četvrtak, 30. siječnja 2014.
Prhka orehnjača
Ovo je recept bake Dragice.
Baka Dragica nije moja baka već baka mojih rođaka ali u nedostatku neke druge "titule" i mi smo je kao i oni tako zvali. Nažalost već dugo nije sa nama.
Ona je osoba najzaslužnija za moju ljubav prema kuhanju. Kod nje u kuhinji je uvijek fino mirisalo i opasana fertunom( ili književno pregačom) uvijek vas je sa smiješkom dočekala na vratima.
Vjerovala je da se svaki problem ovoga svijeta može riješiti razgovorom uz šalicu kave. Tako da je uvijek, ali uvijek njena prva rečenica bila:" Sedni se, bum skuhala kavu."
Kao ni sve naše bake nije imala lagan život ali uvijek je sve podnosila sa smiješkom.
Njenu greblicu nikada neću nadmašiti bez obzira na to što je radim po njenom receptu .
Palačinke sa njenim domaćim pekmezom od breskva su mi uvijek bile najbolje na svijetu.
Uvijek sam se nadala da ću jednog dana biti upola dobra kuharica kao ona.
I zato svaki puta kada krenem nešto kuhati,stavim fertun i sa smiješkom se sjetim bake Dragice.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
3 žumanjka
350 g brašna
250 g maslaca
5 žlica mlijeka
3 žlice šećera
1 kocka (40 g) kvasca
Za nadjev:
4 bjelanjka
250 g mljevenih oraha
250 g šećera
malo ruma
Za premaz:
1 žumanjak
malo mlijeka
Pomiješajte mlijeko sa kvascem i žlicom šećera pa stavite na toplo da se kvasac aktivira a smjesa zapjeni.
Zagrijte pećnicu na 180 C a lim za pečenje obložite masnim papirom.
Na radnu površinu prosite brašno, dodajte mu preostale 2 žlice šećera i omekšali maslac narezan na manje kockice i žumanjke. U sredini načinite udubinu pa u nju ulite zapjenjeni kvasac.Umijesite glatko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak dok pripremite nadjev.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U prikladnoj posudi pomiješajte mljevene orahe sa šećerom. Nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka i malo ruma.
Ohlađeno tijesto podijelite na tri jednaka djela. Pobrašnite radnu površinu pa svaki dio tijesta razvaljajte na pravokutnik dimenzija cca 20 x 30 cm. Premažite ga sa trećinom nadjeva, zarolajte i položite na na pripremljen lim. Prije pečenja premažite žumanjkom umućenim sa malo mlijeka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta dok ne dobije lijepu boju. Poslužite mlaku narezanu na deblje šnite uz čašu hladnog mlijeka.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Draga Petra ,jako me ganula priča o bakikoja stoji iza ovog recepta.Topla je i lepa kaoi njena tj sada tvoja orahnjaca.Podelila na F.Lep pozdrav sa sunčanog Novog zelanda
OdgovoriIzbrišiHvala! Zavidim ti na suncu ;)
Izbriši:) Moja baka je zato nosila 'vertun' :) Baš lep post...
OdgovoriIzbrišiTako slična riječ ko bi rekao. Hvala!
Izbriši