz koje je kuharice jer sam kopirala samo tu jednu stranicu ali baš je dobar. Sočan i brzo gotov.
RECEPT:
Recept za ispis
375 g brašna
18o g kakaa + za posipanje
1,5 žličica praška za pecivo
3 žličice sode bikarbone
345 g šećera
prstohvat soli
50 ml ruma
500 g kesten pirea
3 jaja
345 ml mlijeka
345 ml jake kave ( ja sam u 345 ml vruće vode umiješala 4 žlice instant kave)
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu dimenzija 30 cm. Pećnicu zagrijte na 180 C.
Prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu u veliku zdjelu. Dodajte šećer,sol, rum, kesten pire i jaja. Ulite mlijeko pa sve dobro promiješajte. Na kraju umiješajte jaja. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup za tortu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 45 minuta. Da biste provjerili je li torta pečena, zabodite drveni štapić u sredinu, trebao bi izaći čist.
Ostavite tortu da odstoji 5 minuta pa je iz kalupa preselite na tanjur za posluživanje.
prije posluživanje posipajte je sa malo kakaa u prahu.
četvrtak, 14. studenoga 2013.
Pita sa bučom
Kada sam kupovala buču za brownies sa bučom kupila sam najmanji komad koji mi je gospođa na placu htjela odrezati. Taj komadić imao je oko kilograma pa kako mi je to bilo previše buče sjetila sam se da sam dan ili dva ranije komentirala quiche na blogu Ebba s cuisine. Kada sam završila sa pripremom browniesa krenula sam izguglati njen recept. Ovo je moja verzija Ebbine pite sa stvarima koje sam imala u hladnjaku, jer u trenutku kada sam krenula pripremati pitu u subotu vani je krenula lijevati kiša tako da ponovni izlazak van nije dolazio u obzir.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
100 g raženog brašna
100 g integralnog brašna
prstohvat soli
malo svježeg timijana
50 g maslinovog ulja
1 dl hladne vode
Nadjev:
300 g naribane buče
2 mlada luka
1 naribana jabuka
2 jaja
1 žlica maslinovog ulja
200 g kiselog vrhnja
100 g kravlje skute (ja sam koristila ovu )
100 g naribanog parmezana
žličica svježeg timijana
sol
papar
malo svježeg kravljeg sira
Namastiti i pobrašniti okrugli kalup za pite promjera 30 cm. Zagrijati pećnicu na 190 C.
Na radnu površinu prosijati obje vrste brašna. Dodati sol, listiće timijana, maslinovo ulje i vodu. Umijesiti tijesto. Ukoliko je potrebno dodati još vode. Tijesto razvaljati na dimenzije kalupa pa ga položiti u njega. na slijepo peći u prethodno zagrijanoj pećnici 5 minuta.
Za nadjev nasjeckati mladi luk pa ga podinstati na žlici maslinovog ulja dok ne omekša. Ostaviti ga da se malo ohladi. U prikladnoj posudi izmiješati jaja, kiselo vrhnje i listiće timijana. Umiješati naribanu jabuku i buču, luk, naribani parmezan i skutu natrganu na manje komadiće.Izmješati pa posoliti i popapriti po okusu. Izliti na pripremljeno tijesto. Po vrhu nasumično poslagati komadiće svježeg kravljeg sira. Peći u pećnici 45 minuta ili dok pita ne dobije lijepu boju. Poslužiti mlako uz neku hrskavu salatu, poput kristalke.
nedjelja, 10. studenoga 2013.
Brownies sa bučom
Ne znam kako vi ali ja volim ovo doba godine kada se sat pomakne i ranije pada mrak. Pogotovo volim nedjelje kada se poslije ručka uvučem u omiljenu piđamu, malo škicnem nove postove pa se nakon toga ušuškam uz neku knjigu.Ovo je i vrijeme buča. Pored omiljene mi juhe od buča ovog vikenda sam buču ukomponirala i u slasticu. Recept sam pronašla u Dobroj hrani i malo sam ga izmijenila.
RECEPT:
Za kalup dimenzija cca 18 x 18 cm
Čokoladni dio:
100 g čokolade
90 g maslaca
100 g šećera u prahu
1,5 jaja
prstohvat soli
65 g brašna
Krema od buče:
50 g svježeg kravljeg sira
60 g pirea od bundeve
0,5 jaja
1,5 žlice šećera u prahu
1 žlica vanilin šećera
prstohvat cimeta
prstohvat muškatnog oraščića
prstohvat mljevenog đumbira
Pire od buče dobila sam tako što sam buču zajedno sa korom stavila u lim i posipala je sa malo vanilin šećera. Stavite buču u pećnicu zagrijanu na 180 C i pecite je otprilike 1 sat dok sasvim ne omekša. Ostavite je da se malo ohladi pa meso odvojite od kore. Ispasirajte vilicom. Ja sam koristila turkinju.
Namastite i pobrašnite lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 170 C. Na pari rastopite čokoladu pa joj dodajte maslac, i miješajte dok se maslac sasvim ne otopi. Ostavite da se malo ohladi. Jedno jaje umutite vilicom pa polovicu količine ulite u prohlađenu smjesu čokolade a drugu polovicu stavite sa strane za kremu od buče. U čokoladnu smjesu dodajte i cijelo jaje, šećer, prstohvat soli i brašno. Dobro izmješajte pa ulijte u pripremljeni kalup.
U drugoj posudi pomiješajte sir, pire od buče, polovicu jaja koje ste sačuvali od čokoladne smjese, šećer u prahu, vanilin šećer, cimet, muškatni oraščić i đumbir. Rasporedite smjesu po čokoladnoj smjesa pa štapićem za ražnjiće malo promiješajte obje smjese da dobijete mramorni uzorak.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Prije posluživanja ohladite pa narežite po želji.
četvrtak, 7. studenoga 2013.
Mađarica
Mađarica je omiljeni kolač moje nećakinje tako da je kod nas doma on vrlo često na stolu. Mađarica slovi kao poprilično kompliciran kolač, ali i nije jedino što zahtjeva malo više vremena kako bi se napravila. Pretpostavljam da svatko od vas ima neki svoj provjereni recept a nastavku slijedi moj uz nekolko,nadam se, korisnih savjeta.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
600 g glatkog brašna
150 g šećera
2 jaja
150 g maslaca
1 čašica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
Za kremu:
1 l mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
50 g kakaa
150 g čokolade
250 g maslaca
Čokoladna glazura
Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. U sredini smjese brašna načinite rupu pa u nju stavite jaja i kiselo vrhnje. Dodajte još i maslac narezan na manje komadiće. Umijesite glatko tijesto.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Pripremite lim dimenzija 30 x 30 cm. Odrežite 6 komada papira za pečenje dimenzija lima. Tijesto podjelite na 6 jednakih komada. Uzmite jedan papir za pečenje i lagano ga pobrašnite. Na njega stavite komad tijesta i tanko ga razvaljajte tako da bude dimenzija lima. Ja imam od kartona izrezanu šablonu veličine lima, koju nakon što sam izvaljala tijesto položim na njega i nožem obrežem višak tijesta na rubovima. Tako pripremljenu koru stavite na lim pa u prethodno zagrijanu pećnicu na desetak minuta dok rubovi tijesta ne počnu dobivati lijepu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto. Još jedna napomena, ja krajeve koje su mi ostali od prve kore umijesim sa drugim komadićem tijesta i tako radim asa svakim sljedećim kako bih iskoristila svo tijesto.
Za kremu odvojite 200 ml mlijeka pa ga pomiješajte sa oštrim brašnom. Preostalih 800 ml mlijeka stavite u lonac pa mu dodajte šećer, kakao i čokoladu nasjeckanu na komadiće. Stavite na umjerenu vatru pa povremeno promiješajte kako se čokolade ne bi zagorila. Kada mlijeko zakipi umiješajte smjesu mlijeka i oštrog brašna pa kuhajte, uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.
Kada se čokoladna krema ohladile, mikserom pjenasto izmiksajte maslac. Smanjite brzinu miksera pa mu žlicu po žlicu umiješajte čokoladnu kremu. Povećajte brzinu miksera i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U ovoj fazi možete i ako želite umiješati rum.
Pregledajte kore pa onu koja je najljepša stavite sa strane kako bi je utrošila na kraju, za vrh kolača.
Stavite jednu koru u lim pa na nju rasporedite petinu smjese. Jednoliko je razmažite po kori pa na nju stavite sljedeću. Ponavljate dok imate kreme i kora i to tako da na vrh ide kora bez kreme.
U ovoj fazi mađaricu je potrebno opteretiti na vrhu kako bi se kore koje u sada još poprilično prhke zalijepile na kremu i omekšale. Ja na vrh mađarice stavim list papira na kojem su se pekle kore pa na to još jedan lim istih dimenzija a na njega pune tetrapakove (koja glupa riječ, molim prijedlog za bolju :) ) mlijeka kako bi mađarica bila podjednako opterećena. Mađarica sada ide u hladnjak, najbolje preko noći.
Drugi dan maknem pripremim čokoladnu glazuru i prelijem je preko kolača. Ne vračam mađaricu u hladnjak, nego je ostavim na vani nekih 10-ak minuta da se glazura stegne. Kolač je dovoljno hladan da stisne čokoladu. Nožem umočenim u vruću vodu narežem mađaricu na željene komade željene veličine. Principom pokušaja i pogrešaka sam došla do ovog načina hlađenja čokoladne glazure, provjereno je da na ovaj način glazura neće popucati i pokvariti izgled kolača.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
600 g glatkog brašna
150 g šećera
2 jaja
150 g maslaca
1 čašica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
Za kremu:
1 l mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
50 g kakaa
150 g čokolade
250 g maslaca
Čokoladna glazura
Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. U sredini smjese brašna načinite rupu pa u nju stavite jaja i kiselo vrhnje. Dodajte još i maslac narezan na manje komadiće. Umijesite glatko tijesto.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Pripremite lim dimenzija 30 x 30 cm. Odrežite 6 komada papira za pečenje dimenzija lima. Tijesto podjelite na 6 jednakih komada. Uzmite jedan papir za pečenje i lagano ga pobrašnite. Na njega stavite komad tijesta i tanko ga razvaljajte tako da bude dimenzija lima. Ja imam od kartona izrezanu šablonu veličine lima, koju nakon što sam izvaljala tijesto položim na njega i nožem obrežem višak tijesta na rubovima. Tako pripremljenu koru stavite na lim pa u prethodno zagrijanu pećnicu na desetak minuta dok rubovi tijesta ne počnu dobivati lijepu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto. Još jedna napomena, ja krajeve koje su mi ostali od prve kore umijesim sa drugim komadićem tijesta i tako radim asa svakim sljedećim kako bih iskoristila svo tijesto.
Za kremu odvojite 200 ml mlijeka pa ga pomiješajte sa oštrim brašnom. Preostalih 800 ml mlijeka stavite u lonac pa mu dodajte šećer, kakao i čokoladu nasjeckanu na komadiće. Stavite na umjerenu vatru pa povremeno promiješajte kako se čokolade ne bi zagorila. Kada mlijeko zakipi umiješajte smjesu mlijeka i oštrog brašna pa kuhajte, uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.
Kada se čokoladna krema ohladile, mikserom pjenasto izmiksajte maslac. Smanjite brzinu miksera pa mu žlicu po žlicu umiješajte čokoladnu kremu. Povećajte brzinu miksera i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U ovoj fazi možete i ako želite umiješati rum.
Pregledajte kore pa onu koja je najljepša stavite sa strane kako bi je utrošila na kraju, za vrh kolača.
Stavite jednu koru u lim pa na nju rasporedite petinu smjese. Jednoliko je razmažite po kori pa na nju stavite sljedeću. Ponavljate dok imate kreme i kora i to tako da na vrh ide kora bez kreme.
U ovoj fazi mađaricu je potrebno opteretiti na vrhu kako bi se kore koje u sada još poprilično prhke zalijepile na kremu i omekšale. Ja na vrh mađarice stavim list papira na kojem su se pekle kore pa na to još jedan lim istih dimenzija a na njega pune tetrapakove (koja glupa riječ, molim prijedlog za bolju :) ) mlijeka kako bi mađarica bila podjednako opterećena. Mađarica sada ide u hladnjak, najbolje preko noći.
Drugi dan maknem pripremim čokoladnu glazuru i prelijem je preko kolača. Ne vračam mađaricu u hladnjak, nego je ostavim na vani nekih 10-ak minuta da se glazura stegne. Kolač je dovoljno hladan da stisne čokoladu. Nožem umočenim u vruću vodu narežem mađaricu na željene komade željene veličine. Principom pokušaja i pogrešaka sam došla do ovog načina hlađenja čokoladne glazure, provjereno je da na ovaj način glazura neće popucati i pokvariti izgled kolača.
nedjelja, 3. studenoga 2013.
Tart sa povrćem
Recept za ovaj tart sam posudila od Nevene. Nisam ništa mijenjala jedino sam uz njega poslužila jednostavni ljutkasti umak. Nekako me meksička mješavina povrća potrebna u receptu povukla na to da tart poslužim sa nečim ljutim. Osnovna ideja je bila da stavim nešto ljuto u nadjev ali kako sam ovaj tart radila za babinjak, a ne vole sve moje cure ljuto kao i ja, ukomponirala sam ovaj umak da si one koje želji nešto malo spicy mogu po želji preliti preko tarta.
RECEPT:
Recept za ispis
Tijesto:
200 g brašna
100 g hladnog
maslaca
Prstohvat soli
60 ml vode
Nadjev:
1 paketić meksičke
mješavine povrća
2 jaja
150 g naribanog
ementalera
200 g kiselog
vrhnja
Malo naribanog
parmezana
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Sezamovo ulje
Ukras:
2 ljubičasta luka
Umak:
Kiselo vrhnje
Na radnu površinu
prosijati brašno i sol. Dodati hladan maslac narezan na kockice i vodu.
Umijesiti glatko tijesto. Gotovo tijesto omotati folijom i staviti u hladnjak na
pola sata.
Na najjačoj vatri,
na malo maslinovog ulja popržiti povrće da bude na pola gotovo.
Ohladiti. U
ohlađeno povrće nakapati malo sezamovog ulja, posoliti i popapriti.
Izmiješati jaja,
kiselo vrhnje, naribani ementaler i naribani parmezan, pa sve dodati ohlađenom
povrću i sve dobro promiješati.
Okrugli kalup za
pitu namastiti i pobrašniti. Pećnicu zagrijati na 200 ºC. Tijesto razvaljati pa
ga staviti u pripremljeni kalup. Tijesto nabockati vilicom pa ga prekriti
papirom za pečenje. Na papir staviti suhi grah (pečenje na slijepo). Tako
pripremljeno tijesto staviti u pećnicu na 20-ak minuta. Nakon 20 minuta
izvaditi tijesto iz pećnice pa ukloniti papir za pečenje i grah. Na tijesto
rasporediti pripremljen nadjev sa povrćem a po vrhu rasporediti ljubičasti luk
narezan na šnitice. Temperaturu pećnice smanjiti na 180ºC pa staviti tart u
pećnicu na 25-30 minuta, dok se nadjev ne zarumeni.
Za umak pomiješati
kiselo vrhnje sa sambalom.
Poslužiti toplo uz
umak i zelenu salatu.